Revolta tinerilor

Radu Neag şi Andi Daiszler scot, pe rând, la iveală, două aspecte mai puţin cunoscute din mass media. Dacă Radu e mânios că majoritatea tinerilor care vor să lucreze în presă primesc ştampila «prost» înainte să îşi fi semnat materialele, Andi caută moralitatea.
Mereu am fost un fan al revoltei. La fel, şi un fan al tinerilor. Iar când cele două se unesc, recunosc că îmi place mult de tot. Dar cel mai mult îmi place când descopăr că în presa clujeană există tineri care, atunci când au ceva de spus, nu tac. Din acest punct de vedere, nu pot decât să îi felicit, atât pe Radu, cât şi pe Andi. Chiar dacă fiecare spune lucruri care mă deranjează. Chiar dacă Radu ia drept model al presei clujene forumul APPC (nu merită, crede-mă…), chiar dacă Andi nu se referă în termenii cei mai plăcuţi la redacţia în care lucrez, ZIUA de CLUJ, ideile pe care ei le prezintă mă fac să cred că, deşi multă lume prevede declinul total al presei clujene, speranţe există. Problema cea mai mare e, însă, că toate acestea rămân pe bloguri. Dar de luat măsurile care se impun, nu le ia nimeni.

PS: Dacă tot e vorba despre media clujeană şi de opiniile celor care “produc” ziarele, am auzit că în perioada în care am fost în concediu, Silviu Mănăstire a semnat un editorial foarte acid, dar cu multe adevăruri despre un ziar. Mă ajutaţi şi pe mine cu un link, vă rog? vă propun să citiţi editorialul lui Silviu Mănăstire, din 6 august, din ediţia de Transilvania-Banat a cotidianului Gardianul. Excelent! (Mulţumesc pentru link, Mihai!)

20 thoughts on “Revolta tinerilor”

  1. N-am cum sa caut moralitatea pentru ca e o utopie. Prin postul meu atrageam doar atentia celei mai bune echipe din presa clujeana de faptul ca materialul de deschidere din ziua respectiva (aparitia clubului Bamboo la Cluj) nu mai era demult o noutate, singurele amanunte noi fiind implicarea lui Catalin Botezatu in material, investitia care e data tot cu valori aproximative si putin background in ceea ce priveste locatia care va adaposti clubul mentionat.

  2. Hai, no, Andi, că nici măcar suprafaţa pe care o va ocupa clubul nu e aceeaşi în materialele voastre, nu te tot plânge :).

  3. Vasile, referitor la partea cu masurile, noi doi (Radu si cu mine) suntem mici de tot. Si nu prea exista nimeni care sa poata lua masuri, pentru ca in doi ani de munca la Monitorul am observat ca generatiile “experimentate” nu lasa altceva in urma decat dusmanie si invidie celor care vin din urma. Destul de trist…

  4. DOAMNE APĂRĂ-MĂ DE BAMBOO ŞI DE RECLAMA LUI DE PE BLOGURI!
    parcă vorbiţi de o mega-anchetă, nu de un club, vai de capu nost.

  5. Andi, din păcate aşa e. Dar oare există vreo piedică ce nu poate fi trecută? Nu cred. Tinerii ar trebui, în opinia mea, lăsaţi să îşi impună ideile. Bune, rele, cum or fi. Dar până când nu sunt analizate, nimeni nu are cum să îşi dea seama care e, de fapt, valoarea lor. Probabil şi spusele mele sunt utopie, dar nu voi uita niciodată cele două redacţii prin care am trecut şi în care tinerii au avut un cuvânt important de spus – Jurnalul de Cluj, care din păcate nu a mai fost susţinut financiar şi a murit, iar apoi SportCj. Acel ziar era a fost creat şi impus pe piaţă drept unul dintre cele mai bun produse de gen de o echipă foarte tânără, cu Cipri Rus, cu mine, cu Alin Şutea sau Alex Grecu aflaţi la începuturile lor în presă, plus mulţi alţi foarte tineri, iar pe lângă noi erau şi ziarişti experimentaţi, precum Miki Boros, Laci Turos sau Codin Samoilă, plus Zoli Cantor. “Mix”-ul acela a funcţionat perfect, în primul rând pentru că generaţia “experimentată”, cum o numeşti tu, a ştiut să accepte ideile noului val.

    Mihai Prodan… ia o pauză, bea o gură de lapte “natural”, mai monitorizează o dată construcţia de la Turda sau unde o fi maiestuoasa sală, iar apoi revino cu idei la subiect, te rog.

  6. pai ii faceti reclama lui manastire, dar ce face el e de 1000 de ori mai rau decat ce fac pensionarii de la faclia. luati numa gardianul de campanie si vedeti ce mizerii a scris, la comanda acest propagandist ca ziarist nu a fost niciodata. Una peste alta, ce a scris el e slab si neadevarat.

  7. era o contribuţie la subiect, doar formulată mai trivial. v-aţi lăsat duşi de val şi nu vedeţi că vă certaţi pe un mare c*t şi că faceţi din ţînţar armăsar.

  8. @ae
    MÎ refeream strict la ce a scris Silviu în acel editorial. Ae perfectă dreptate. În rest, e problema lui ce face cu ziarul pe care îl conduce. Dacă ai dovezi că a scris la comandă, de ce nu le faci publice?

    @prodan
    Aşa e… ne certăm doar pe nimicuri, spre deosebire de tine, care nu mai poţi dormi noaptea din cauza preţului la lapte, a stadionului neterminat şi a celor care primesc funcţii publice.

  9. Adevarul este mereu la mijloc. Conflictul dintre generatii este o tema mereu actuala. Cat priveste actuala generatie de ziaristi tineri, ea este prima care, cu adevarat, trebuie sa lucreze intr-o mass-media comerciala. Asta nimeni nu spune.

  10. Nu am lipsit foarte mult, dar se pare ca am pierdut multe, mai ales aceasta discutie care a strans atatea reactii.
    Poate termenul “manios” este putin exagerat. M-am referit, prin ceea ce am scris, la faptul ca e usor sa se aduca acuze decat sa se dea o mana de ajutor, sa fie sustinuta generatia tanara sau sa li se dea doua dupa cap tinerilor atunci cand gresesc.
    Recunosc ca m-am intins cu discutia, legatura cu APPC nu stiu daca isi are locul, insa a fost primul exemplu care mi-a venit atunci in minte.
    Nu am facut referire la nimeni deoarece nu m-am referit la cineva anume. Sau poate am generalizat si m-am referit la toti jurnalistii cu experienta. Oricum, nu era un atac, era o tragere de mana: “Hei, nenea, pe mine nu ma ajuta nimeni? Ca uneori ma mai plafonez…”

  11. Dar Farcas de ce nu spune nimic? Dumnezeul presei clujene nu spune nimic?
    Oricum sa fim seriosi povestea cu Bambo e probabil gresala unu singur individ, probabil Moga sau Poenaru. Si pana la urma Ziua de Cluj are cititorii sai care sigur nu citresc monitorul, e doar normal sa informezi. Da` e bine sa o faci inainte de altii.

  12. pt dl racovitan
    este suficient cititul colectiei, mai ales in campanie. dar daca e vorba de acest manastire, vorba aia, gura pacatosului adevar graieste.
    este unul din ziaristii cei mai compromisi din cluj, de fapt, un tip care se vinde ordinar politicului.

  13. pt andone: mersi de gratulari da nici kiar asa.
    nu e greseala nici unuia din cei doi. daca e adevarat ca daiszler a dat primul cu bamboo, stire, o fi trecut neobservata la noi. desi pe blogul lui daiszler cineve de la ziua explicat clar cum a fost. chestii din astea se intampla des in media clujeana.

  14. Apropo de Manastire, la un momendat intr-o crasma din Cluj doi bisnitari vorbeau despre el:
    primul: – lasa bai ca te rezolv eu cu politia am un baiat la ziar care da in ei ca in hotii de cai!
    al doilea: si cat ma costa?
    primul: pai mai nimic, dai si tu acolo o suta doua…
    Cam asta e Manastire, omul pentru care exista victime si subiecti si bani. Apropo de emisiunile penibile pe care le face… si mai e si la CRJI.

  15. E super fratilor sa vad ca va aprindeti ca ardeiul iute. E bine ca aveti locul in care sa o faceti, iar pe aia pe care ii maninca sa taca. Ce daca oamenii discuta, ce naiba sa facem sa stam in pom. Asta era adresata unuia care tot comenta: cred ca tinarul Prodan.

    Racovitan: nu stiam ca ai vreo 40 de ani, la cum vb de Andi si Radu credeam ca este un mosuletz plictisit si isteric ca nu-i mai merge OTV -ul.

    Cit despre subiectul asta cu Bamboo: fratilor dar sunt doua ziare diferite, ce daca au scrsi ambele. Din cite stiu nu e interzis, doar aveti cititori diferiti.

    P.S.: Ce ati zice sa faceti o discutie legata de calitatea presei clujene. Daca s-a facut imi cer scuze, dar daca nu hai sa discutam ceva serios. Atit despre ziare cit si despre TV

  16. Horea, chiar 40 nu am, dar ştii lucrul ăsta. Dar îmi permit să vorbesc astfel despre ei, aşa cum şi tu îţi permiţi să vrbeşti de cei mai tineri, bazându-te pe experienţa acumulată. Consider că e normal.
    Cât despre discuţia seriosă despre calitatea presei clujene, cu cea mai mare plăcere. Ofer spaţiu gratuit. Dn păcate, doar online…dar dacă găseşte altcineva un spaţiu, unde să ne putem întâni, ar fi şi mai bine. E mă bag. Alţii?

Comments are closed.