Liniștea dinaintea furtunii

Aproape siguri de calificare, francezii nu s-au omorât cu firea în fața suedezilor deja eliminați, preferând să se odihnească înaintea meciului de ”foc” din sferturi. E drept, dacă ar fi învins, ar fi avut parte de o confruntare cu Italia, nu cu Spania. Dar oare mai contează la acest nivel pe cine întâlnești? Franța-Spania e sfertul de finală pe care eu îl aștept cel mai mult și în care, cred și sper, se va produce marea surpriză: campionii mondiali și europeni en titre vor părăsi EURO 2012. Italienii și mai ales croații au demonstrat că jocul spaniolilor poate fi blocat. Mai rămâne doar ca Blanc și trupa sa să dea ”lovitura de grație” unei echipe care trăiește mult prea mult din faima adunată de-a lungul anilor.

Cealaltă trupă calificată marți, Anglia, nu a impresionat prea mult, dar a fost eficientă când a trebuit. Și a avut noroc atunci când reușita ucraineanului Devic nu a fost văzută de arbitri. E clar că meciul ar fi curs altfel de la 1-1, dar nu cred că gazdele turneului ar fi avut forța de a elimina Anglia. Așa cum nu cred că englezii vor reuși să elimine Italia.

Cât despre celelate două meciuri din antepenultima fază a EURO 2012, sunt sigur că Germania nu va avea nicio problemă cu Grecia și aproape la fel de sigur că Portugalia și Cehia ne vor oferi un meci strâns. Și sper să învingă cehii.