Lehamite

Nu am apucat să văd decât acum ştirea Antena 1 Cluj despre ameninţarea telefonică primită la redacţia ZIUA de Cluj. Sentimentul pe care mi l-a lăsat declaraţia preşedintelui clubului CFR, Iuliu Mureşan, a fost de lehamite. Şi punct.
Nu vreau să spun decât atât: nu îi doresc nimănui să poarte o conversaţie telefonică precum cea pe care a avut-o colegul meu Alin Şutea în dimineaţa zilei de marţi.

PS: Un coleg mi-a semnalat astăzi un fapt care, recunosc, mi-a scăpat. Acum două săptămâni, fotoreporterul Romică Lăpuşte, de la Clujeanul, a fost agresat în faţă la Diesel. ZIUA de Cluj a scris despre agresiune. Marţi, redacţia ZIUA de Cluj a fost ameninţată. Singura publicaţie clujeană care a scris despre această manevră de intimidare a fost ZIUA de Cluj. E clar: solidaritatea de breaslă nu e punctul forte al presei scrise clujene. E trist!

La sport.ro tocmai se discută despre meciul CFR-“U”. Nici nu vreau să mă gândesc câte prostii se vor zice. Sper să mă înşel.

UPDATE: Din păcate, nu m-am înşelat în privinţa emisiunii. Pe stilul devenit deja celebru al “ştirilor sportive” de la ProTV, emisiunea a căutat senzaţionalul. De la remarcile lui Daniel Nanu (ProSport) cu privire la fanii violenţi ai lui “U, la insistenţele referitoare la declaraţia lui Iuliu Mureşan despe incendierea stadionului din Gruia, la titlul apărut în partea a doua a emisiunii, “Bătaia Ardealului”, emisiunea mi s-a părut mai degrabă propagandă pentru incidente decât analiză de fotbal. Singurul care s-a comportat onorabil a fost antrenorul lui CFR, Ioan Andone. Cât despre remarca realizatorului Valentin Moraru – am fi vorbit şi cu Anton Doboş dacă el ar fi acceptat – am o singură nedumerire: e Doboş singura persoană de la “U” care ar fi putut vorbi despre derby? Nu cred. Dar asta nu contează.
Şi ca un final apoteotic. La ştirile sport.ro… boşii CFR se tem de fanii de la “U”. Lăsaţi dracului prostiile astea! Sport când mai vedem la ştiri?

8 thoughts on “Lehamite”

 1. mă tem că faceţi prea mult caz din ameninţarea aia. cine ştie ce beţiv v-a sunat şi voi o luaţi în serios. relax. nu vă omoară nimeni.

 2. Subscriu la ce zice laura. O fi fost vreun fan beat si suparat. Nu pot sa cred ca se face atata caz, de parca ati fi scris cine stie ce ancheta super tare si ati fi facut cine stie ce dezvaluiri si acuma va este viata in pericol.
  Mult zgomot pentru nimic…sincer.

 3. Patru remarci.
  1. E usor din spatele unui monitor sa desconsideri o amenintare, indiferent de la cine a venit. Daca erati voi in pielea lui Alin nu cred ca mai judecati la fel.
  2. Declaratiile lui iulia din aceasta saptamana nu au facut decat sa agite spiritele si sa instige la violenta. Ne-a dublat pretul biletelor, ne-a dat un numar neinsemnat de tichete si a sfidat intreg acest oras cand a declarat ca biletele se vor pune in vanzare cand va dori el.
  3. Am mai scris de multe ori despre faptul ca stirile sportive au devenit in ultimul timp mondenitati si spatiu de emisie pentru barfe, certuri si imbecilitati. Atata timp cat stereotipul romanului se confunda cu berea Burger si coniacul Unirea, atata vreme cat predomina maneaua, prostul gust, nesimtirea, aroganta excesiva si neutilizarea pastei de dinti, sportul isi va gasi un coltisor retras care va deveni din ce in ce mai mic.
  4. Vasile, nu sunt eu cel mai destept dar cred ca in aceast context “emisiunea mi sa părut mai degrabă propagandă pentru incidente decât analiză de fotbal.” lipseste pe undeva o cratima 🙂
  Haide “U”!

 4. Intr-adevar stirile sportive au ajuns un fel de CiaoTV cu sportivi. Sau Agentul vip. Sau mai stiu eu ce tampenii. E clar ca exista o intentie ascunsa de a se provoca incidente. Si nu stiu de ce! Si nu sunt paranoic 🙂
  Cat despre amenintarea acelui idiot, mie mi se pare una foarte grava. Ma indoiesc ca ziaristii de la Ziua “sunt filati” si altele, dar in acelasi timp, mi se pare strigator la cer ca s-a ajuns aici. O fi fost beat sau suparat respectivu’, dar ceea ce a facut trece de limita contraventionalului si se indreapta sper penal…

 5. @licurici, anutza
  Beţiv, ne-beţiv… ameninţarea a existat. Eu am vrut să arag atenţia asupra afirmaţiei lui Mureşan, care, cu arganţa-i arhi-cunoscută, încearcă, cu orice preţ, să facă să pară totul o înscenare.

  @adi
  Mulţumesc…da, o cratimă, că bine zici.

  @albsinegru
  Şi eu mă îndoiesc că există trupe speciale care ne filează. Dar nu mă îndoiesc de faptul că există nebuni care să fie în stare să provoace acte de violenţă gratuit, la adresa oricui. IAr unii, vorba ta, incită.

 6. dragă adi, crede-mă că şi eu şi ana am ridicat suficiente telefoane de la cititori supăraţi ca să ştim cum e când cineva te înjură sau te ameninţă. nu vorbim în necunoştinţă de cauză. toate redacţiile se confruntă, la un moment dat, cu astfel de întâmplări, dar nu toate fac caz din asta.

  plus că orice persoană care chiar are de gând să atenteze la viaţa cuiva nu sună să îşi spună numele complet şi să anunţe că respectivul o va încasa în curând. hai să fim serioşi.

 7. @licurici
  Sunt convins că fiecare redacţie a trecut prin asta. La fel de convins sunt – aşa cum spui şi tu – că nimeni nu îşi dă numele complet. Dar ai impresia că omul respectiv chiar şi-a spus numele adevărat? Eu nu cred.
  Însă aceste ameninţări au venit într-un context mult mai larg, într-o atmosferă de tensiune continuă care domină acest oraş. O tensiune creată artificial de unele persoane care, am impresia, chiar îşi doresc să existe incidente, pentru a putea arunca din nou cu noroi în unii şi alţii.
  Oare cum ar fi fost acest meci dacă în jurul lui nu s-ar fi insitat atât de mult pe scandaluri, pe conflicte, pe mici înţepături? Sunt convins că ar fi fost altceva…
  Şi sper, din tot sufletul, ca persoanele care vor merge duminică seara la stadion să se rezume la a urmări jocul, la a-şi încuraja favoriţii, iar la final să se îndrepte, liniştite, spre casele lor.

 8. stiti de ce steaua cfr de exemplu n-o sa fie niciodata derby? pentru cfr singurul derby o sa ramana cel cu U ( ma rog poate si cu sanatatea ) pentru simplul motiv ca definitia derby-ului n-o prea stie nimeni…derby= confruntare intre doua echipa din acelasi oras…nu stiu de ce am impresia ca gazetaria a cam denaturat termenul de-a lungul timpului…asa ca, revenind, franele iuliei pot sa aspire cat vor la steluta si la alte “derby-uri” ca tot la cluj se vor intoarce…tot alb-negru vor vedea in fata ochilor! din punctul meu de vedere nici macar derby nu e! gruia nu face parte din cluj! sat limitrof! hai sa le-aratam ce-nseamna oras! pentru cei ce vor urmari meciul la tv…nu, nu vi s-a stricat televizorul! e alb si negru! e U!

Comments are closed.