Mişcări de trupe

Universitatea Cluj a plecat, în această dimineaţă, în primul cantonament din 2008, cu un lot mult schimbat faţă de cel cu care încheiase anul 2007. După modificările de pe banca tehnică, a venit rândul modificărilor în rândul jucătorilor. Unele salutate de susţinători, altele contestate. Din punctul meu de vedere, tot ce s-a făcut în această iarnă, la nivelul lotului, s-a făcut cu cap. Schimbările nu s-au efectuat doar de dragul de a schimba ceva, ci având scopuri precise.
Au plecat, până acum, Szolomajer, Baciu, Park, Haciatrian, Negrean, Suciu, Villand. Mai e şi Milan Jovanovic pe lista jucătorilor transferabili. La capitolul “veniri”, lista nu e foarte lungă: Oltean, Vaca şi Silvăşan. Perde şi Budean au plecat în cantonament, dar nu e nimic bătut în cuie în privinţa lor. Cu Pedro Oliveira şi Romeo Stancu încă se negociază, iar pe lista posibilelor achiziţii mai sunt câteva nume. Sursele mele spun că aceste nume sunt “de top” în fotbalul românesc.
Luându-i, în parte, pe cei trei “rezolvaţi”, nu pot să constat decât că, faţă de cei plecaţi, e vorba de “plusuri”.
Mircea Oltean e un portar mult mai tânăr decât Szolomajer, perspectivele sale de progres sunt mult mai mari. Cunoscându-l din “mandatul” său precedent la Universitatea, pot spune că, deşi nu este cel mai valoros portar din lume, este ambiţios. Îmi amintesc de unele discuţii pe care le-am purtat cu el. Uneori, în contradictoriu, dar mereu pe un ton civilizat. Discuţi din care eu am ras concluzia că Mircea Oltean vrea, cu orice preţ, să fie un portar de top. Iar oamenii ambiţioşi sunt mereu bineveniţi la “U”. Şi sunt convins că în perioada care a trecut de când a plecat de la Cluj, a învăţat multe.
Joselito Vaca e titular în naţionala Boliviei. O echipă bună a Americii de Sud. A jucat în liga profesionistă din SUA şi CV-ul îl recomandă ca fiind un mijlocaş de creaţie inteligent, cae pune preţ în primul rând pe echipă şi nu pe realizările individuale. La “U”, în tur, nu a existat niciun adevărat “număr 10”. Acum, avem unul în lot. Să sperăm doar că va confirma toate aşteptările.
Cristian Silvăşan va fi înlocuitorul lui Negrean. E mult mai tânăr şi sunt convins că nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbal. Poate o dată cu revenirea pe meleagurile natale va redeveni fotbalistul care, cândva, ne încânta prin evoluţiile sale.
“Posibilii”? Perde, un produs al lui “U”, a crescut mult la ISCT. Pedro Oliveira e un jucător foarte bun care, după părerea mea, a fost marginalizat pe nedrept la CFR. Totuşi, nu a făcut scandal, acceptând deciziile conducerii tehnice. Romeo Stancu  a avut evoluţii foarte bune la Rapid. Un cuplu Oliveira-Stancu ar întări serios mijlocul terenului. Budean a cam ieşit din “prim-plan” de ceva vreme, dar în ceea ce îl priveşte pe el, am încredere în intuiţia lui Meszaros. Dacă nu ar avea calităţi, nu ar fi la “U”. Ceilalţi, de pe “lista (încă) secretă”? Să-i vedem întâi!
În concluzie, deşi mulţi consideră această iarnă o perioadă proastă pentru “U”, eu zic că e tocmai invers. E, poate, prima perioadă care dă speranţe. Iar aceste speranţe vin tocmai din faptul că, după mult, mult timp, acest club nu mai e condus de 1000 de păreri, ci de un singur om, Toni Doboş. Care, revenit şi el acasă, nu pot să îmi imaginez că va lăsa clubul care l-a lansat în fotbalul mare să moară.

4 thoughts on “Mişcări de trupe”

  1. Optimist postul tau, Don Racovitan si foarte bine ca-i asa! Citindu-l asa la rece, parca-parca stau si cred ca va fi o primavara miraculoasa!!! Haide “U”!

  2. Sper ca Oltean a mai invatat sa prinda centrarile, ca in 2003-2004 a luat 4 goluri direct din centrari. In rest, sa speram, iar baietii sa joace fotbal.

  3. Acum e liniste la U pentru ca inca nu sunt meciuri oficiale cand incepe campionatul o sa se vada ce transferuri au facut . si la inceputul sezonului pe hartie U arata bine, in teren insa….
    si da-mi voie sa ma indoiesc serios ca Meszaros face echipa la U . Dobos e si presedinte-manager si antrenor la U.

Comments are closed.