APPC 2?

Ideea nu îmi aparţine. E a colegului meu Attila Biro şi a fost postată într-un comentariu pe blogul lui Andrei Aroneţ. Attila vorbeşte despre o asociaţie a jurnaliştilor, pe care el o denumeşte “un APPC ideal”. APPC e Asociaţia Profesionişţtilor din Presă Cluj, asociaţie care, în ultima perioadă, se confruntă cu un val de demisii. Şi eu sunt unul dintre cei care am plecat de acolo. Îmi pare rău şi acum c am fost nevoit să o fac, dar anumite lucruri din interiorul asociaţiei m-au determinat să o fac. Dar nu despre asta vorbim…
“APPC-ul ideal” al lui Attila ar “propune teme junalistice”, ar “iniţia campanii în presă”, ” ar acorda premii pentru jurnalişti” – pe baza unor criterii “adevărate” – ar organiza concursuri pentru tinerii jurnalişti şi, cel mai important, s-ar axa pe profesionalizarea jurnaliştilor. “Dacă un oarecare APPC ar face asta în 3 ani, presa clujeană ar da clasă celor din Bucureşti”, încheie Attila.
Gândindu-mă acum la ceea ce a însemnat APPC la început, regăsesc toate ideile vehiculate atunci în expunerea colegului meu. Ceva, însă, s-a întâmplat în decursul celor aproape 3 ani de la înfiinţare. Ceva care a deturnat “planul iniţial”. Dar ce? Când vom afla răspunsul, abia atunci vom înţelege de ce pleacă oamenii din APPC.
Cât despre o altă asociaţie profesională în presa clujeană… de ce nu? Atâta timp cât va avea idei bune şi clare, de la care să nu devieze, nu poate fi decât un succes.

10 thoughts on “APPC 2?”

 1. Ideile ar trebui sa vina si in interiorul APPC iar cei care doresc infiintarea unei asociatii noi mai bine s-ar inscrie in cea existenta (parerea mea). Cat despre “o asociatie pentru tinerii jurnalisti”… exista. E vorba despre ASJR (Asociatia Studentilor la Jurnalism din Romania), lansata la Cluj, sediul la Cluj, membrii la Cluj. In cadrul acesteia au fost organizate deja concursuri, s-au dat premii, au fost organizate si tabere (scoala de vara de anul trecut din Costinesti) si multe altele. Fara suparare, cred ca ideea lui Biro este una de genul “sa vedeti cine sunt eu, sa va arat eu, sa va invat eu si o sa vedeti cum se face”, nimic mai mult. Desi ma indoiesc ca o asociatie asa cum vrea el, condusa de el ar putea exista, ii urez succes si rabdare.

 2. Fără îndoială, ideile ar trebui să vină din interior. Dar vin?
  Iar ASJR e dedicată studenţilor la Jurnalism, nu jurnaliştilor. Diferenţa e ca de la cer la pământ.

 3. Pai venind vorba de tineri jurnalisti am presupus ca e vb si de studenti. Sunt multi care lucreaza in presa si sunt si la facultate. Ma rog, sper doar sa se ajunga la o solutie deoarece s-a ajuns la prea multe certuri si sunt multi jurnalisti in Cluj care ar putea pune pe picioare ceva cu adevarat interesant si benefic pentru cei in domeniu. Vorbesc din punctul de vedere al unuia din afara si incepator, deci sunt niste pareri formate din ceea ce observ la suprafata, sa spun asa…

 4. Chiar se aude? E bine dacă e aşa. Când va fi noua asociaţie, o să te anunţ şi pe tine. Dar oare cum să te anunţ? Că bănuiesc că adresa de e-mail pe care ai lăsat-o, o dată cu comentariul, nu e cea corectă. Sau?

 5. Nea’ Racovitane, nu stiu cine esti, sper ca nu ziarist…ca nu prea le ai cu scrierea

  “o data cu comentariu?” Gres! De doua ori!
  Daca nu e o data (de doua ori) atunci musai sa fie odata…odata cu, apoi cacofonia aia?

  Maine te intreb de hiat!

  “Cei ce nu închid geamurile de la ghenă şi se sparg din cauza curentului, vor plăti toţi studenţii ce locuiesc pe acel etaj.” (Academia Caţavencu, 18 mai 2004)

 6. ai dreptate, suntem imperfecti…dar “perfectibili”…pana una alta, daca ai pretentii de la noi si de la tine insuti, daca te (ne) respecti esti atent si la forma gandurilor tale.
  o zi buna!

 7. De un lucru poţi fi sigur(ă: şi anume de respectul pe care îl port tuturor cititorilor mei. Indiferent că sunt cei care citesc ziarul la care lucrez sau blogul. Fără ei, noi, jurnaliştii, nu existăm.
  Şi da, suntem cu toţii perfectibili.
  O zi la fel de bună!

Comments are closed.