Variante de vânzare

În şedinţa de astăzi a Consiliului Local Cluj-Napoca, fostul manager al lui “U” Cluj, Alin Păunel Tişe, va prezenta patru variante pentru vânzarea pachetului de acţiuni (55%), deţinut de CL la club. Nu am să detaliez propunerile, le puteţi citi pe îndelete în materialul colegului meu, Alin Şutea, din ZIUA de Cluj. Am să mă limitez doar să fac unele aprecieri despre fiecare propunere în parte.
1. Licitaţie publică, deschisă sau în plic, după modelul tuturor licitaţilor organizate de Primărie. Mai mereu, licitaţiile (nu doar cele de la Primărie) au fost contestate, din diverse motive. Cum miza – “U” – ar fi extrem de mare, nu mă îndoiesc că se va întâmpla la fel. Dacă, însă, totul va merge “uns”, atunci prin această modalitate s-ar putea găsi un investitor serios care să controleze clubul. Există, însă, şi varianta ca acel investitor să aibă alte gânduri cu clubul. Mai “negre”.
2. O majorare de capital din partea unuia dintre acţionari, la care CL să nu participe. E o variantă care îmi pare mai mult un “cadou” pentru ceilalţi acţionari. Nici nu cred că, între cei care deţin acţiuni momentan la club, vreunul poate susţine, pe termen lung, clubul.
3. Listarea la bursă a clubului. Nu cunosc prea bine condiţiile care trebuie îndeplinite pentru listarea la bursă. Totuşi, ideea ca “U” să aparţină multor acţionari, care să aibă cote mici, e cu două tăişuri.
4. Vânzarea pentru o sumă simbolică, în schimbul obligării cumpărătorului să realizeze un plan de investiţii. La început, poate părea tot un “cadou” pentru cineva “agreat”. Pe termen lung, însă, ar putea fi cea mai bună soluţie, însă doar cu condiţia ca investitorul să nu “derapeze” de la planul pe care îl va prezenta CL.

Care va fi varianta preferată de consilieri, vom vedea mai târziu. Cine ştie, poate se vor ivi şi alte propuneri. Important este că decizia de a scoate, în sfârşit, clubul la vânzare, reprezintă încă un pas – foarte mare – spre normalitate. Un pas spre profesionalizarea clubului.