Nebunia taxei

Taxa de primă înmatriculare. Taxa de mediu. Spuneţi-i cum vreţi. A creat o adevărată nebunie. Un post TV a lansat o campanie împotriva taxei – de fapt, campania e împotriva Guvernului. Mulţi s-au alăturat protestului. Multora le este indiferent. Sunt convins că sunt şi mulţi care aprobă această taxă.
Sunt de acord cu faptul că taxa e mare. Că, probabil, e calculată aiurea. Dar nu pot pricepe ceva: dacă oamenii au plătit taxa, respectând o lege care impunea acest lucru, de ce mai cer acum banii înapoi?
Se poate aplica o lege retroactiv? Se pare că se poate, din moment ce unii şi-au primit banii înapoi.
Nu mai înţeleg nimic. Deşi, cel mai probabil, ar trebui.
Într-o ţară în care Constituţia se modifică după bunul plac al unor judecători, pare că orice se poate întâmpla.

5 thoughts on “Nebunia taxei”

 1. Draga vasile,

  aici te inseli. orice lege sau alt act normativ contrar prevederilor comunitare este nul. Scrie la Constitutia noastra frumoasa. Prin cererea in chemare in judecata si prin procedura administrativa impotriva ANAF se invoca faptul ca nu se respecta legislatia comunitara, anume se face o discriminare intre importul unui bun (masina second hand) din UE si achizitia altuia asemanator din Romania. Or, intreaga economie a UE a fost fondata pe principiul nondiscriminarii, a liberei circulatii a produselor in spatiul comunitar si ELIMINARII ORICAROR TAXE DISCRIMINATORII CU EFECT ECHIVALENT TAXELOR VAMALE. Pentru detalii iti trimit toata argumentatia juridica. Dupa ce instanta constata ca taxa nu e conforma cu legislatia comunitara, in baza unui text constitutional romanesc, dispune rambursarea sumelor platite DAR NEDATORATE , pentru ca o suma platita in baza unui text de lege nul trebuie rambursata. Problema e insa ca fiecare hotarare judecatoreasca e de stricta interpretare. Solutia este ca cineva in procedura impotriva statului SA CEARA INSTANTEI SA SOLICITE Curtii de Justitie a Comunitatii Europene o hotarare generala pe compatibilitatea taxei cu dreptul comunitar. daca CJCE se pronunta in favoarea reclamantului, STATUL E OBLIGAT SA RAMBURSEZE TOATE TAXELE PLATITE! Deci, urmeaza clipe grele pentru Vosgi…..

 2. Mulţumesc de lămuriri, Cipri. Nu sunt expert în domeniul juridic, aşa că, recunosc, mi se pare cam alambicat, dar cred că am priceput, totuşi, esenţialul.
  Corectează-mă dacă greşesc, te rog.
  Până când Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene nu spune că taxa e ilegală, deciziile Justiţiei române cu privire la returnarea taxei sunt nule?

 3. Nu, vasile . Deciziile nationale sunt de stricta aplicare , decizia Comunitara e de aplicare generala. CJCE s-a pronuntat in cazul taxei de prima matriculare imp. poloniei si ungariei.Deci we could ne next. deciziile justitiei din RO sunt de aplicare exclusiv pe cauza dedusa judecatii. daca vrei iti trimit un articol de-al meu din Curierul Fiscal nr. 4 pe 2007 pe tema asta.

 4. Păi, mă, Vasilică, tată, dacă n-ai habar despre ce-i vorba de ce te erijezi în victimă a sistemului judecătoresc? Dacă nu-ți place țara, pleacă la curățat monitoare undeva pe la The Sun. Ăia au parlament de 800 de ani, nu cred că se pune problema „bunului plac” legislativ. Faptul că nu cunoști constituția țării în care trăiești (și pe care se pare că o disprețuiești) nu-ți dă dreptul să-i judeci magistrații.

 5. Nu ştiu unde ai observat tu că mă erijez eu în victimă a sistemului judecătoesc.
  Iar legat de faptul că dispreţuiesc ţara în care trăiesc, te înşeli. Dispreţuiesc faptul că în această ţară lucrurile merg pe dos.

  Şi încă o chestiune… sunt convins că nu eşti Tavi Hoandră, aşa că te rog ca, de acum înainte, să nu semnezi cu acest nume.

Comments are closed.