Manipulare. Printr-o ştire sau prin câteva cuvinte.

AVERTISMENT
Acest post este, cred, cel mai lung pe care l-am scris vreodată pe blog. Îmi cer scuze de pe acum pentru asta. Dar vă promit că merită să citiţi până la sfârşit. Lectură plăcută.

Lăsaţi nemţii să vină la Jucu, scriam în 23 ianuarie în ZIUA de Cluj. Şi au venit. Mulţi. În special jurnalişti. Printre ei, şi o echipă de la SAT.1, în frunte cu reporterul Lars Juretzko. Care a realizat un “reportăjel” despre cum e să fii neamţ şi să vrei să te angajezi la Nokia. Sau – ca s-o spuneam pe şleau – despre cum e să fii nesimţit din cale afară şi despre cum să distrugi imaginea unei ţări. Ce a făcut acest reporter – cu girul şefilor – e o lecţie perfectă de manipulare.
Cei care au descoperit ştirea de la SAT.1 sunt colegii de la Clujeanul. Îi felicit. “Nemţii ridiculizează Clujul într-un reportaj difuzat de televiziunea SAT.1” scrie Clujeanul. Mă bucur – o spun din nou – de faptul că această ştire a fost prezentată şi publicului român care nu a apucat să o vadă pe SAT.1. Ce mă surprinde, însă, e modul în care Clujeanul a prezentat-o. Şi anume, 95% corect. Restul de 5% reprezintă, însă, o continuare a manipulării nemţilor. De ce spun asta?

O spun pentru simplul motiv că nu cred că e necesar ca, după o asemenea manipulare grosolană, presa clujeană să încerce să echilibreze balanţa. Cred că au făcut o mică greşeală colegii de la Clujeanul. Mai mult ca sigur, pornind de la o traducere “aproximativă” a textului, şi nu una riguroasă.
O greşeală care, multora, le va trece neobservată. Dar oare e corect ca, pentru a demonstra că unii au greşit, să arunci cu noroi în ei? Nu cred. Să le atragi atenţia, da. Dar să arunci cu noroi, nu!

Aşadar… textul publicat de Clujeanul pe site.

Televiziunea germană SAT 1 a prezentat, săptămâna trecută, România, în cadrul unui reportaj legat de relocarea fabricii Nokia, ca şi cum aceasta ar fi o ţară din lumea a treia. Nemţii au trimis un reporter special la Jucu, sub pretextul că ar dori să se angajeze la fabrica de telefoane mobile de aici. Acesta se plânge de preţul taxiului, spune că românii merg cu căruţele pe stradă şi stau la cozi exact ca pe vremuri.

Reporter venit “să se angajeze”

“Nokia le-a propus angajaţilor să lucreze la fabrica din Jucu dacă cea din Germania se va închide”, anunţă prezentatoarea jurnalului de ştiri de la SAT 1, anunţând că unul dintre reporterii lor speciali a făcut deplasarea până lângă Cluj pentru “a-şi încerca norocul”.

Reporterul este prezentat încă de la îmbarcarea în avion, de pe aeroportul din Frankfurt, până la aterizarea la Cluj, de unde ia un taxi până la hotel. Ajuns în centru, pe Eroilor, el arată bonul de taxi şi se plânge că deşi România ar trebui să fie o ţară ieftină, a plătit 18 euro pentru drum.

Imaginile arată oameni deplasându-se în căruţe, iar comentariul subliniază că în timp ce unii merg ca în vremurile de altădată, unii, destul de puţini, au maşini şi plătesc cam 1 euro pe litrul de benzină. În continuare, reportajul se opreşte asupra unor oameni care stau la coadă să cumpere aripi de pui proaspete, iar apoi jurnalistul gustă brânză de la o tarabă din Piaţa Mărăşti. “Acum a venit firma Nokia şi a oferit locuri de muncă, dar în câţiva ani va pleca şi se va muta altundeva”, comentează o vânzătoare din piaţă, căreia reporterul i se adresează în germană.
Nu s-a descurcat cu compostarea biletului

Reporterul se urcă apoi într-un autobuz şi are dificultăţi în a-şi composta biletul, apoi se declară uimit de faptul că sunt inscripţii în germană în mijlocul de transport. Jurnalistul caută “birourile” Nokia din Cluj şi ajunge, fără multe dificultăţi, spune el, chiar la cele două directoare, însă acestea, adaugă reporterul, nu vor să discute cu un german în căutarea unui loc de muncă.

Încercând să-i prezinte pe oamenii din Jucu, reporterul ajunge “din întâmplare” într-o casă de rromi, aglomerată, despre care spune că nu au apă şi gătesc la o sobă improvizată în mijlocul camerei. În timp ce femeia, însărcinată în 4 luni, spune că după naştere vrea să se angajeze la Nokia, bărbatul subliniază că nu e vina românilor că nemţii au rămas fără serviciu la Nokia, şi că şi aici sunt destui şomeri.

Reporterul îi întreabă, tot în germană, pe câţiva ţărani, unde e Nokia, iar aceştia îl duc la fabrică cu căruţa, unde “se înţelege” nemţeşte cu un muncitor de pe şantier care îi spune că nu e voie să filmeze sau să intre acolo fără cască de protecţie. Concluzia jurnalistului e însă că nici cei de la Goldbeck, care construiesc fabrica, nu vor muncitori germani.

Reportajul se încheie cu imaginea reporterului urcând iar în căruţă, în timp ce comentariul prezintă concluziile: “muncitorii români vor face telefoane pe bani puţini, iar neamţul trebuie să se întoarcă acasă, între oameni (sublinierea redacţiei)”.
Traducerea şi transcrierea mot-a-mot a ştirii (cu mici elemente precizări care îmi aparţin mie, între paranteze)

Ce se întâmplă, dacă un german se porneşte să îşi găsească un job în România?
Nokia le-a propus muncitorilor de la Bochum să lucreze acolo, la noua fabrică, după ce se va închide fabrica din Germania. Reporterul nostrul Lars Juretzko a acceptat această aventură. Şi asta a trăit…

Pentru reporterul Lars Juretzko, căutarea unui loc de muncă începe pe aeroportul Frankfurt/Main. Cu doar 127 de euro zboară, cu un avion românesc, la Cluj, fostul Klausenburg, al patrulea oraş al ţării.
Cu taxiul urmează să plece de la aeroport la hotel, doar călătoria cu taxiul ar trebui să fie ieftină aici. Dar, după 10 minute, prima surpriză urâtă în România.

LARS: Incredibil: La puţin timp după ce am ajuns, am fost tras în piept. Pentru un drum de 8 kilometri, până la hotel, am plătit 18 euro! (arată o chitanţă de – cred – 68 de lei, de la un taxi “particular”)

În dimineaţa următoare, oraşul gri şi trist. (Imagini cu blocuri comuniste şi cu o străduţă din centru, care leagă Napoca de Memorandumului, şi pe care se află un morman de moloz)

Lars vrea să afle, pentru început, care sunt condiţile de viaţă. Unii oameni se deplasează, aici, încă, la fel ca în vremurile de altădată (imagine cu o căruţă). Cei cu maşini plătesc, momentan, 1 euro pentru un litru de benzină.
La piaţă, o coadă lungă. Oamenii aşteaptă pentru carne de pasăre. Se zice că puii sunt proaspeţi. Brânza are gust sărat şi amar. Lars nu v-o poate recomanda.
Faptul că vine Nokia în zonă e privit fără patimă de români.
O FEMEIE CARE VINDE ÎN PIAŢĂ: Peste 20 de ani vom avea aceleaşi salarii şi aceleaşi condiţii ca voi, în Germania. Apoi îşi vor închide firmele astea totul aici şi se vor duce în alte ţări.

(Lars se urcă în tramvai la Opera Maghiară)

Lars vrea să ajungă cu tramvaiul la sediul central al Nokia. Pentru a composta biletul, e nevoie de precizie (imagini cu Lars cum scapă biletul în “aparatul de compostat”). La sfârşit, două găuri mici. Extrem de surprins este reporterul, însă, atunci când, în tramvaiul care se bălăngăne, descoperă doar inscripţii în limba germană. Tramvaiul-rablă provine din fosta Republică Democrată Germană.

(Lars coboară din tramvai – la capătul Mănăşturului)

Reporterul vrea să îşi lase actele de angajare direct la sediul Nokia. (imagini cu Olympia Business Center, din Mărăşti)

În oraş ar fi, se pare, mai multe birouri ale Nokia.
Fără controale prea mari ajunge Lars în lift, cu care urcă la etajul şefilor. Dar aici nu doreşte să vorbească nimeni cu potenţialul angajat german.

(Imagini din spatele Olympia Business Center, o zonă sărăcăcioasă a Clujului)

Chiar în spatele sediului Nokia este o aşezare ciudată.
Motivul prezentat de producătorul de telefoane mobile pentru mutarea de la Bochum în România îl reprezintă salariile mai mici.
Iar de aşa vile măreţe ca în Germania nu va fi nevoie aici. O familie îl invită pe Lars în cocioaba ei de 4 metri pătraţi. (imagini cu o casă sărăcăcioasă, în care se află o familie de ţigani). Cu aproape 50 de euro pe lună trăiesc aici doi adulţi şi doi copii. Nu au apă. Legătura la reţeaua de curent electric este împărţită cu baraca vecină. Încălzirea şi gătitul se fac cu ajutorul unei sobe improvizate în mijlocul camerei. Astăzi au supă de varză.

LARS: Veţi profita de faptul că Nokia va veni aici?
FEMEIA: Sunt însărcinată în luna a cincea, iar după ce vi naşte mă voi duce să îmi caut de lucru la Nokia.

Apoi vrea familia să mai împărtăşească ceva.

Bărbatul: Ne bucurăm că această firmă mondială a venit la noi. E regretabil că voi vă pierdeţi locurile de muncă, dar nu ne e milă, pentru că şi noi avem, aci, şomeri. Românii sunt sinceri.
Iar Lars continuă. (pleacă din baracă)

(Imagini cu o căruţă, spre care merge reporterul)

LARS: Am o întrebare. Unde e Nokia aici?

Căruţaşii români nu vor doar să îi explice lui Lars, ci vo să îl ducă acolo, cu căruţa.

(Lars se urcă în căruţă)

Ajuns, în sfârşit, la fabrică, observă Lars din nou urme germane. Construcţia a fost încredinţată firmei Goldbeck, din Bielefeld.

Reporterul crede că putere sa de muncă, deşi cu o reducere masivă a salariului, este binevenită.

Unde pot să îmi depun actele de angajare aici?

Dar deranjează. Nu e dorit aici.

(apare un gardian)

LARS: Vrem să vedem fabrica Nokia. Vrem să vedem unde sunt locurile de muncă pentru germani. (gardianul îi spune că nu are voie să intre) Vreau doar să mă angajez.

Germanul aflat în cutarea unui loc de muncă nu e binevenit aici. Pentru Lars, personal, o mare dezamăgire: România nu are niciun job pentru el. În schimb, în scurt timp, mulţi românii vor produce, aici, pentru bani puţini, multe telefoane mobile.

De aceea îi mai rămâne lui Lars doar să se întoarcă acasă. Româneşte (imagine cu el într-o căruţă).

—————-

În mare, textul din Clujeanul e, aşa cum am mai spus, OK. Cu două “mici” excepţii. Cele despre care am spus că, din păcate, doar continuă manipularea (în direcţia opusă, adică anti-SAT.1).

Prima
În Clujeanul – “comentariul subliniază că în timp ce unii merg ca în vremurile de altădată, unii, destul de puţini, au maşini şi plătesc cam 1 euro pe litrul de benzină”
De fapt – “Cei cu maşini plătesc, momentan, 1 euro pentru un litru de benzină”

A doua, chiar la final
În Clujeanul – “neamţul trebuie să se întoarcă acasă, între oameni (sublinierea redacţiei)”
De fapt – “De aceea îi mai rămâne lui Lars doar să se întoarcă acasă. Româneşte”

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi avut răbdare să citiţi până la capăt.

EDIT 1: Îmi cer scuze că link-ul către articolul din Clujeanul nu a apărut de la început. A fost o problemă tehnică, pe care am remediat-o.
EDIT 2: Bănuiala mea legată de faptul că manipularea din Clujeanul se datorează în primul rând traducerii, iar autoarele articolului, Alexandra şi Dana, nu au niciun amestec direct, s-a adeverit. Încă o dată ţin să le felicit pentru că au scos la iveală această mizerie difuzată în Germania.

30 thoughts on “Manipulare. Printr-o ştire sau prin câteva cuvinte.”

 1. E groaznic reportajul. Tipul asta a vorbit si cu Nicoara despre Nokia, dar de el nu pomeneşte..uf montajul…Ce noroc ca i-a găsit pe amaratii de pe coastei.
  In ceea ce priveste articolul de pe clujeanul.ro intr-adevar au incercat sa manipuleze sau pur si simplu nu stiu germana..de fapt de asta ma indoiesc.
  O ultima precizare: Persoana care i-a ghidat pe nemti e o romanca….studenta…la JURNALISM!!!! Pana la urma…asta e cea mai trista parte.

 2. Eu sunt mai nepasator legat de ce fac nemtii din cauza Nokia. In primul rand ei au fost manipulati, nu noi, asa ca putem merge cu realitatea noastra ianinte, deoarece luam multe peste bot de la politicienii nostri. Prin acest reportaj cred ca doar li s-a injectat nemtilor o supradoza de invidie. Oricum, buna initiativa jurnalistilor nemti, ar trebui sa investeasca si romanii in asa ceva, ca doar avem si noi romanisi peste granite. Cat despre sublinierile tale, multumesc, am inteles mai bine reportajul de pe Sat 1. Din pacate nu avem ce face, deci cred ca nu are rost sa ne amagim si din cauza nemtilor, avem noi probleme noastre. Si discriminati suntem, cred, de zeci sau poate sute de ani…

 3. uf..invidie? aiurea ..li s-a confirmat ceea ce au crezut pana acum despre noi si anume ca suntem niste barbari intr-o tara necivilizata! Asta cred ei despre noi..amintiri de prin liceu, cu shimb de experienta.Stiu nu se prea leaga de subiect sau ma rog foarte vag dar imi aduc foarte bine aminte cand veneau copilasii nemti la noi in oraselul meu natal si se mirau ca aveam apa calda, televizor iar de internet nici nu mai pomenesc. Ii iubesc pe nemti dar sunt intr-o dezinformare continua.Stiu..si noi suntem oarecum dezinformati, dar parca mai cu picioarele pe pamant si poate mai putin ignoranti. Pot sa zic oare ca nemtii sunt niste brute? Nuuu. Ii salvează filozofii, scriitorii, Luther…of! E cu doua taisuri si nu e bine sa generalizam..ce un loc comun la incheiere. Ma rog…

 4. Prietene, hai sa iti zic eu una faina cu Lars si SAT 1. Ca nu stiam ce faci tu cu nemtii. Deci eram cu nea` Remus acu 2 saptamani la Jucu, vineri. Si ne intalnim cu Lars al tau. Si intreaba el una alta, cam pe langa, mi-a speriat una dintre surse ca a venit cu camera de filmat si i-a bagat-o direct in fata. Dar cel mai tare si nea` Remus poate confirma e ca Lars de Germania vb cu el si nea` Reamus ii spune in gluma ca la Nokia nu e curent. Si ce crezi ca face Lars se pune in fata fabricii si da live stire cum ca la Nokia nu e curent. Evident fara sa faca nici o minima cercetare. Cred ca daca se straduai putin ne scotea ca suntem canibali si ne mancam excrementele. Cat despre ziarul care l-a preluat ce sa zic… sa comenteze el Aronet, acest Daniel Morar al presei clujene.

 5. Observam ca incet incet Ziua de Cluj devine tot mai mult ziarul lui Nicoara. Nici o zi fara acesta.

 6. Cred totusi ca m-ai inteles gresit Attila. Nicidecum nu il aparam pe Lars asta, un reporter “la plic” al unei televiyiuni…hmm …cu rating-ul la pamant, din cate stiu eu. In acest caz se intelege motivul gestului lor disperat.

  PS: pentru mine cea mai jignitoarea partea a reportajului este cand minunatul Lars gusta din branza si spune ca nu ar fi buna de nimic….

 7. Nu îl am. Consideri că e o problemă? Dacă da, te invit să îmi transmiţi acest lucru şi îl voi şterge.
  Dar asta nu va face decât să nu mai priceapă nimeni ceea ce am explicat.

 8. pai deontologia ta profesionala, la care faci apel si in acest post, ce-ti spune? e sau nu vreo problema sa preiei integral un text fara sa ceri acordul celor care l-au publicat?

 9. @ zizu
  nu cred ca e vreo problema cu postarea…a mentionat omu’ sursa ..nu a furat, nu a plagiat…cat despre reportaj…au si ei “deontologii” frustrati ai lor, fara rating si mai ales in cautare de senzational.

 10. @zizu
  Deontologia mea profesională spune ca, atunci când le prezint cititorilor mei o anume situaţie, să le ofer toate detaliile care ar putea să îi facă să înţeleagă exact ce se întâmplă.
  De această dată, am considerat absolut necesară preluarea, integrală, a articolului.
  Încă o dată spun… dacă e vreo problemă, îl şterg.
  Şi, apropo, nu le-am cerut nici celor de la SAT.1 permisiunea de a traduce ştirea 😉

 11. ok, daca tu zici… sunt curios ce vor spune colegii tai de alte ziare, ori chiar tu, daca cineva de la concurenta va prelua integral un text din ziua la care mai adauga un comentariu, sub pretextul ca vor sa le ofere cititorilor lor toate detaliile care ar putea sa ii faca sa inteleaga exact ce se intampla…

 12. Nu contest faptul că poţi să ai dreptate. Discuţia pe această temă poate fi foarte lungă, cu argumente pro sau contra preluării integrale a textului.
  Ce voi spune eu? E simplu. Am mai spus-o de multe alte ori: importanţi sunt cititorii noştri. Dacă pe ei îi ajută, atunci nu mă opun.
  Şi repet: dacă voi consideraţi că e problemă faptul că am preluat în întregime textul, aştept să fu contactat de Mihai, de Tibi sau de Andrei, să mă roage să îl scot de aici. Şi îl voi scoate.

 13. in fiecare zi este cel putin un articol cu Nicoara, pozitiv de cele mai multe ori.Daca sunteti in campanie, zi frate, sa stie lumea ca sunteti cu liberalii. Ca asa se vede daca citesti la o cafea ziaru. Sau ma insel eu? nu stiu ce insinuezi cu City, si cu apelativul coleg, ca nu suntem asa ceva. POt spune insa ca nu trece zi sa nu te iei de city, ai o obsesie fata de site/ul ala. Psihanalizabil.

 14. Nu am nicio obsesie, stai liniştit.
  Cât despre insinuările tale… e foarte simplu: Marius Nicoară este preşedintele CJ Cluj, omul numărul 1 al judeţului. Nu trece o zi, într-adevăr, fără ca Marius Nicoară să facă aprecieri pe diverse teme. Iar cum menirea unui ziar este să informeze, noi exact asta facem.
  Cât despre ceea ce spui tu legat de City şi coleg… e foarte simplu: IP-ul de pe care ai trimis mesajul anterior e acelaşi de pe care au trimis mesaje, mai demult, redactorul-şef al CityNews, editorul CityNews, precum şi un reporter de la CityNews. Variantele sunt două: ori trimiţi tu din redacţia CityNews, ori, pe rând, aproape toată lumea de la CityNews s-a deplasat spre un anume calculator.
  Şi, apropo, acel “/” din final te cam dă de gol.

 15. de rugat nu cred ca te va ruga cineva – “a lua fara acord” inseamna furt, n-am auzit ca pagubitul sa-l “roage” pe hot sa-i dea bunul furat inapoi,

  ca s-ar putea insa sa primesti sau nu o factura referitoare la textul preluat fara acord asta depinde doar de decizia ta

 16. Dacă problema ta era legată (şi) de faptul că nu esxista un link către materialul din Clujeanul, am remediat acest fapt.
  Intenţia a fost, din start, să pun link, dar ceva s-a întâmplat. Acum am observat lipsa link-ului. Şi am reparat.

 17. Orice tema ar avea un post de aici mereu se ajunge la acuzaţii sau certuri, cand dincolo de acestea sunt atat de multe de discutat. Cat de pacat. Ma rog, din nou…

 18. Lars asta e un ipocrit. Ce-si imagineaza nemtii astia, ca traiul din Germania seamana cu al nostru? Sau crede ca se angajeaza la Jucu pe un salariu practicat in ue? Daca un salariu “bunicel” de aici e echivalent poate cu salariul minim de la ei, cum i-ar sta salariul nostru minim pe economie in buzunar? Sa plece acasa, sa lase mofturile, nesimtitul! Asta e-o insulta. Oare de ce ma enervez?

 19. Fabbiani e un ratalau!, cu dovezi, nu pe povesti!!!
  Vasile, lasa/l dracului de mobil Nokia!
  Incepe campionatul!!!

  !!!!

 20. Lars are dreptate in mare masura. Suntem departe de lumea civilizata. De exemplu,
  uitati ce tiraje slabe au ziarele din Cluj. Daca sunt scrise de oameni care stau in redactii si scriu pe bloguri, normal ca nu au ce sa publice interesant. Detinatorul acestui blog mai mult sta pe blog decat la munca, se vede cu ochiul liber.

 21. @Copos.
  Sau “tibi”, ca asa te-ai semnat mai demult, cand ai folosit acelasi calculator cu cel de pe care ai scris mesajul de mai sus.

  De ce nu spui direct ce ai de zis?

 22. Vasile, aboradrea ta e penibila. tu si aronet, stalpii morali ai jurnalismului clujean, faceti un partizanat jenant pentru ziarele pe care le reprezentati. ai ajuns sa scrii editoriale sforaitoare si acuma toti ceilalti sunt prosti.

 23. detectivistica ta este de foarte slaba racovitane. raspunde cu argumente nu cu supozitii. Sistema are mare dreptate in ce ii priveste pe cei doi detinatori de blog, dar mai cu seama racovitan intrece masura. E orgolios si rautacios si nu prea recunoaste cand ziarul lui publica informatii pe care le au si restul, sau nu le are deloc. Sau ofera informatii greu de verificat. Cazul Mercedes este cel mai discutabil. Cei de la Informatia au si spus pe un TV ca nu vine mercedes. Om vedea. Oricum, ziua e ziar bun cu unele exceptii minore dar si restul ziarelor clujene au editii bune si subiecte care sunt demne de citit.

 24. S-a iau pe rand cu raspunsurile
  1. Sistema
  Nimeni nu a spus vreodata ca Andrei Aronet sau eu ne erijam in stalpii morali ai jurnalismului clujean.
  Facem partinazat pentru ziarele la care lucram? Intamplator, acestea sunt cele mai bune din Cluj. Nu o spun eu. O spun cifrele.
  Daca nu iti plac editorialele mele, nu te obliga nimeni sa le citesti. La fel si cu acest blog.
  Te rog sa imi arati unde am spus despre cineva ca e prost sau sa te abtii sa faci astfel de aprecieri pe viitor.

  2. Sima
  Multumesc pentru informatii. Nu ma intereseaza OTV deloc.

  3. Copos
  Informatii greu de verificat sunt pentru unii. Pentru altii e usor. E vorba de pricepere, de surse.
  Daca au spus cei de la Informatia ca nu vine Mercedes, e problema lor. Noi, ZIUA de Cluj, am spus ca vine. Cand se va face anuntul oficial, vom vedea cine are dreptate.

  Si daca tot vrei sa vorbim despre detectivsitca.
  Userul “tibi” a votat in sondaj, in 5 februarie 2008, la ora 11.17 pm, de pe IP-ul 89.137.9.143.
  Userul “Copos” a postat mesajele de mai sus de pe IP-ul 89.137.9.143.

  Userul sistema a postat comentariul de mai sus de pe IP-ul 89.137.133.230. De pe acest IP s-a votat si in sondaj, e fiecare data pentru CityNews. Persoana care a votat nu s-a inregistrat cu nici un Username aici. Este fie un cititor fidel si iubitor al CityNews, fie cineva care lucreaza acolo.

  Sincer va spun ca m-am saturat de comentarii fara nicio legatura cu suubiectele despre care scriu.

  Asa cum am mai scris si mai sus… daca nu aveti nimic de comentat la subiect, puteti sa nu o faceti deloc.

Comments are closed.