ZC a murit! Trăiască traficul!

Ceea ce anticipam, şi anume faptul că “moartea definitivă a ceea ce a fost, cândva, Ziarul Clujeanului – se va produce curând” (am scris asta pe 31 octombrie 2007) a devenit, pentru mine, începând de azi, realitate.
După ce a lăsat deoparte “/cotidian”, Clujeanul a început să ne bombardeze, din ce în ce mai des, cu gagici dezbrăcate. Strategia, menită clar să atragă mulţi vizitatori pe site, are succes, Clujeanul fiind, în clasamentul trafic.ro, pe locul 1 în Cluj. Dar, paralel cu acest succes, a ucis ceea ce mai rămăsese din vechiul ZC, cândva primul ziar pe care clujenii îl citeau dimineaţa, pentru a afla ce se întâmplă în oraş.
Dacă vreţi să aflaţi şi motivul pentru care spun, asta, intraţi pe site-ul celor de la Clujeanul. Şi admiraţi sau îngroziţi-vă, în funcţie de ce tip de presă preferaţi, de materialul despre Alina Plugaru şi ce a făcut ea la Sibiu. Legătura cu Clujul nu o văd, dar nici nu mai contează. Traficul să crească!

(De data asta nu dau link. Găsiţi singuri textul şi pozele)

30 thoughts on “ZC a murit! Trăiască traficul!”

 1. vasile, mai bine te-ai uita in ograda proprie si te-ai intreba de ce, exceptand orele diminetii cand vine trafic de pe Ziua mare, dupa-amiaza, cand va bazati doar pe continutul propriu, sunt ore cand sunteti si pe locul 3

  ori de ce “cea mai buna echipa din presa clujeana” are tiparit pe frontispiciu 14.000 de cititori zilnic, cand SNA da pentru Ziua, pe judetul Cluj 6.000 de cititori pe editie (in scadere fata de ultimul SNA)

  ori de ce pe articole gen Nokia, Mercedes (nota bene, subiect unde ati avut primii pontul) clujeanul.ro au avut mai multe citiri decat Ziua

  – si in alta ordine de idei stiu ca la un moment dat n-ai avut nicio problema deontologica sa lucrezi in echipa care realiza si ZC si Clujeanul (iar articolele prin care s-a impus Clujeanul pe piata le poti reciti in editia speciala de pe clujeanul.ro)

 2. @zizu
  Chiar aşa e cum spui tu. Nu am avut nicio problemă să lucrez în echipa care făcea ZC şi Clujeanul. Chiar dimpotrivă, a fost una dintre cele mai plăcute perioade petrecute de mine în presa clujeană.
  Tocmai de aceea îmi pare rău că s-a ajuns aici.

  ZIUA de Cluj are tipărit pe frontispiciu acel lucru tocmai pentru că atâţia cititori are. Dar nu discutam despre cât de buni sunt unii sau alţii, ci despre faptul că, în ultimul tm, Clujeanul mizează pe materiale de genul celui cu Alina Plugaru. E o strategie care funcţionează, dar care îmi displace total.

  Apropo, de ce vorbim iarăşi despre SNA? Parcă în Clujeanul, când aţi scris că sunteţi numărul 1, aţi prezentat date din trafic.ro. Măcar hotărâţi-vă şi voi după ce calcule să ne luăm.

 3. Nu, in ultimul timp, ci tot timpul Clujeanul a mizat pe articole gen Alina Plugaru, si inainte de a ajunge tu la Clujeanul, si in timp ce erai tu acolo, si ulterior…

  Apoi, inainte de a da emite judecati deontologice macar atata lucru ai fi putut sa stii ca SNA se refera la audienta pe print, iar trafic.ro si SATI monitorizeaza online-ul

  ma rog, pana la urma e blog-ul tau, ai dreptul sa-ti exprimi pe el toate frustrarile personale – succes in continuare

  apreciez macar un lucru (si asta nu e deloc la mishto) faptul ca o faci pe blogul personal, din pacate, in ultima perioada astfel de frustari au inceput sa apara si in presa tiparita, si culmea, in ziare cu pretentii quality – dar asta e deja alta poveste

 4. constatare empirica:

  atunci cand apare un material de tipul celui remarcat de tine – nu ma dau nici eu deloc in vant dupa asa ceva – traficul creste pe toate sectiunile si la toate materialele. si tu stii, draga vasile, ca in clujeanul.ro continua sa apara si genul de materiale de informare comunitara pe care le invoci in postul tau.

  se pare ca exista o legatura intre sex si lectura…

  claudiu

 5. @zizu
  Chiar nu îmi amintesc să fi văzut vreodată, în Clujeanul, fotografii de genul celor postate azi pe site. Măcar exista un blur înainte. Acum, nimic, nimic… Alina Plugaru, aşa cum a creat-o natura (sau medicii esteticieni???).
  Cât despre SNA, SATI sau trafic.ro, ştiu şi eu foate bine la ce se referă. Dar îţi mulţumesc pentru că mi-ai mai explicat o dată.

 6. Cât despre pozele din link-ul de mai sus, acelea au apărut în Clujeanul
  Iar eu vorbeam, în postul meu, de Ziarul Clujeanului (cel dinainte de vizita lui Dan Radu). Şi chiar nu ţin minte să fi apărut acolo fotografii explicite cu organe genitale (masculine sau feminine), asemeni celor preluate azi de la Sibianul.

 7. asa, de seara buna, c-am avut o zi f. proasta – pentru toti deontologii de la Ziua de Cj, in frunte cu Vasile, de unde are Ziua 14.000 de cititori, cand SNA zice ce Ziua are pe judetul Cluj 6.000?

  – asta va e credibilitatea si deontologia, sare in ochi pe de pe frontispiciu, publicati informatii fara sa precizati sursa… dar dati lectii… somn usor…

 8. Zizule, ce tot aperi mizeria aia de ziar asa de mult? Esti angajat de-al lor? Lasa-ne frate! Racovitan are dreptate, zc a murit, asa ca vrem colaci. Asistam la devalorizarea presei clujene. Cei mai seriosi sunt in continuare ziua si ma astept de la citynews la… mai multe! la revedere!

 9. Zizu
  E foarte simplu
  Pe lângă cei 6.000 pe care îi are ZIUA, la Cluj, potrivit SNA, mai există cei de pe site… medie de 4.500 zilnic
  deja sunt 10.000
  Plus că mai sunt ziarele distribuite direct aici, la Cluj, fără ZIUA. 1.500 cel puţin. Care fac aproximativ 3.500-4.000 de cititori.
  Concluzia? 14.000 e o sumă corectă!

 10. bine vasile ziua are 14.000, bine asta daca chiar alea 1.500 sunt citite de mai multi cum zici tu da fara un studiu exact is doar presupuneri..da sa zicem ca asa e eu te cred.

  da nu pricep ce d-zeu mare tam tam, agitatie maxima, ca vezi o titi pe net ? da ce ii asa de oribil ca nu pot pricepe ?

  si pana una alta daca nu iti place nu mai accesa clujeanul.ro, nu ar fi mai usor si scapi si de bombardamentul titi….

 11. ii musai sa fac din nou o precizare..am vazt ca zizu (a propos, dc nu iti spui numele?) isi incepe tirada in primul post d’aici cu

  “vasile, mai bine te-ai uita in ograda proprie si te-ai intreba de ce, exceptand orele diminetii cand vine trafic de pe Ziua mare, dupa-amiaza, cand va bazati doar pe continutul propriu, sunt ore cand sunteti si pe locul 3”

  intrebarea mea e simpla..de unde vine traficul vostru???? in ultimele saptamani cel mai bun referrer era zf.ro (ar trebui sa le multumiti) iar acum vad o chestie dubioasa de genul
  Cel mai bun referrer web în ultimele 7 zile: content.ad20.net
  asadar, nu mai aruncati cu pietre dupa altii..ca toti au in spate in site “mama”..ce D-zeu parca suntem fraieri toti?
  sper sa nu fi fost inteles gresit..n-am nicio treaba cu ziuadecj.ro. Mai mult, am indoieli mari in unele privinte..dar ma opresc aici
  PS: s-o lasam mai moala cu sna-urile si traficurile, etc si sa ne gandim mai mult la cititorii nostri
  O zi buna!

 12. @alexandra
  Nu e vorba că îmi place sau nu.
  Ideea era că vechiul ZC, sunt convins că ţi-l aminteşti, a murit. Doar atât.

  @bizu
  Perfect de acord cu tine. Măsurătorile să le facă cine trebuie, nu are rost să ne apucăm noi să calculăm cine are trafic mai mare, cititori mai mulţi etc.

 13. 1. din punct de vedere deontologic, ca tot faci remarci de deontologie: cand prezinti o informatie prezinti si sursa; asadar acea informatie de referitoare la cei 14.000 de cititori ar trebui sa contina si mentiunea: “estimare Ziua de Cluj” sau “audit intern”
  2. daca la cifra respectiva se adauga si cititorii de pe online tot manipulare se cheama a fi, pentru ca la modul in care e prezentata informatia se induce ideea ca ar fi vb doar de cititorii de pe print
  3. referitor la calcul: media de citire a ziarelor gratuite in vest e de 2 citiri/exemplar, sunt ziare care ajung si la 4 citiri/editie, dar si altele care au sub o citire/editie, astfel incat o estimare de genul 3 citiri/editie pentru ziarele distribuite gratuit, in conditiile in care pe editie vanduta media de citiri e in jur de 4 citiri/editie e pur si simplu hazardata in lipsa unui studiu de audienta (intern sau extern) – iar referitor la exprimarea “vreo” 1.500 de exemplare distribuite nu pot sa spun decat ca e haioasa – “vreo 1.500” pot fi si 1.000, si 500, si 2.000 🙂 ; si apropo, unde sunt distribuite cele 1.500 de exemplare gratuit? ai idee de ce inseamna sa distribui zilnic 1.500 de exemplare gratuit? intreb pentru ca numarul de citiri pe exemplar distribuit gratuit depinde f. mult de modul si locul de distributie – daca e pus in posta (asadar nu exista intentia persoanei respective de a primi ziarul respectiv, nu-l ia el dintr-un loc prestabilit) media de citire e sub 2 citiri/editie – de-asta nici nu prea cunosc cazuri de ziare gratuite din vest care sa se distribuie in posta, ci in locuri publice

  concluzie: estimarea cu 14.000 de citiri zilnic e mai mult decat hazardata si prezentata total nedeontologic (fara precizarea sursei si a faptului ca se refera atat la print cat si la online) – daca credeti insa ca asa va castigati credibilitate mult succes in continuare! 🙂

 14. erata:

  oboseala si-a spus cuvantul: rectific ce am spus la punctul 3 – n-are nicio importanta cate exemplare se distribuie gratuit si care e media de citiri/exemplar, pentru ca SNA se refera la nr. total de cititori/editie (indiferent de modul de distributie – vandut sau gratuit) – asadar la 6.000 nu se mai adauga nimic pe print;

  dar daca, intr-adevar sunt 1.500 de exemplare distribuite gratuit si aveti o audienta de 6.000 de cititori/editie pe print, conform SNA, asta inseamna ca Ziua de Cluj vinde sub 1.000 de exemplare la tarabe….

 15. @zizu
  Acele ziare se distribuie la hotelurile clujene, în majoritatea localurilor. Nu în poştă. Şi separat de ZIUA.
  Iar SNA vorbeşte despre ZIUA, nu despre ZIUA de Cluj.
  Cât despre vânzările de la tarabe ale ZIUA de Cluj, sunt mai mari decât ceea ce spui tu.
  Dacă crezi că ai timp şi dispoziţie, întreabă şi tu pe la vreo 20 de tarabe, să vezi cam care e situaţia vânzărilor ZIUA+ZIUA de Cluj.
  În rest, aşa cum am spus şi anterior: baftă!
  PS: Numărul de azi din Clujeanul e chiar bun. Îmi place. Şi sunt convins că şi vouă, acolo, vă place mai mult decât dacă ar fi conţinut gagici dezbrăcate complet. Sau mă înşel?

 16. nu va mai certati
  ZC si spiritul lui, care era Mihnea cu simina, felssghi si toti ceilalti,nu mai poate fi reinviat.Pacat.Presa de cluj a pierdut un ziar bun. Dar se pare ca nu vindea.
  Clujeanul a dat mereu poze cu femei goale si nu vad unde e problema.
  Fara suparare, dar nici Clujeanul nu ma e cea a fost. NU e rau dar nu se compara cu primii doi trei ani, cu anchetele lui Nistor, Brie etc.

 17. @ ZC se vindea de 2-3-4-5 ori mai bine decat ori ce alt ziar local cotidian; puteti intreba tarabagii daca nu credeti – si asta, intr-adevar ar fi o discutie interesanta daca si-o asuma cineva: de ce cotidianul care avea cele mai mari vanzari la bucata in Cluj s-a inchis (pentru ca nu era profitabil, iar intr-o economie de piata ziarele ar trebui sa fie un business si nimic altceva), iar altele continua sa apara, in ciuda pierderilor masive pe care le inregistreaza

  si o alta tema de dezbatere: de ce in ultimii ani n-au mai aparut in presa clujeana ziaristi de investigatie precum Nistor, Brie etc.? de ce nu-si asuma nimeni formarea lor si prefera sa cumpere si sa invarteasca aceeasi oameni dintr-un loc in altul? cati jurnalisti din Cluj pot fi identificati cu brandul unui ziar?

 18. Zizu
  Daca imi permiti, am sa preiau ideile tale intr-un post pe acest blog. Dezbaterile mi se par extrem de interesante si, dupa mult timp, cu adevarat importante. Atat pentru public, cat si pentru jurnalisti.

Comments are closed.