Întrebări despre presa clujeană

Ceea ce urmează s-a născut dintr-un comentariu al lui “zizu” la un post anterior, “ZC a murit! Trăiască traficul!”. Concret, e vorba de trei întrebări despre presa clujeană. Sub ele veţi găsi mici idei ale mele.

1. “De ce cotidianul care avea cele mai mari vânzări la bucată în Cluj s-a închis (…), iar altele continuă să apară, în ciuda pierderilor masive pe care le înregistrează?”
Întâi de toate, să fie clar despre ce vorbim: Ziarul Clujeanului.
De ce s-a închis? Cred că ideea gândită în birourile de la Bucureşti, aceea de a transforma ZC dintr-un produs quality într-un tabloid, a fost falimentară. Transformarea nu a reuşit.
De ce trăiesc alte ziare, care au pierderi? E simplu: interese!

2. “De ce în ultimii ani n-au mai apărut în presa clujeană ziarişti de investigaţie precum Nistor, Brie etc.? De ce nu-şi asumă nimeni formarea lor şi preferă să cumpere şi să învârtească aceiaşi oameni dintr-un loc în altul?”
Nu înţeleg nici eu de ce nu au apărut. Poate pentru că nimeni nu a fost interesat să aibă astfel de jurnalişti, incomozi. Ce nu înţeleg eu e de ce au dispărut cei care erau? S-au săturat de presă? S-au săturat de presa pe care o făceau?
De ce nu creşte nimeni jurnalişti de investigaţie? Răspunsul e mai sus.
Dar oare de ce nu apar jurnalişti tineri buni, aşa cum era mai demult? Să fie vorba de lipsa de interes a tineretului faţă de presa scrisă (pentru că despre asta vorbim)? Cred că da. Tinerii de azi se visează mai degrabă Andreea Marin sau Andreea Esca, decât, să zicem, Mile Cărpenişan.

3. “Câţi jurnalişti din Cluj pot fi identificaţi cu brandul unui ziar?”
E cea mai grea întrebare. Unul singur: Octavian Hoandră! Mai era Mihnea Măruţă, dar… şi aşa revenim la prima întrebare, ca într-un cerc vicios.

Vă invit să îmi spuneţi şi voi ce credeţi. Să încercăm să găsim împreună răspunsuri la aceste întrebări. Şi, poate, când vom găsi aceste răspunsuri, vom avea o imagine de ansamblu nu doar asupra situaţiei de azi a presei scrise, ci şi asupra viitorului ei în Cluj.

26 thoughts on “Întrebări despre presa clujeană”

 1. ziarele locale cum li se mai zice apar doar din 4 in patru ani inaintea unei campanii publicitare pentru a face reclama politica. doar stim asta fiind colegi la transilvania jurnal. asa cum a aparut transilvania jurnal au reaparut aici in alba iulia informatia de alba anul trecut ca sa fie facut ziar de campanie anu asta. nu ii intereseaza cine le scrie, cine pagineaza atata timp pana cand vor fi portavoce. sa fii cu ochii in 4X4 ca o sa apara ceva si pe la cluj… de fapt cred ca deja se si fac propuneri dar au vreme inca. inca ceva… aici monitorul de alba a disparut 3 luni din cauza ca s-a transformat in ardeleanul care a disparut si el, lumea s-a mutat la alte ziare. inca ceva ziarul ardeleanul a fost proprietatea prefectului de alba, dar nici o problema ca l-a inchis ca si-a facut ardeleanul fm. Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul! vorba lui Badea

 2. Interesanta provocare, Vasile. Asta e buna, nu porcaria cu madalina manole, o rusine de post. Daca ne apucam sa vanam greseli, gasim in fiecare zi, in fiecare ziar. In fine, sa nu mai faci din astea. Mai gandeste-te.

  Deci
  la punctul 3. Se poate identifica cu brand de ziar dl Ilie Calian de la “Faclia” si dl Victor Morea, tot de acolo.
  la punctul 1. Dupa cate stiu eu ZC nu era auditat. In plus, nu stiu sa existe masuratori care sa arate ca avea cel mai multe numere vandute la bucata. Tot Adevarul de Cluj era lider stiu eu. Da poate gresesc.
  Nistor s-a retras, mare pacat, iar Dan Brie coordoneaza corespondentii “Gazeta Sporturilor. E domeniul cel mai dificil investigatia de presa pentru ca implica experienta, fler, surse, informatie, munca temeinica, e durata, capacitatea de a discerne. abilitatea de a nu te lasa manipulat cand toti incearca asta. De aia e foarte greu. Mai este o chestiune, multi ziaristi o zic, ca cica publicul numai citeste cearceafuri de investigatii. Poate da, poate nu. Eu cred ca nu. Inca o chestie. Pentru ca anumite ziare au publicat ani si ani psuedoinvestigatii, de fapt atacuri ordinare la adresa unuia sau altuia, materiale odioase gen “Liicheanu” in Ziua de Bucuresti sau penibilele fonfleuri din “Atac” sau “Curentul”, genul jurnalistic investigatie a primit cu grav atac, o lovitura de imagine. Nu se mai distinge investigatia serioasa, pusa in slujba binelui public, care duce la demisii sau demiteri si la schimbarea in bine a situatiei de pseudoinvestigatii.
  Apoi venim la capitolul Resurse. Redactiile nu aloca suficiente resurse, fie ca nu au, fie ca patronatul nu vrea, pe motiv de interese.
  Tot mai greu este. Cine profita? Cei vizati si mai ales infractorii dar si lumea politica. Oricum genul a fost compromis la Cluj de ce se facea la “Gazeta de Cluj” si “Buna ziua Ardeal in primul rand dar si de alte ziare clujene. Sau erau atacuri sau erau insuficent documentate sau “nu era subiect” si erau materiale fortate.
  Asa vad eu situatia.

 3. @Tibi
  Despre povestea cu Mădălina Manole… măcar de ar fi prima dată când se întâmplă. Dar cred că important e să luăm şi aceste greşeli în serios. Pentru a nu le repeta. Altfel, azi-mâine cine ştie ce semnături mai găsim prin ziare.
  Mulţumesc mult pentru opiniile tale.

 4. Perfect de acord cu explicatia ta la subiectul 1. Cat despre punctul 2, io cred ca nu mai sunt ziaristi tari pe investigatii, pentru ca nu li s-a mai cerut ziaristilor sa fac anchete serioase, din diverse motive, unul din ele fiind acela ca presa din Cluj (si probabil Romania, in general) nu e atat de profesionista, incat sa aiba o delimitare clara intre redactie si interesele economice sau de alta natura ale patronilor lor.

  Un alt motiv, in care cred cu convingere, e lipsa modelelor in presa din Cluj. Nu prea a mai ramas nimeni in fruntea ziarelor care sa aiba principii adevarate si coloana vertebrala sanatoasa. Si, mai ales, care sa stie cum sa-i invete pe cei tineri ce si cum sa faca. Stim cu totii ca meseria asta nu se invata in scoala.

 5. 1. falimentara nu a fost transformarea ZC din quality in tabloid, ci ideea ca piata Clujului ar putea sustine un cotidian quality; primii care au dat-o in bara au fost cei de la Ringier, cu Ziarul de Cluj (pt. cine stie istoria presei clujene); ZC nu ar fi fost transformat daca ar fi fost profitabil; chiar daca transformarea a dus la cresterea tirajului (peste 100% intr-un an, din ce am vb cu tarabagii, nr. de exemplare vandute a crescut, de fapt, si cu mai mut de 100%), nici aceasta nu s-a dovedit profitabila
  2. tabloid e un format, nu un stil (sau concept) de presa, din punct de vedere conceptual, in Romania, prin “tabloid” se intelege ceea ce afara se numeste “yellow press” (ceea ce e acum Libertatea, Cancan, Click); oricum ZC nu a fost nici in ultimul an un “tabloid”, gen Libertatea, Cancan, Click, ci un ziar comunitar; oricum, calificativul “tabloid” nu inteleg de ce e folosit cu conotatie negativa; in fond presa nu se imparte intre quality si tabloid, ci in presa profesionista si presa proasta (din punct de vedere profesional)
  3. cat vindea ZC se poate afla din niste discutii cu tarabagii, la 3-5 exemplare vandute din Monitorul, Ziua sau Adevarul, se vindeau 15-20 ZC, Adevarul de Cluj a fost lider pe abonamente, dar 80/90% dintre acestea erau/sunt in mediul rural
  4. jurnalisti de investigatie nu au mai aparut pentru ca nu s-a obosit nimeni sa-i formeze; cei buni au plecat la Bucuresti, s-au lasat (cu o exceptie – Tudor Stirbu) ori au acceptat functii de conducere pt. un salariu mai mare
  5. e hilar – o sama de jurnalisti clujeni au inceput din toamna sa predea la Jurna; cati dintre studentii lor au debutat in presa? cei care s-au dus sa predea la Jurna nu a facut-o pt. a descoperi ori a pt. a forma jurnalisti, ci pentru ca lucrul asta dadea bine in CV;
  6. ca tot veni vorba de jurnalisti “brand” – astia nu sunt sefii, ca ei oricum au obligatia de reprezentare a foii prin fisa postului, ci cei care si-au legat numele de un ziar – Ciprian Rus la Monitorul (inainte de a deveni sef), Tudor Stirbu (Clujeanul)… ioi, credeam ca gasesc mai multi, dar nu-mi vin in minte jurnalisti care sa fi lucrat in Cluj pentru un singur ziar…

 6. @abc
  Piata clujeana nu ca nu poate sustine ziare quality, dar nu e interesata. Le fel e si cu restul. Pur si simplu, presa scrisa nu prinde la Cluj asa ca in alte orase. De ce?
  Nu ma refeream la tabloid ca la ceva negativ. Chiar dimpotriva. Iar Ziarul Clujeanului, cel mic, era “tabloid comunitar”, potrivit caracterizarii facute de sefi.
  E clar ca ZC vindea mai bine la tarabe. Discutia aici cred ca e inutila.
  E drept, unii colegi chiar au predat la facultate. Multi, vorba ta, pentru CV. Altii, pentru ca le pasa de viitorul presei. Dar cand materia prima e de cea mai proasta calitate, merita sa te inhami la o munca titanica, atunci cand mai ai altele pe cap?
  La partea cu brand-ul, imi mentin opinia. Nu cred ca omul de rand asociaza Monitorul cu Cipri sau clujeanul.ro cu Tudor. Si asta vine tot de la lipsa de interes a Clujului pentru presa scrisa.

 7. Il sti pe Mile sau doar din ce ai vazut la televizor vorbesti? Asa vorbesti/scri … cu aerul unui a tot stiutor … ai facut cercetari … ai vorbit cu oamenii pe care i dai exemplu sau … scri si tu sa nu taci …

 8. Pt. abc si vasile

  Eram sigur ca invitatia lui Cistina Nistor, generoasa in intentie si financiar ok, va deranja. Ea a fost cea care a avut ideea ca unii ziaristi sa faca seminarii, ateliere de presa scrisa, radio si televiziune, de la mai multe ziare.
  Pana acum, inclusiv eu, criticam UBB ca nu face destula practica. Dupa ce au
  intins mana jurnalistilor s-au pornit ceilalti, neinvitatii, sa atace.Era clasic. Si ma asteptam.

  Foarte multi au fost deranjanti de initiativa, din motive stric omenesti: invidie si rautate. Este absolut clar.O spun direct: unul dintre ei este Racovitan dar vad ca si “abc’ asta nu priveste cu ochi buni initiativa.Le doresc sa fie si ei invitati. Sa vada ce frumos este sa aisansa, doua ore pe saptamana sa incerci pe niste copii de 18, 19, 20 de ani sa ii inveti ceva despre sistemul media.
  Daca “abc”, care dupa cum scrie, e vechi jurnalist, pentru ca stie o parte,mica, din istoria presei si alte chestii interne pietei presei, crede ca studentii astia foarte tineri sunt gata sa intre faca presa de calitate se inseala.Sau nu a predat niciodata sau pur si simplu nu stie ce spune. Cu toate astea, la Clujeanul, Ziua decluj, acum si la Citynews.ro vin acesti studenti in practica si unii kiar sa munceasca zi de zi. La ziua este o fata de anul II care munceste de zi de zi de 1 an.
  Practica il contrazice pt dl abc nu ce zic eu.
  Atat mai spun. Strict in ce ma priveste multumesc UBB ca mi-a dat aceasta ocazie. A fost extraordinar sa fac seminariile cu studentii. Unii au fost constiinciosi, altiinu, dar majoritatea au fost interesati si au venit la cursuri. Daca am reusit sa le insuflu cunostintelenecesare, unor copii care habar nu au avut la inceput, in 1 oct 2007, ce e ai presa scrisa, o sa spuna timpul.Majoritatea vroiau audiovizual.
  Sa stiti ca timp de 8 ore am facut jurnalism de investigatie cu Mihai Soica invitat. Si el e un brand, de 8 ani e angajat la Evenimentul Zilei,departamentul Investigatii si cred ca peacest domeniu dar si pe altele e cel mai bun jurnalist din Cluj la ora asta.

  Inteleg rautatea colegilor, e clasica pentr
  un domeniu cu salarii mici raportate la munca si la consumul de timp si nervos. De aici, din subfinantare, dar si din alte frustrati, personale, si nereusite, au venit barfele oribile care s-au spus.

  Sa fie ei sanatosi.
  Tibi

 9. @ Vasile : eu cred ca esti tendentios cand spui vorbele astea Vasile. In primul rand de ce trebuie sa-i judeci pe cei din jurul tau, avand in vedere ca din C.V.-ul tau nu reiese cine stie ce valori jurnalistice…In al doilea rand, cred ca nu te-ai uitat bine in ultima vreme la presa clujeana… Ioana Oros de la monitorul si Alin Golban de la Ziua de Cluj cred ca sunt nume care promit foarte mult pe latura de investigatii. Problema cu investigatiile e lipsa timpului si a platii pe masura. Cred ca oamenii de pe investigatii ar trebui sa aiba mult mai mult timp pentru a-si concepe si finaliza materialele si ar trebui sa fie motivati prin salarii decente pentru treaba asta. Or, cu un salariu de 1.200-1.400 de lei lunar nu cred ca motivezi pe cineva din Cluj in ziua de astazi.

 10. @bornonthursday
  Mile Cărpenişan e un jurnalist pe care îl apreciez. De aceea am spus despre el.

  @tibi
  Scuză-mă că nu îmi amintesc, dar am criticat eu vreodată faptul că ziariştii au mers să predea la Jurnalism? Nu cred. Am criticat doar faptul că unii merg acolo doar pentru CV.

  @Andi Daiszler
  Dacă reies sau nu valori jurnalistice din CV-ul meu, rămâne la aprecierea altora. Nu mă pronunţ eu asupra acestei chestiuni.
  Cât despre Ioana sau Alin, ai dreptate. Ambii promit foarte mult. Şi mai sunt alţii, inclusiv tu. Nu cred că e nevoie să fii modest.
  Iar despre bani… eterna problemă a presei clujene. Salarii mult prea mici, în unele locuri.

 11. cine a mers pt CV la Jurna Vasile?? Nu ai nici o dovada. Da nume si mai ales Argumente. Sunt doar speculatii de ale tale.
  Efectiv cauti nod in papura in fiecare zi tuturor. Tot mai multe speculatii si mai putine informatii.In fine, e blogul tau.
  Dar nu e corect.Poate o sa te invite si pe tine si atunci ,ma apuc eu sau altii sa zicem ca tu ai mers pt CV si tu poate ti-ai dat tot interesul acolo. Pt ca e asa de captivant incat nu itimai vine sa pleci. Intreaba-l pe un coleg de al tau. Stii cine.

 12. 1. revin cu noi intrebari 🙂 cate ziare din Cluj sunt profitabile d.p.d.v. economic? adica ce ziare ori alte institutii media au venituri mai mari din vanzarea de publicitate si vanzarea cu bucata, decat cheltuieli? cate din proiectele media lansate in ultimul an si ceva sunt realiste?

  2. la Clujeanul, in ultimele 2 saptamani au debutat vreo 5-6 posibil viitori jurnalisti; daca sunteti curiosi puteti vedea care au fost reactiile la primele articole publicate – au fost primiti cu injuraturi la rubrica de “comentarii”, cel mai probabil venite din partea unor asa-zisi jurnalisti; asta apropo de jurnalisti clujeni…

  3. vasile, abc are dreptate, piata clujeana de publicitate nu poate sustine un quality; Ziarul de Cluj si ZC sunt cele mai clare exemple, nu a putut sustine ZC nici macar in faza a doua, cand si-a crescut de 4 ori nr. de exemplare ajunse la cititor (vandute sau distribuite gratuit)

 13. Tibi… cred că tu eşti cel care caută nod în papură. Şi nu înţeleg de ce. Nu crezi că ar strica puţină relaxare?
  Poate o să mă invite. Poate nu. Poate aş acepta. Poate nu. Om trăi şi om vedea.

 14. nu va mai cramponati pe faza cu predatu la jurna. acolo au fost chemate si asbsolvente din 2007 ale aceleiasi sectii, care nu au trecut nici accidental printr-o redactie ori daca au facut-o chiar degeaba.asa ca cine pe cine invata?!

 15. “La Clujeanul, in ultimele 2 saptamani au debutat vreo 5-6 posibil viitori jurnalisti; daca sunteti curiosi puteti vedea care au fost reactiile la primele articole publicate – au fost primiti cu injuraturi la rubrica de “comentarii”, cel mai probabil venite din partea unor asa-zisi jurnalisti; asta apropo de jurnalisti clujeni…”

  zizu, asta e supozitie. Nu poti dovedi zau si e pacat sa zici ca… “apropo de jurnalistii clujeni”.
  Dar in rest e f ok postul tau. E o mare discutie cu profitabilitatea ziarelor clujene. Deocamdata se inchid ziare la Cluj. ZC si EVZ de transilvania sunt ultimele exemple. S-au deschis multe, om vedea cine va rezista. Anul asta sunt sanse minime sa dispara ceva.
  Aici managerii de presa ar trebui sa isi spuna opinia. Dar sunt atatea calcule, atatea interese pentru care nu o fac. Si inca ceva, ei nu comenteaza pe bloguri, nu se coboara la nivelul asta, sa discute pe un blog, sa argumenteze. Cu exceptia patronului Rares Bogdan, care traieste presa la maxim, nici un alt manager de presa nu are blog sau nu comenteaza. Asta iara e o tema de discutia., Pe de o parte, din diverse motive, nu scriu pe bloguri, pe de alta sunt nevoiti sa lucreze cu jurnalisti care detin bloguri. E aici o tema de dezbatere f buna. Lucri cu un material uman, dar tacit de desolidarizezi de el. tacit!

  Nu cred ca sunt ziare profitabile la Cluj cu exceptia Clujeanului, care e parte dintr/un trust. Nu stiu daca singur s-ar sustine desi creste mereu in SNA. Bravo lor. Dar restul, care nici auditate nu sunt, ce sa mai zicem…Numai patronii stiu dar ei nu vor zice niciodata pentru ca sunt lucruri care nu se pot zice!

 16. @tibi..de cand soica e s-a transformat in personaj colectiv..si se semneaza cu “citynews.ro”?

 17. Asa ceva este exclus “gigi”. El lucreaza la “Evenimentul Zilei” si nu are nici o legatura cu Citynews.ro. In rest suna-l pe el si intreaba-l.

 18. Sunt off topic, scuze, dar nu stiam unde sa scriu…
  Domnilor, pe citynews.ro…dupa cate zile se activeaza un cont? Sau chiar nu mai conteaza? Adica daca vrem sa ne dam cu parerea nu se poate?

 19. Buna ziua!

  Pe citynews.ro dupa cate zile este activat contul? Sau chiar nu mai conteaza?

  Multumesc.

 20. @in_trecere: dupa crearea uni cont ar trebui sa primesti un mail cu un link pt confirmarea contului. Da click

 21. Gelu, multumesc, dar cunosc mersul problemei. Nu a venit niciun link pentru confirmare…culmea. Ar trebui sa-si seteze in pagina validarea automata a conturilor create, sa nu mai aiba batai de cap.

 22. deci…ma las pagubasa cu citynews….inca nu ma pot loga acolo…incercati si voi!

Comments are closed.