Agonie fără sfârşit

Am vrut să scriu azi despre alegerile de duminică. Dar oare ce să scriu despre ele? Şi, mai ales, de ce? Sunt convins că ştiţi deja cu toţii dacă mergeţi sau nu la vot. La fel, cei care merg, bag mâna în foc că ştiu deja în care pătrăţel vor pune ştampila. Aşa că… nu mai scriu nimic despre alegeri. Dar de politicieni tot nu scăpaţi. La fel ca “U”. Care azi a mai primit un pumn în gură din partea celor care ar trebui să aibă grijă ca totul să meargă perfect, consilierii locali. Doar că nu se grăbesc, aşa că au mai amânat cu o săptămână luarea unei decizii cu privire la vânzarea lui “U”. Dar oare de ce???
Pretendenţii la pachetul majoritar sunt Impact, prin Intop SA, şi Oncos.
Ofertele lor sunt asemănătoare din punct de vedere financiar. Impact oferă 6.000.000 de lei pentru 40% din acţiuni, Oncos 6.760.000 de lei pentru 45%. Impact vrea să plătească în patru rate a câte 1.500.000 de lei, Oncos tot în patru rate, dar împărţite altfel (prima rată 2.704.000, iar apoi de trei ori câte 1.352.000).
Ce diferenţiază, însă, aceste oferte? Câteva paragrafe, cu toate esenţiale.
Impact solicită Consiliului Local să aloce, anual, timp de patru ani, câte 1.500.000 de lei. Plus să asigure 25% din bugetul clubului. Plus să accepte diminuarea capitalul social. Plus, un paragraf-şoc şi care, după părerea mea, nu îşi are locul: cere garanţii legate de stadion. Care nu e al CL.
Oncos, de cealaltă parte, nu are nici o pretenţie. În schimb, vine cu o propunere, a cărei menire este clar aceea de a înduioşa CL şi mai ales opinia publică: “doreşte ca brandul «U» Cluj să rămână – independent de participarea acţionariatului la capitalul social – la dispoziţia Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, care să deţină dreptul de a gestiona acest brand”. Asta, în timp ce, legat de brand, nume, siglă, palmares, Impact menţionează foarte puţine. De fapt, doar faptul că “sediul clubului va rămâne în Cluj-Napoca”.
Cu alte cuvinte, lupta e simplă: în vreme ce Oncos dă asigurări că brandul rămâne la Cluj, Impact lasă deschisă o portiţă. Iar consilierii locali au “muşcat” momeala Oncos, punând răul în faţă şi imaginându-şi deja cum “U” pleacă de la Cluj spre alte zări în cazul în care Impact va deveni acţionar majoritar.
Nu contest faptul că acest mod de gândire poate fi benefic. Dar oare este cel corect? Şi, mai ales, am o întrebare la care aştept un răspuns de la consilierii locali, deşi ştiu că nu îl voi primi: A ştiut Oncos care “buton” trebuie apăsat pentru a rămâne în cursă, beneficiind de informaţii din interior? Pentru că aşa pae să fie, din moment ce oferta Oncos a venit la două zile după cea a Impact a devenit cunoscută.

Motivaţia pe care mi-au oferit-o unii consilieri, în discuţii particulare legate de amânarea luării unei decizii, a fost legată de lipsa unui plan concret de acţiune din partea Impact şi Oncos. Corect! Dar oare de ce nu s-au gândit mai devreme la asta?

O altă chestiune care m-a lăsat nedumerit e legată de cerinţele pe care Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local le-a făcut celor doi posibili viitori acţionari majoritari. De fapt, e legată de cea mai importantă dintre cerinţe, cea legată de plată. Comisia a solicitat achitarea a 35% din suma propusă în avans, iar restul să fie plătit în trei ani (2009, 2010, 2011), cu dobândă reprezentând inflaţia +2%. Impact a acceptat din start! Oncos nu a zis nimic! De ce?

Am auzit nenumărate voci susţinând că Impact are interese şi că mai degrabă e obligată să cumpere acţiunile la “U”, în schimbul liniştii în ceea ce priveşte construcţia cartierului Lomb. La fel, am auzit povestindu-se că Oncos nu are bani să susţină clubul.
Ambele variante mi se par corecte!

Doar că desfăşurarea evenimentelor din ultimele zile m-a făcut să privesc lucrurile din alt unghi. Şi să cred că, de fapt, nu se doreşte ca Impact să controleze pe “U”. Nu mă feresc de cuvinte şi vă spun că această procedură de vânzare tărăgănată la nesfârşit mi se pare că seamănă mai degrabă cu un şantaj subtil la adresa Impact. Mesajul transmis: “renunţaţi voi la Universitatea şi nu vă vom crea probleme în Lomb”. Evident, venit din partea celui care va fi primar timp de patru ani de acum încolo. Doar că Impact nu dă semne că ar renunţa. Altfel, de ce ar fi acceptat plăţile pe patru ani, în condiţiile impuse de CL.

De cealaltă parte, Oncos sunt 10% convins că nu poate susţine, fără sprijin, marea performanţă la “U”. Şi atunci de unde această dorinţă acerbă de a fi la putere la “U”? Poate mai degrabă de la cei care oferă sprijin? Dar cine sunt aceştia? Se vehiculează multe nume, dintre care cel mai sinistru mi se pare Gigi Neţoiu.

În timp ce consilierii locali, pe de o parte, Impact şi Oncos pe de altă parte, încearcă să scape de orice nelămuriri, “U” continuă să fie într-o agonie care parcă nu mai are sfârşit. Clubul a ajuns într-un punct critic.
Actualul proprietar nu mai poate duce povara. Viitorii proprietari sunt fie prinşi într-un cerc vicios de interese, fie sprijiniţi din umbră de personaje care până nu ies la lumină nu pot fi catalogate decât dubioase.

Aşadar, care e varianta cea mai bună pentru “U”???