Elveţia. Sau un ghetou în mijlocul Europei

Elveţia e o ţară de vis. Pentru cei plictisiţi de viaţa “normală”, pentru cei cu mulţi bani şi pentru cei dispuşi să suporte, zi de zi, îngâmfarea celor din jur.
E o ţară de vis şi pentru cei îndrăgostiţi de frumos, de linişte…
Pentru cei cu chef de viaţă, pentru cei care fac cu nervii de fiecare dată când cineva se uită urât la ei, Elveţia e o ţară de coşmar.

Contrastele te lovesc la fiecare pas. Totul e pus la punct în cel mai mic detaliu, dar haosul e, parcă, mai prezent ca niciunde altundeva. Şoferi mai indisciplinaţi – ca să nu zic proşti – decât în Elveţia nu am găsit niciunde altundeva în Europa. Nici în SUA.

Mai mult rurală decât urbană, dar cu oraşe frumoase – cel puţin Zürich şi Berna, pe care le-am văzut mai atent, dar şi Basel, pe care mai mult l-am “scanat” din tramvai – Elveţia te şochează atunci când încerci să te simţi bine: preţurile sunt de-a dreptul prohibitive pentru omul de rând. Un sejur de 10 zile acolo te costă cel puţin dublu faţă de Austria, de exemplu.

Dacă eşti român în Elveţia, trebuie să te aştepţi mereu la ceva. De exemplu, la o vizită din partea poliţiştilor. Care vin să te întrebe tot: cine eşti, ce cauţi acolo, când te-ai născut, ce ai mâncat dimineaţa, cât stai, de ce stai… Dacă încerci să afli şi tu ce au cu tine, nu-ţi zic decât după ce şi-au terminat treaba: cineva a reclamat că o maşină cu număr de România se plimbă prin zonă. Deci, e suspect!

Să nu mai zic că încercarea de a face rost de o banală ştampilă pe o delegaţie e aventură în toată regula. De ce vrei ştampilă? De ce nu e delegaţia şi în altă limbă decât româna? De ce nu ceri din altă parte? De ce? De ce? De ce? Noroc că mai există şi unii care pricep că nu vrei să le devalizei băncile, folosindu-te de o simplă ştampilă pe care scrie “Hotel X, oraşul Y, Elveţia”.

Tot la capitolul “enervant”, dar până la urmă normal pentru o ţară precum Elveţia, e că pe 90% din produse găseşti cuvântul “Elveţia”. “Suc de mere produs din mere elveţiene”, “iaurt din lapte elveţian”, “cârnaţi din carne de vită elveţiană”.

Cât despre elveţieni… păcat că o ţară aşa frumoasă precum Elveţia e locuită de ei. Snobi din cale afară, suspicioşi la absolut orice nu e elveţian. Pe scurt, nesuferiţi. Dar, evident, există şi excepţii… oameni care ar face orice să te simţi bine, indiferent că pe paşaportul tău scrie Elveţia sau România, SUA sau Burkina Faso.
Acum, că am revenit în România, stau şi mă întreb: oare care e diferenţa între Elveţia şi un ghetou?

26 thoughts on “Elveţia. Sau un ghetou în mijlocul Europei”

 1. Vasile Racoviţan ,nu stiu cine esti ,si nici nu ma intereseaza,doar pot sublinea faptul ca esti un complexat(din toate punctele de vedere)daca te-ai simtit de kkt,pe scurta perioada cat ai stat in ELVETIA,da-mi voie sa-ti spun ca te-ai simtit asa cum esti!!! traiesc,repet traiesc printre oameni acestia de ani de zile,si pot sa te contrazic in orice moment,la cele referite de tine mai sus…lasi de dorit si tu,dar cu siguranta lasa de dorit mai mult aceea persoana IMBECILA,care NU verifica nararea unui alt IMBECIL!

 2. @laura-elvetia
  Nu m-am simţit deloc de kkt în Elveţia. Îmi pare rău că asta ai înţeles tu din ceea ce am scris mai sus.
  Nu am avut vreme să mă simt nicicum, întrucât am alergat zi şi noapte în stânga şi în dreapta.
  Dar să recepţionez anumite stări de fapt am avut vreme destulă. Iar acele stări de fapt le poţi citi mai sus.
  Nu spun că toată Elveţia e aşa cum am perceput-o eu, aşa cum nu am spus că toţi elveţienii sunt plictisitori, snobi, nesuferiţi. Mulţi din cei peste care am dat, da, sunt.
  Chiar te rog să mă contrazici, pentru că, aşa cum am spus anterior, nu am avut ocazia de a cunoaşte îndeaproape şi în detaliu tot ce înseamnă Elveţia. Cât am apucat să văd, nu m-a impresionat.
  Aştept opiniile tale cu mult interes şi fără invective. Pentru că nu le tolerez şi nu am nici o remuşcare în a le şterge. Deocamdată, nu le şterg… dar te rog să îţi măsori vorbele pe viitor. Mulţumesc de înţelegere.

 3. datorita faptului ca nu ai avut timp,(asa cum spui)sa cunosti “ELETIANUL” asa cum l-am cunoscut eu,traind intr-un satuc mic,dar superb unde tota lumea se cunoaste,nu stiu cum poti aduce afirmatii atit de grave la adresa lor! iar daca mi s-a intamplat da dau aici pe vreun SNOB,era cu siguranta de alta nationalitate,dar nici intr-un caz ELVETIAN! nu stiu ce intelegi tu prin viata normala,dar recitind articolul,nu coincide absolut cu viata normala considerata de mine!ELVETIANUL, E UMIL, CU UN COEFICIET FOARTE RIDICAT DE INTELIGENTA EMOTIONALA(CARORA NOUA ROMANILOR IN GENERAL NE CAM LIPSESTE, (EU INCLUSA FIIND ,AVIND IN VEDERE REACTIA MEA AVUTA LA ARTICOL)CEEA CE E FOARTE IMPORTANT,ESENTIAL CHIAR PRIVIND RELATIONAREA CU CEI DIN JURUL NOSTRU! cat despre reactia mea,recunosc am fost prea directa,dar nu pt asta i-mi voi cere scuze! am raspuns la provocare,ceea ce ELVETIANUL nu ar fi facut-o niciodata! sunt prea destepti! numai bine! laura!

 4. aaaa..uitasem sa-ti spun, in cazul in care nu stiai,ca populatia ELVETIEI are 20% straini,cei pe care i-ai observat tu in trafic ca fiind indisciplinati! iar daca ti s-au parut cam multe controale din partea politiei,a fost cu siguranta,datorita campionatului european de fotbal! tin sa te anunt ca in ELVETIA exita 1 politist la 3000 de persoane,practic nu au politie,au “inchiriat” un nr.mare de politie,acum cu fotbalul! din franta si germania! credema sun oameni superbi,eu sun zilnic in trafic daca am vazut 10 polizai in 10 ani e mult! de accea am ramas socata la citirea articolului tau! cunosc ELVETIA,SI ELVETIANUL,MAI BINE DECAT ROMANIA!

 5. @laura-elvetia
  Când spun despre elveţieni că mi s-au părut snobi, mă refeream la modul în care îi privesc pe ceilalţi. Citind presa din Elveţia, am observat că ei nu concep ideea de UE, chiar o resping din start. Pentru ei, tot ce e UE e rău… asta doar ca un simplu exemplu. Plus, mă refeream la comportamentul vameşilor… de ce trebuie noi, românii, să fim priviţi inferior faţă de alţii? Nu suntem, iar asta mi-au demonstrat-o miile de fani români care au fost la EURO. Poate nu sunt cei mai buni cunoscători ai fenomenului suporterului de fotbal, dar cu siguranţă au fost cei mai civilizaţi. De aici, nu pot să pricep nici în ruptul capului de ce o maşină cu numere de România trezeşte suspiciuni… Dar întorcându-mă la aversiunea faţă de UE, înţeleg. E păcat – consider eu – că aşa simt ei.
  Şi eu am stat într-un sătuc mic, superb, într-o căsuţă unde nu mi-a lipsit nimic timp de două săptămâni. Elveţianul “umil”, nu ştiu care dintre ei, a găsit potrivit să facă sesizări la poliţie pentru că o maşină cu numere de România circula prin zonă. În condiţiile în care persoana de la care închiriasem casa anunţase în prealabil faptul că va face acest lucru.
  Ştiu despre faptul că mulţi dintre “elveţieni” sunt, de fapt, străini. Se prea poate ca aceştia să fi fost cei indisciplinaţi, dar erau totuşi prea mulţi. Cam 80% din participanţi, nu 20% cât spui tu.
  Da, controalele pe perioada EURO au fost amplificate. Foarte bine. Chiar am simţit acst lucru. Spe xemplu, într-o seară în Basel am văzut atâţia poliţişli cât nu am văzut în viaţa mea. Faptul că mobilizarea a adus un plus a fost dovedit de lipsa incidentelor majore. Pentru asta, nu pot decât să îi felicit pe poliţişti. Indiferent că erau din Elveţia, Germania, România sau Turcia.
  E şi normal ca, după 10 ani, să cunoşti mai bine Elveţia decât mine după 10 zile. Un dialog nu e decât binevenit. Şi eu îmi cer scuze dacă te-am ofensat. Nu era intenţia mea să ofensez pe nimeni. Doar am expus, pe scurt, ceea ce am simţit, în 10 zile, acolo. Poate dacă aş sta 10 ani, aş gândi altfel… Numai bine!

 6. Trebuie sa te contrazic din nou,cu privinta la UE,si *NEACCEPTAREA ELVETIEI* sunt de acord cu ei,si ma motivez! este singura tara care nu e in UE,dar a ajutat si v-a mai ajuta UE,mai mult decat o alta tara ar putea so faca. E logic nu!? fiind o tara neutra nu le place sa fie dictati,intrind in UE nu ar face altceva decat sa-si piarda neutralitatea! e totul gandit aici,in momentul in care ai acceptat sa faci parte din UE,faci ce spun ei gandesti ka ei etc! nu stiu daca stii tarile UE,au prioritate aici,la lucru,din august cred anul curent ELVETIA intra in Shenghen,de ce crezi ca o fac???? pt ca sun suspiciosi,pt,ca sunt rai??? iar in ceea ce priveste romanul controlat la vama,e normal,fii coerent te rog,din romania nr.celor rai, iesiti in afara e destul de mare,si eu ma feresc aici de straini! in Elvetia exista CONFEDERATIA ELVETICA(7 PERSOANE) IN FIECARE AN E UNUL DINTRE EI PRESEDINTE,ALTUL SE OCUPA DE BANCI,ALTUL DE EXTERNE,ALTUL DE AGRICULTURA,SI ASTA FAC IN FIECARE AN,I-SI SCHIMBA ROLURILE! DAR TOT CEEA CE EI DECID,MAI VINE INCA O DATA DECIS DE POPULATIA ELVETIEI! AICI E LUME CARE DECIDE PANA SI PRETUL LA CAFEA,SI SPUNEMI TU CE E MAI BINE: SA DECIDA UN POLITICIAN PT CEEA CE AS VREA,SAU SA AM POSIBILITATEA DE A O FACE SINGURA???? EU OPTEZ PT.A DOUA VARIANTA! IN CEEA CE PRIVESTE POLITIA,O TARA CIVILIZATA CARE ARE INCREDERE IN OAMENI EI,NU ARE NEVOIE DE PREA MULTA! IN PRIMUL RAND TE SIMTI TU LIBER…. NUMAI BINE!

 7. Corect. Şi-ar pierde neutralitatea. Şi la fel de corect că au ajutat UE. Dar citind ziarele elveţiene, impresia ce mi-a rămas a fost aceea de “capra vecinului”. Când Irlanda nu a ratificat “constituţia UE”, rapid titlurile din ziare prevedeau sfârşitul UE. Or, asta nu mi se pare neapărat o atitudine chiar ok.
  Cât despre puterea de decizie şi sistemul statal din Elveţia… e clar mai bun decât în multe alte ţări. Şi da, la fel ca tine şi ca mulţi alţii, sunt sigur, prefer să decid eu. Nu alţii pentru mine. Dar deocamdată în România nu e posibil…
  Revin la ce spuneai despre români: de ce trebuie să punem tot timpul răul înainte? De ce să îi catalogăm mai întâi ca răi? Prezumţia de nevinovăţie e un concept depăşit? Nu cred.
  Sunt convins că, dacă ar fi lăsaţi puţin mai liberi, românii ar demonstra că nu toţi sunt hoţi, că nu toţi omoară oameni pe stradă pentru doi euro… chiar dacă există şi din aceştia. Doar că aceia trebuie stăpâniţi, iar ceilalţi trataţi la fel ca orice alt cetăţean al lumii.

 8. OARE NU DE CELE MAI MULTE ORI NE SIMTIM NOI CRIMINALI FARA KA CINEVA SA NE FI SPUS CEVA,OARE NU DIN VINA COMLEXULUI DE INFERIORITATE AVEM IMPRESIA CA TOATA LUMEA ARE CEVA CU NOI,CAND DEFAPT TOTUL SE PETRECE DOAR IN MINTEA NOASTRA??? SI PE MINE M-A OPRIT POLITIA LA GRANITA VENIND DIN GERMANIA,I-AM DAT PASAPORTUL ROMANESC PERMISUL DE SEDERE,SI MI-A SPUS SA TRAG PE DREAPTA,DAR NU PT,ASTA M-AM SIMTIT O CRIMINALA,EU INTRAM LA GRANITA,IAR GRANICERUL I-SI FACEA DATORIA!PUNKT!TU SPUI:De ce să îi catalogăm mai întâi ca răi? OARE TU NU AI FACUT ACELASI LUCRU VENIND DOAR PT.2 SAPTAMINI IN ELVETIA??? AI VAZUT, E LA FEL CAND E VB.DE PERSOANA NOASTRA! DIN PACATE NUMARUL ROMANILOR “BUNI DE NIMIK” AFLATI IN AFARA TARII E ATAT DE MARE,INCAT II ECLIPSEAZA PE CEI BUNI! IAR IN ELVETIA E EXAT INVERS,NU STIU CUM AI FACUT TU SA DAI PESTE CEI RAI,CA NU PREA SUNT! CREDEMA,EI SUNT INVATAI DE MICI,E CULTURA LOR,SA NU-SI ARATE PE FATA ANTIPATIA,IN SCHIMB LA NOI E EXAT INVERS,SUNTEM IMPULSIVI,SI STAM DESTUL DE RAU CU CONTROLUL SENTIMENTELOR! PERSOANELE CU CARE TU AI STAT DE VB.SI TE-AU TRATAT RAU,SUNT MAI MULT KA SIGURA NU ERAU ELVETIENI! NU E MENTALITATEA LOR! CAT DESPRE UE (BULGARI,ROMANIA) EU SUNT OPTIMISTA,SI-MI VEI DA DREPTATE! E DOAR UN PARTID UDC,SI MAI E BLOCHER,PUTIN DUS CU PLUTA,PUTIN XENOFOB….DAR ASTA NU E ELVETIA! DACA AI URMARIT INITIATIVA LUI IN LEGATURA CU CETATENIA ELVETIANA….ERA DE GROAZA CE PROPUNEA! DAR LUMEA,POPORUL ELVETIAN S-A DEMONSTRAT INCA O DATA CORECT, REALIST, DAR MAI PRESUS DE TOATE CU INIMA,SI A SPUS NU INITIATIVEI!

 9. EI SI APROPOS DE ZIARE,AM CITIT SI RECITITI ARICOLUL SCRIS DE TINE,SI CONLUZIA MEA E CA 2% E ADEVARAT DIN CE AI SCRIS,DECI SI TU LA RANDUL TAU AI CITIT PRESA ELVETIEI,DAR NU PRESA SCRISA DE POPULATIA ELVETIEI,IN PRESA,(TU AR TREBUI SA STII CEL MAI BINE) E FAPTA,SI OPINIA PERSONALA,CARE OCUPA CEL MAI MULT SPATIU IN ARTICOL! DE ACEEA CITESC PE NET STIRILE CARE MA INTERESEAZA,SI INCERC SA EVIT PE CAT POSIBIL OPINIILE PERSONALE ALE JURNALISTILOR! AM DREPTATE,SI STIU CA AM!

 10. Se poate să ai dreptate în privinţa complexului de inferioritate. Dar e la fel de adevărat că acesta ne este inoculat şi de comportamentul celorlalţi – al celor din Vest – faţă de noi.
  Eu personal nu mă simt cu nimic inferior elveţienilor, austriecilor, nemţilor, englezilor… Nu văd nici un motiv. Dar absolut nici unul.
  Probabil sunt impulsiv. De fapt, sigur sunt. Şi mai mult ca sigur că de aici şi această dezamăgire faţă de Elveţia. O ţară de la care aşteptam mult mai multe. Oricum, din acest punct de vedere, nota 10 pentru marketing!
  Am încercat să citresc cât mai mult din presa elveţiană. Şi spun că am şi reuşit, având în vedere că zilnic citeam fiecare cotidian care îmi cădea în mână în Zürich. Opinia generală e cea la care mă refeream eu, nu cea a unor editorialişti. Aceia au, cum e normal să fie, propriile opinii. Care nu sunt neapărat cele ale majorităţii.

 11. Lauro, fetito, de ce nu uiti tu frumos de Romania si romani si iti vezi de taranoii tai elevetieni. Nu am nici timp nici dispozitia necesara sa intru acum intr-o polemica cu tine dar pot sa-ti spun doar ca sunt unul dintre acei romani care a avut sansa sa vada peste 30 de tari din lume pana acum si mi-e greu sa gasesc comparatie intre acesti frustrati-retardati ce locuiesc pe acele meleaguri mirifice si alti pamanteni. Sunt niste scarbe ce se cred superioare dar nu au nimic care sa-i califice. M-am intors de cateva zile de acolo si nu e prima data cand am fost intre taranoii Europei civilizate!

 12. Da, Radu, cunosc acst clasament
  Asta însă nu mă face să îmi schimb cu nimic opinia. Am fost acolo, am trăit două săptămâni. Poate după 10 ani de stat acolo să gândesc altfel. Dar aşa, la o primă vedere, şi comparând cu multe alte ţări pe care le-am vizitat şi în care am locuit perioade mai lungi de timp, pot spune că doar una singură mi s-a părut mai “catastrofă” decât Elveţia. Şi anume, SUA.

 13. ATATA TIMP CAT TRAITI DOR PRINTRE ELVETIENI, DAR NU SI CU EI, SUNT FOARTE PRIPITE CONCLUZIILE TRASE….CUNOSC ROMANI CARE SUN AICI DE 20 ANI SI INCA II VB,DE RAU PE ELVETIENI,DE CE NU SE INTORC ACASA DACA LE ESTE ASA DE RAU AICI(NICIODATA NU LE V-A FI BINE, AICI ATATA TIMP CAN EI TRAIESC IN ELVETIA,DAR CU PRIETENI ROMANI ,MENTALITATE ROMANA,,,ETC!EU AM PRIETENI ELVETIENI,PRIETENI IN ADEVARATUL SENS AL CUVINTULUI,SI STIU CA DACA VIN IN CASA MEA,NU VIN “PT.CA LI S-AU TERMINAT TIGARILE,SAU NU MAI AU VIN IN CANTINA!” CAT DESPRE TINE RARES DRAGA,COMENTARIUL TAU ESTE = INTELIGENTA TA! SI NU UITATI LOCUITORI UNEI TARI FAC TARA “FRUMOASA” DE CE E ASA SUS ELVETIA,PT.CA ELVETIENI “TARANOII” ASTIA AU RIDICATO! NU PRETIND SA MI SE DEA DREPTATE,DOAR PUTINA COERENTA,DAR MAI ALES FITI REALISTI! TOATE CELE BUNE !

 14. vorbeai in articol de viata scumpa de aici,de preturi mari,si de faptul ca pe toate produsele Elvetiene,gasesti cuvintul ELVETIA …ei bine EXISTA O EXPLICATIE! cu sigurata ti-ai facut cumparaturile (pe perioada cat ai stat aici) in COOP SI MIGROS!care sunt non profit magazine,ELVETIANUL DE RAND FIIND ACTIONAR…cat despre costul ridicat al produselor,e evident toate sunt BIO,PRODUSE IN ELVETIA! iar daca eu vreau un produs biologic,ajunge sa citesc din ce provenienta e! TOT CEEA CE E BIOLOGIC E MAI SCUMP!!! DATA VIITOARE FATI CUMPARATURILE IN ALTE MAGAZINE,SI VEI AVEA PARTE DE PRETURI MICI,SI MARI CANTITATI DE CHIMICALE,HORMONI S.A.M.D! NU UITA SUNTEM CEEA CE MANCAM!

 15. Da, Laura
  Spuneam că e enervant. Nicidecum nu consider greşit, doar enervant.
  Te asigur că şi data viitoare – dacă va mai fi vreuna – îmi voi face cumpărăturile tot acolo.

 16. Oamenii mi s-au parut amabili, cel putin cei cu care am interactionat (vreo 10-12, ca in rest eram si eu pe fuga de la un oras la altul) au fost toti ok, dispusi sa te ajute.

  Doar un vames a fost scarbos cand a venit cu lanterna la masina, s-a uitat 5 secunde la scaunul soferului si a plecat.

 17. @Cosmin
  Mă bucur mult pentru tine, că ai avut ocazia de a întâlni şi oameni amabili. Cum am mai spus, sunt convins că ei există, doar că e mai greu să dai de ei. Evident, şi lipsa timpului m-a făcut să nu îi întâlnesc. Sunt convins de asta.

 18. laura-elvetia, controleaza-ti sentimentele si complexele, si greselile gramaticale, si prejudecatile flagrante, injuste si improprii, care fac din tine o ignoranta.

  Cred ca in buna masura am reusit sa inteleg experienta lui Vasile, din argumentele consistente expuse de el.

Comments are closed.