Despre Sălaj, cu tristeţe

Senzaţional! Mihai Prodan a anticipat despre ce voi scrie pe blog!
Deci… despre meciul de ieri din Cupa României, Silvania Şimleul Silvaniei – “U”. Mai degrabă, despre atmosfera de acolo, decât despre meci, pentru că datele esenţiale sunt cunoscute – “U” a câştigat cu 2-1, după prelungiri. Până  ieri, mă întrebam şi eu, ca Mihai, de ce judeţul Sălaj e ocolit în permanenţă când vine vorba despre aproape orice. Ei bine, de ieri nu mai am nici un dubiu. Nu mai fusesem de mult pe acolo, astfel că uitasem cât de plictisitor e Zalăul, cât de lipsit de căldură este. Puţin mai încolo, Şimleul Silvaniei. O fi oraş? Poate, dar nu arată deloc astfel. O aşezare uitată, parcă, între dealuri, cenuşie, la fel ca Zalăul, care nu te îmbie cu absolut nimic. Oamenii, reci şi ei, respingători de-a dreptul.
Cum spuneam şi înainte, nu mai am nici un dubiu: Sălajul e ocolit pentru că merită! Dacă nici măcar sălăjenii nu mai rămân acolo, ce să mai zic?

21 thoughts on “Despre Sălaj, cu tristeţe”

 1. despre Zalău era o vorbă: dacă nu eşti atent cînd ai intrat în el, pînă te dezmeticeşti eşti deja hăt-departe.
  eşti nedrept cu Şimleul – e un oraş deloc mic, la cei aproape 30.000 locuitori (nu-i raporta la Cluj, ci la restul oraşelor din judeţ ca să-ţi faci un ordin de mărime) şi foarte frumos. cred că nu te-ai învîrtit tu pe unde trebuie.
  despre oamenii respingători .. ţi-aş da dreptate, doar avem o cunoştinţă comună care vine de acolo. Totuşi mi se pare că ai stat prea puţin ca să ai o imagine corectă.
  (cît despre Silvania, dacă nu erau prelungirile poate-ţi vedeam U-ul eliminat din Cupă de o divizionară C)

 2. O fi Şimleul frumos, dar mie nu mi s-a arătat aşa. Data viitoare când trec pe acolo, o să fiu cu ochii în patru să nu ratez frumuseţea.
  Prelungiri au fost, aşa că povestea ta din final e fără rost. 🙂

 3. Nu vad de ce ti-a lasat Simleu-Silvaniei o impresie asa de proasta incat sa spui ca oamenii de acolo sunt respingatori. Te inseli amarnic, la fel cum, poate, ai facut si in cazul Elvetiei, cand ai scris si despre asta.
  Zalaul, din nou, nu e deloc lipsit de caldura, chiar daca-i plictisitor. Plictisitor, poate, nu zic.
  E foarte aiurea ca in comentarii o dai dupa cires, dar in post scrii cu totul altceva.

 4. Sunt extrem de curios cum te-ai simţi tu într-un loc în care, pe parcusul a trei ori, nu auzi decât înjurături la adresa celor care nu sunt de acolo. Eu mă refeream la ceea ce am trăit acolo, timp de puţin timp. Poate 100000000 de alţi oameni s-au simţit altfel acolo, poate au plecat impresionaţi, poate frumuseţile locului li s-au arătat. Mie, nu!

  Zalăul e lipsit de căldură. Cel puţin aşa l-am perceput eu. Şi ieri, şi cu alte ocazii.

 5. a fost meci, Racoviţan!
  cum ar fi să fiu şi eu venetic, să merg la un meci pe care U Cluj îl joacă acasă, să-i aud pe toţi idioţii înjurînd (ca la orice meci) şi să conchid dă în Cluj sunt doar bădărani??

 6. Nu văd ca sentimentele tale negre pe care ţi le verşi aici să-ţi fi apărut mai nou, după cum zici chiar în prima parte, de altfel. Mi se pare cât se poate de normal ca şimleuanii să te şi să vă fi înjurat atâta timp cât arădenii sunt gata să-i omoare pe timişoreni la meciurile dintre echipele lor de fotbal iar ceferiştii care calcă pe “Moina” pot fi linşaţi în orice moment. Şimleuanii sunt la fel de români ca tine şi ca mine. Şi de aia se poartă aşa.
  Păi da, observ foarte limpede că dacă te-treabă cineva de sănătate după ce vorbeşti aşa frumos de câte un oraş, începi să o dai mai personal. Poţi să spui mult mai finuţ că nu-ţi place vreun loc din lume, fără să generalizeti tot.

 7. Ma, servus! Io ce sa mai zic? Caut un redactor sef pentru city de o gramada de vreme! Si nu gasesc ceea ce vreau! Platesc un sediu degeaba de 3 luni de zile! Prodaneeeeeeeee, te muti?

 8. Eu am petrecut destul de mult timp prin Zalau si a fost chiar ok 🙂 Si oamenii nu mi s-au parut reci, cel putin in momentele cand avea U meci cu Armatura toti ne salutau si ne urau numai bine, chiar si vanzatoarele din magazine sau baruri nu erau scarboase de loc. Cine stie, poate i-ai prins si tu intr-o zi proasta pe oamenii aia. Mie mi s-a parut chiar foarte misto in Zalau

 9. Da, într-adevăr, e greu cu cuvintele. Nu ştiu eu atâtea. Mă rog, exact ceea ce ziceam la început: de la vizitatorul pornit împotriva Sălajului, la insul care mă avertizează că nu fac diferenţa-ntre trăirile-şi. Dă-i pace, n-are sens să mai continuăm. Bine, rămânem la partea cu “Şimleul e cenuşiu pentru că i-a-njurat pe “uişti”, iar Zalăul e lipsit de căldură pentru că aşa vrei tu”. Să nici nu mai calci pe acolo, că n-are sens să te cobori la nivelul locuitorilor din Sălaj, zic eu!
  Pot să anticipez răspunsul tău sau să fac pe prostul şi să te las să îl dai tu? Nu de alta, dar îl ştiu, cu siguranţă, de pe acuma.

 10. Ba’ Salajul e vesel; trebuie numai sa castigi increderea localnicilor care sa-ti dezvaluie locul unde tin ascuns kerosenul de prune.
  Pe de alta parte se plateste inca tribut anilor d etrista amintire (stiti cu totii cum era interpretat de clujeni codul de judet “SJ” de pe placutele de inmatriculare).
  Daca sunteti tineri si nu stiti va spun eu: “Sarac Judet”. 🙁 Dar cu o intonatie prietenesc-compatimitoare, spre deosebire de ironia acida cuprinsa in celebrul “Patria Hotilor”.

 11. Zalau oras sarac?numai el sa fie oare?cred ca mocirla asta ne inconjoara pe toti fie Cluj sau alte alea!nu-mi zii ca pe meleagurile clujene curge mierea pe santuri si-s cainii cu covrigi in coada!io zic sa emigram toti in tarile cu “apa calda”!

Comments are closed.