Certitudini, şocuri, previziuni

Cred că v-a ajuns şi vouă liniştea de aici. Mie, unul, cu siguranţă.
Am preferat, în ultimele zile, să urmăresc ce se întâmplă în media clujeană, să citesc ideile altor bloggeri, tocmai ca să văd dacă previziunile mele – unele le-am expus aici, altele le-am păstrat pentru mine – se adeveresc. Ei bine, o parte s-au adeverit, pare-se. Şi mă refer aici la FTR şi Informaţia. Care nu au mai apărut pe tarabă luni. Şi care o vreme vor rămâne doar pe calculatoare. Asta, în cazul Informaţia. Pentru că despre FTR nu prea se aud prea multe. Decât că va apărea. Când? Cum? Eu mizez pe “mai târziu” şi “săptămânal”. Voi ce ziceţi?

Dacă FTR şi Informaţia erau, pentru mine, “chestiuni sigure”, o altă publicaţie – de fapt,dispariţia ei temporară, a fost un şoc. Mai precis, Clujeanul! Nu a apărut pentru că nu au fost comenzi de publicitate. Am înţeles asta. Mi se pare un precedent periculos. Ce va fi dacă, peste două luni, va fi la fel? Va face Clujeanul pauză o săptămână? Sper că nu. Oricum, dacă tot am ajuns la subiect, aflu de la Mihnea şi intuiesc de la Andrei o treabă: Sibianul va fi făcut de la Cluj, de echipa de la Clujeanul. Ciudat. Vouă cum vi se pare?

Alt şoc a fost pentru mine plecarea Mădălinei de la CityNews. Nu mă aşteptam. Moni, baftă multă!

Scriu şi de ZIUA de CLUJ. Ziarul a apărut începând de luni, făcut de exact aceeaşi echipă care a lucrat şi la finele lui 2008, din care face parte şi Vlad Alistar (“prietenii” ştiu de ce). Dacă nu aţi observat încă, aflaţi că tipărirea se face pe o nouă maşinărie, deci ar trebui ca ziarul să arate mai bine. Altfel, încă nu am aflat de oameni daţi afară, decât de unul care vrea să plece. Dar poveştile lui Tibi le ştim cu toţii, de mult. Nu?

Bun… gata cu recapitulările. Să trec şi la ideea mea despre cum va fi presa clujeană după 2009. Mult mai curată. Vor dispărea – sau în cel mai fericit caz, pentru ele, se vor chinui să trăiască de pe o zi pe alta – ziarele “incolore, inodore şi insipide”, dintre publicaţiile online vor rezista doar puţine, iar piaţa (cât e ea, că nu e cine ştie ce) va fi acaparată de trei cotidiene şi un săptămânal. Alte păreri?

PS: Tocmai ce am lecturat acest editorial. Vă invit să-l citiţi şi voi. Fabulos Victor Ciutacu de această dată!

PS2: Anunţ oficial: Agenda Clujeană va apărea doar online, începând cu 15 ianuarie. Nicio surpriză pentru mine.

8 thoughts on “Certitudini, şocuri, previziuni”

 1. Se vobeşte, deja, în coduri. Cei neiniţiaţi nu prea înţeleg. Sau chiar asta este scopul?

 2. cel mai odios editorial anti boc citit de mine!
  bine, de la un tip ca ciutacu, care “presteaza la mogul”cum ii place, penibil, sa spunca, cu limbajul orasului pervertit in care evolueaza, nu ma astept la nimic bun. am mai spus, nu exista MODEL mai bun de studiat la scolile de jurnalism decat manipularea, trunchierile, dezinformarea de la Sinteza zilei-dl Ciutacu de la a2 si a3 e o piesa clasica! el, cu badea si diaconescu au
  ucis ideea nobila de deontologie- adik respectarea regulilor unei meserii x, y , z- si au inventat- in incultura lor crasa termenul inexistent in limba romana de “deontolog”, intrat in folclor si utilizat de tot mai multi
  Nu exista nimic mai toxic in media decat aceste personaje gen Ciutacu!!

 3. cum naiba sa faca sibianul de la Cluj?????? asta e cea mai mare tampenie pe care am auzit-o vreodata :))

 4. bai, tibi, ai lucrat in presa degeaba. si probabil tot degeaba vei lucra si de acum incolo.
  vasile, in ultimul numar FTR scria ca nu vor aparea decat incepand cu 12 ianuarie 2009.

Comments are closed.