Meciul!

U Cluj – CSU Sibiu. Avancronică de Sibiu.

Meciul trebuie să fie “altfel”. Un meci între doi ziarişti, unul din Sibiu, unul din Cluj, care îşi exprimă opinia despre adevăratul meci, marele meci, care va urma sâmbătă la Cluj. Pentru iubitorii de baschet, unul dintre cele mai frumoase meciuri din campionat: Cluj vs. Sibiu.

Ideea a venit din partea lui Teo şi am îmbrăţişat-o cu plăcere. Pe Vasile, “adversarul” meu din Cluj, îl cunosc de câţiva ani. Să fim serioşi. Om fi noi ziarişti. Dar toate discuţiile noastre dinainte de faimosul derby al Ardealului se terminau invariabil cu:
Vasile: “Bate Clujul.”
Adela: “Bate Sibiul.”
(Femeile au în general ultimul cuvânt.)

Sâmbătă la Cluj va fi un meci greu. Foarte greu. Ambiţiile mustesc şi, deocamdată, bolborosesc în suc propriu. Clujul este vicecampioana României şi vrea să dovedească, acum mai mult decât oricând, că poate sparge supremaţia Asesoftului. Să recunoaştem, are motive să pretindă asta. Sibiul are o echipă aproape complet nouă în sezonul 2008-2009, însă una care s-a sudat frumos şi a evoluat din ce în ce mai bine împreună. Valorile s-au triat, jucătorii şi-au găsit locul în echipă, în vestiar pare să fie linişte, iar pe teren, mingea circulă frumos.

Ca de obieci, declaraţiile dinainte de meci sunt diferite pentru reprezentanţii celor două echipe. Tab Baldwin, antrenorul U Cluj, declară pe site-ul U Mobitelco Cluj: “Este al doilea sezon al meu la Cluj şi a opta oară când luptăm împotriva echipei din Sibiu de când am venit. În tur am pierdut la Sibiu, dar acum cred că e rândul nostru să arătăm de ce suntem în stare”. În schimb, Mircea Vulc, directorul executiv al CSU Sibiu, spune că “Meciul de la Cluj o să fie foarte greu. S-au întărit, au bani, se apropie de cei de la Ploieşti. Au avut şi norocul pe care noi nu l-am avut. Cred că o să batem la Cluj”. Putem să suspectăm aroganţă de o parte şi neîncredere de cealaltă parte. Sau dimpotrivă, putem bănui încredere în propria echipă din partea antrenorului Clujului şi precauţie diplomatică din partea directorului sibian.

Meciul va fi cu siguranţă unul încrâncenat de ambele părţi. Atât Sibiul, cât şi Clujul au câte un jucător în Top 5 cei mai buni marcatori ai campionatului. Potrivit numaibaschet.ro, Bryant Matthews (CSU Sibiu) se află pe locul al doilea în topul marcatorilor, cu o medie de 21,14 puncte marcate pe meci. Clujul îl are pe locul al cincilea pe Matt Gibson, cu 19,69 de puncte marcate, iar misiunea lui Harrison în faţa lui nu va fi deloc uşoară.

Totuşi, la Sibiu se vede clar o mai bună organizare în apărare, în acest sezon, faţă de campionatele anterioare. Pe de altă parte, şi Clujul este determinat în defensivă sub comanda lui Tab Baldwin. Ceea ce nu exclude deloc spectacolul în teren, mai ales că ambele echipe au jucători americani care adoră “muzica” galeriei.

Clujul încearcă îmbinarea a două şcoli de baschet considerate antagonice pe plan mondial – pe de o parte, cea americană, reprezentată la U de jucători precum Gibson şi Bambale Osby (care declară pe site-ul echipei că modelul lui în viaţă este… Dumnezeu), iar pe de altă parte, cea sârbească. Iar la acest capitol, Clujul se poate mândri cu Branko Cuic, al treilea jucător din România ca medie de pase decisive pe meci (4,13), un jucător deloc iubit de fanii sibieni după incidentul de anul trecut, când l-a “controlat” la organele genitale pe baschetbalistul CSU, Jason Smith. Iar de aici, un scandal de tristă amintire pentru ambele cluburi.

Nu voi face uz de deontologie ca să-mi ascund evidenta iubire pentru culorile galben-albastre. Fără nicio bază matematică – nu există aşa ceva în sport – cred că Sibiul va învinge. Dar am un respect onest faţă de U Cluj, vicecampioana României, o echipă bine manageriată şi cu un public pătimaş. Orice s-ar întâmpla sâmbătă, meciurile dintre Cluj şi Sibiu rămân spectacole totale pentru campionatul românesc.
ADELA MOHANU

———————-

Frăţia culorilor

Steaua, Dinamo, Steaua, Steaua, Dinamo, Steaua, Dinamo, Dinamo.V-aţi plictisit? Mai urmează. Ploieşti, Ploieşti, Ploieşti, Ploieşti, Ploieşti. Acum chiar cred că v-aţi plictisit.

Prima dată când s-a hotărât „stop dominaţiei impuse de la centru” a fost la începutul anilor ’90. Atunci, la Cluj s-a format o echipă de vis. Ghiţă Mureşan, “Bubu” Roschnafsky, Horea Rotaru, Mircea Cristescu, Mihai Sinevici, “Bobo” Pintea sau Tibi Sebestyen erau numai câţiva dintre cei care, în 1992, 1993 şi 1996, sub bagheta lui Gheorghe Roman, au mutat “centrul” baschetului românesc pe malul Someşului. Alături de ei, câteva mii de “nebuni” îmbrăcaţi în alb şi negru.

În 1995 şi 1999, a venit rândul Sibiului să facă legea. Elemer Tordai, Cornel Alecu, Claudiu Munteanu, Benny Pelger sau Bogdan Spânu, “mânaţi” în luptă de Mircea Vulc şi de alte mii de “nebuni”, îmbrăcaţi în galben şi albastru, au transformat Sibiul în capitală.

După deja mult prea plictisitorul un-doi Steaua-Dinamo, mult mai palpitantul meci Cluj-Sibiu prelua puterea în ceea ce priveşte rivalitatea adevărată în baschetul din România. Iar de atunci, nimic nu s-a schimbat. Oricând, un meci Cluj-Sibiu a fost mai “adevărat” decât orice confruntare a “veşnicilor campioni”. Şi totul, dintr-un singur motiv: meciul din tribune, întotdeauna mai încins, mai savuros. Când într-o sală se strâng, de o parte şi de alta a terenului, alb-negrii şi galben-albaştrii, spectacolul e garantat. Iar acest spectacol reprezintă, de fapt, esenţa acestor meciuri. Nu valoarea echipelor, nu priceperea antrenorilor, niciodată locurile din clasament sau miza meciurilor. Spectacolul din tribune face din meciurile dintre clujeni şi sibieni adevărate “capodopere” ale propagandei pentru ceea ce ar trebui să fie, cu adevărat, sportul.

Doar că, nu de puţine ori, rivalitatea “adevărată” a depăşit graniţele normalului şi s-a transformat într-una prost înţeleasă. Ceea ce era cândva o luptă comună a clujenilor şi sibienilor s-a transfomat într-una a clujenilor contra sibienilor. “Fraţii“ au devenit duşmani, iar asta a umbrit din ce în ce mai mult spectacolul pe care oricine aşteaptă să îl vadă la meciurile directe. Injurii, batjocură, uneri chiar ură, venite din ambele părţi, au aruncat în derizoriu frumosul disputelor Cluj-Sibiu. L-au transformat în grotescul meciurilor de fotbal Steaua-Dinamo. Ceea ce niciodată nu ar fi trebuit să se întâmple, ceea ce nimeni nu şi-ar fi ndorit să fie realizat, s-a petrecut: alb-negrii au ajuns să vină la meciuri ca să vadă suferinţa galben-albaştrilor, şi invers.

Din nefericire, mă tem că sâmbătă, în Sala Sporturilor “Horia Demian”, nu va fi altfel. Nu am niciun motiv să cred că, după atâţia ani în care frumuseţea duelurilor Cluj-Sibiu a fost uitată, ea va fi reînviată “la comandă”. Dar măcar pot să sper că în pauză şi după joc, indiferent ce va arăta tabela, cel puţin o mână de “nebuni” alb-negri şi galben-albaştri se vor aduna laolaltă şi îşi vor aduce aminte care e motivul pentru care, de ani de zile, toată lumea aşteptă cu sufletul la gură un meci Cluj-Sibiu.

Eu, unul, m-am plictisit să tot citesc şi chiar să scriu, în mai, aceleaşi titluri legate de deznodământul finalei. Măcar o dată aş vrea să fiu obligat să schimb “partitura”, iar când meciul al 7-lea al ultimului act va lua sfârşit, să am de ales când va fi vorba să dau titlul de pe prima pagină. Să stau şi să mă gândesc bine dacă e mai potrivit un titlu care să conţină două din cuvintele “Cluj”, “Sibiu” şi “campioni” sau unul care să ridice în slăvi adevăratul câştig important al unui duel de asemenea calibru: frăţia culorilor alb, negru, galben şi albastru.
VASILE RACOVIŢAN

13 thoughts on “Meciul!”

 1. Misto ambele editoriale. Tin sa fac si eu 7 scurte precizari:
  1. Nici nu poti compara in aceeasi propozitie galeria Universitatii cu cea din Sibiu. Daca noi ne manifestam prin zeci de cantece, scandari, bannere, steaguri, tobe, cei de la Sibiu au trei scandari si zeci de goarne.
  2. Nu ca noi am fi sfinti, ca nu suntem, dar la Sibiu am fost bruscat si injurat pentru ca purtam un tricou pe care scria ucluj.ro. Am vazut mutre intunecate care purtau tricouri pe care scria Anti “U” sau nascut Anti “U” Cluj si un public care, de multe ori era depasit de anumite reguli elementare ale baschetului.
  3. Vulc e un repetent crizat, nu merita sa-i pomenim numele
  4. Ma mir putin ca nici tu, Vasile, si nici Adela nu ati vorbit despre arbitraj, un element “cheie” al meciului de sambata.
  5. Sunt mai mult decat convins ca nu va fi niciun incident sambata.
  6. “U” Mobitelco va castiga la peste 10 puncte diferenta.
  7. Carmen Tocala e o tampita.
  Toate cele bune!

 2. Peste tot există “uscături”.
  Despre arbitraj, nu îmi place să vorbesc. Voi considera întotdeauna că arbitrul e acolo, ca să îşi facă meseria, nu să îi ajute unii sau alţii să le iasă mai bine. Până când nu sunt convins de o “abatere” de la acest principiu, nu comentez despre arbitri.
  Sper să ai dreptate şi sâmbătă să fie spectacol. Şi atât.
  Îmi pare rău, dar nu îţi împărtăşesc opiniile despre Mircea Vulc sau Carmen Tocală. Fiecare om are defecte, dar şi părţi bune.

 3. N-are de ce sa-ti para rau, fiecare e liber sa aibe opinii. Legat de arbitraj, din pacate, nu o data s-a intamplat ca un meci sa fie stricat de “cavalerii fluierului”. Au fost situatii si cand au “tras” cu noi si cand au fluierat doar in favoarea adversarilor.

 4. Glumind putin, in unele situatii ar fi chiar bine, Vasi. Am vazut meciuri in care jucatorii isi vedeau de joc si care au fost stricate de deciziile “inspirate” ale arbitrilor. Din pacate baschetul romanesc continua sa sufere la acest capitol.

  Sper ca sambata sa nu fie cazul si sa avem parte de un derby in care spectacolul sa fie asigurat de baschetbalisti, nu de “fluierasi”.

 5. @adela
  Daca tot ai apelat la date statistice, eu zic meciul e castigat inainte sa inceapa 😛 :)). Cu exceptia lu’ 2006, cand a fost “o reciprocitate”, fiecare a castigat meciul de acasa(in campionat vorbind). Ca in play-off, nu cred ca are rost sa ne aducem aminte, gustul fiind inca “pe limba”(fie el amar sau dulce).
  @vasile
  titlul pe care il vei scrie/citi dupa meciul al 7-lea al ultimului act, nu se va decide nicidecum sambata.
  Se face un tam-tam articifial.Meciul de sambata va fi un simplu meci.Nici nu stiu daca jucatorii vor fi atat de “incarcatzi” incat sa fie nu stiu ce meci.Eu unul ma astept la un meci strans, fara faze show sau stiu eu ce. Oricum, in ultima vreme la noi in echipa, prea rar le-am vazut aceste faze.
  Iar in tribune ce sa fie? Vor veni 100 de sibieni+vreo 50 care’s in Cluj la studii.Si vor fi 250 de jandarmi.Ca si in anii trecutzi, ii vor proteja mai ceva ca si pe Obama.Iar in pauza, in holul din dreptul tribunei I, sunt 2 oameni de ordine la 1 om care este p culoar. Asa ca…
  Iar de cantat:cred ca de prea putine ori am raspuns scandarilor lor, asta poate si deoarece ei se apucau de cantecele mai putin ortodoxe cand era prea putina lume in sala.
  So: va fi un meci ca oricare altul.Poate cu un public mai numeros.Si ami aprins.In rest, “nimic nou pe frontul de est”!

  Cu totul altfel ar fi stat treaba daca era un meci in play-off.Insa pana atunci,

  n”U”mai bine,
  n”U”mai “U”!

 6. Vasi dixit: Oricând, un meci Cluj-Sibiu a fost mai “adevărat” decât orice confruntare a “veşnicilor campioni”.

  Ai vazut vreodata un meci Steaua-Dinamo din anii ’80, cu Cernat, Ermurache, Branisteanu, Niculescu, etc. in prim plan? Pe vremea aia, Maccabi si Cibona plecau cu coada intre picioare de la Bucuresti. Acum o echipa de mana a doua din Turcia si una din Germania fac instructie cu echipele romanesti. Sa dam totusi Cezarului ce-i al Cezarului. Nu mai zic ca derby-urile Steaua-Dinamo se jucau cu casa inchisa si sute de oameni stateau la coada pana spre Pta. Dorobanti pentru a prinde un bilet la meci… iar la sfarsit, jucatorii si spectatorii plecau teferi acasa. 🙂

 7. @alexknicks… “veşnicii campioni” despre care vorbesc sunt alţii. Nu mă refeream la Steaua-Dinamo din anii ’80. Nu am văzut acele meciuri, dar cunosc poveşti despre ele. Exact cu aceleaşi detalii pe care le oferi tu.

 8. Nu am vorbit despre arbitraj pentru că, în teorie, nu are legătură cu ce se va întâmpla sâmbătă şi nu ar trebui să fie o parte a discuţiei când vorbim despre un meci în general.

  Ca opinie personală, arbitrajul în România e pur şi simplu slab. Nu părtinitor, cât slab de tot. Distruge spectacolul, opreşte acţiunile când ţi se face mai drag de ele, mulţi arbitri au boala excesului de zel şi ţin să fie a treia echipă de pe teren. DAR problema nu poate fi rezolvată cu 3 rânduri într-un editorial sau cu două înjurături din partea galeriilor. Ca şi jucătorii, arbitrii de baschet trebuie “crescuţi” din ligile inferioare. Apoi, regulamentul se schimbă prea des şi e cazul ca baschetul să iasă din faza de tranziţie.

  Revenind la meciul de sâmbătă – voi fi acolo şi mă aştept la un spectacol frumos.

 9. @Adela
  Sunt perfect de acord cu tine, arbitrajul e foarte slab. Dar, sa recunoastem si ca de multe ori rezultatele unor partide au fost influentate clar de aceiasi arbitrii si aici ma refer la finala sezonului trecut.
  P.S. Ultima data cand am fost la Sibiu, in programul de meci primit era un editorial intitulat daca bine imi aduc aminte “De ce urli, ba?” sau ceva de genu asta. Era vorba de o intalnire intre un ziarist sibian si Silviutz relatata cu foarte mare amuzament. Am imresia ca tu esti autoarea asa ca te felicit, am ras bine. Desi unele pasaje erau putin exagerate, descrierea lui Silviutz a fost memorabila.
  Toate cele bune si drum bun spre Cluj.

 10. Apropo de arbitraj, una dintre cele mai bune prestatii a fluierasilor (vb serios) am vazut-o la meciul Cluj-Sibiu de anul trecut… cand a iesit acea altercatie intre jucatorii celor doua echipe. Mi-a placut ca am vazut un meci in care arbitrii au lasat, in sfarsit, jocul liber. Atunci, pana la momentul nefast, a fost o partida cursiva cu-n arbitraj pe masura. Dar cum multi jucatori straini din Romania sunt mai de mana a doua spre a treia (calitate tehnica indoielnica + probleme comportamentale care-i impiedica sa ajunga in baschetul mare) a iesit ce a iesit la finalul acelui meci. In aceste conditii, arbitrii cred ca s-au fript cu acel episod, iar acum fluiera si cand un jucator trage un vant pe teren.

Comments are closed.