Se poate!
Cu siguranţă, cunoaşteţi povestea din această dimineaţă de la Timişoara. Din fericire, avionul Carpatair a aterizat cu bine, iar pasagerii şi membrii echipajului sunt OK.
Ceea ce cred că merită remarcat aici – pe lângă priceperea pilotului – e mobilizarea care a funcţionat excelent la Timişoara. Pista a fost acoperită cu un covor de spumă ignifugă, pentru a se evita un eventual incendiu, asistenţa medicală de urgenţă era “în bloc-starturi” la aeroport, dar şi în spitale, unde medicii au fost chemaţi de acasă, chirurgii fiind pregătiţi să intre “la comandă” în sălile de operaţie. Deci, se poate!
UPDATE: Dacă doriţi să (re)vedeţi aterizarea de la Timişoara, compania Carpatair a postat pe site o înregistrare.
8 thoughts on “Se poate!”
Comments are closed.
avind in vedere ca avionul trebuia sa aterizeze la 08.00AM si apoi a survolat spatiul aerian al timisoarei timp de 1h.44min., personalul ISU (sesizat la 08.27AM), SMURD-ul, si Ambulantele au avut tot timpul din lume sa apara si sa fie pregatiti..
ce e de remarcat la acest incident aviatic major ar fi doar maiestria pilotilor (instruiti la scoala rusa)..e un domeniu in care nu ai ce cauta daca nu esti profi 100%
PS: ma intreb ce s-ar fi intimplat daca problema ar fi aparut, nu la botul aeronavei, ci la una din aripi..moment in care simetria aeronavei ar fi fost compromisa..elicele s-ar fi izbit de pamant si ar fi putut strapunge fuselajul fara nici o pb..dar asta e alt film
observ că ai urmărit cu mare atenţie Realitatea TV 😉
nu contest măiestria piloţilor. cum spui şi tu, trebuie să fii 100% profesionist ca să pilotezi un avion. de unde rezultă şi că trebuie să fii pregătit pentru situaţii de urgenţă. din comportamentul piloţilor mi-a plăcut cel mai mult replica pe care le-au “servit-o” pasagerilor, cea cu problemele de pe pistă. dar, până una alta, şi asta e o chestie studiată… oricum, bravo lor pentru tot!
cum spui tu, SMURD, Ambulanţa, Pompierii au avut vreme să fie pregătiţi. dar în câte alte cazuri nu a fost la fel şi serviciile de urgenţă din România s-au făcut că plouă?
bizu exagereaza si minimalizeaza. Vasile, in sfarist ai un ton calm si o postare linistita si argumentata. se vede ca ai mai putin timp pt blog si deci de gandit, nu ai timp sa iti vina tot felul de idei. e mai bine asa, f. matinal
ce ma supara nitel e faptul ca tipu care a aterizat pe apa in america,acum cateva luni, a fost mai laudat si mediatizat decat cei doi piloti moldoveni angajati la compania romana.
unde au disparut eroii? Undeva printre randuri. Sint atat de putini incat ne-am dezobisnuit sa ii bagam in seama 🙁
Adi, nu ştiu unde sunt eroii. Din punctul meu de vedere, însă, de această dată nu e cazul. Meseria de pilot de avion presupune, reducând la absurd, o treabă simplă: transportul pasagerilor, în siguranţă, de la punctul A la punctul B. Ceea ce s-a şi întâmplat acum. Anume, oamenii şi-au făcut job-ul.
Ce a fost la New York nici nu se compară. Acolo, piloţii au fost puşi în faţa unei situaţii incredibile şi au ales să aterizeze pe apă. Ceea ce nu cred că face parte din “job description”.
korect, pilotii americani trebuia sa aterizeze de indata..avind in vedere ca pasarile au fost aspirate de motoare..ei n-au avut vreme sa survoleze doua ore si sa rumege situatia..
si inca ceva..SAB-ul 2.000 este un avion de mici dimensiuni ..nu se compara cu celalalt..
PS: seful CarpatAir este moldovean si el din cite stiu..doar ca isi desfasoara afacerea in Romania
nu contest diferenta de “greutate” intre cele doua incidente. doar ca, pilot de avion fiind, ai in mainile tale zeci, sute de vieti. pe care le salvezi atunci cand te reintorci la sol in urma unor probleme la aeronava. nu li se stie numele acelor doi ofiteri de zbor. si asta nu e tocmai bine.
ai dreptate, a fost dovada faptului ca si la noi se poate. asta ma bucura. e un fel de alifie care vindeca putin din scepticismul asta romanesc. dar lumina in care au fost reflectati cei doi piloti, consider ca ar fi putut fi mai putin mediocra. atata tot 🙂
“nu li se stie”, a se intelege “nu s-a insistat pe” :p