Aproape o oră…

Atât durează, conform directorului abatorului de bovine de la Şieu-Măgheruş, judeţul Bistriţa Năsăud, de la asomarea unui animal şi până când acesta este transformat în semi-carcase, gata pregătite pentru a fi livrate fabricilor de procesare a cărnii. Alături de colegul meu David Sugar, am petrecut mai bine de două ore acolo.

  

Dacă aveţi nervii tari, vă invit la al doilea episod al “poveştilor din spatele subiectelor”.

Vă avertizez, încă o dată, că imaginile sunt de-a dreptul şocante. De aici încolo, citiţi doar pe propria răspundere.

De afară, arată precum orice hală metalică nou-ridicată. Mult gri, plus o pată de culoare. Roşie, evident. Liniştea e produndă. Apăsătoare.
Primii paşi în interior sunt cei mai grei. Durează parcă o veşnicie. Ai senzaţia că ţi se blochează picioarele. Parcă nu mai vor să înainteze. Şi totuşi… Apoi, urmează şocul: mirosul. Brusc, ţi se taie respiraţia. O senzaţie de vomă îţi cuprinde corpul. Dacă reuşeşti să o reprimi rapid, totul devine mult mai suportabil. E nevoie, însă, de nervi tari. Tari de tot.
Şi înăuntru e linişte. Aproape la fel ca afară. Din când în când se mai aud câte un pocnet scurt, urmat de o bufnitură. Apoi, iar linişte. Primii paşi ai vacilor şi taurilor în boxa de asomare sunt, totdată, şi ultimii. Începutul sfârşitului. Sau sfârşitul începutului. Depinde din unghi priveşti. “Vinovat” pentru sunete e primul dintre angajaţi care îşi face treaba. Îşi priveşte “victimele” în ochi, după care le “execută” cu un pistol special: o singură lovitură, bine ţintită, în zona capului, paralizează animalul. Cad, apoi, într-un fel de cuvă, după care intră pe “linie”.

Agăţate pe verticală, cu capetele în jos, trec, rând pe rând, pe la fiecare “post”. Mai întâi, li se secţionează vena jugulară şi artera carotidă.

Sunt îndepărtate, apoi, coarnele, precum şi partea inferioară a picioarelor.

Următorul pas e jupuirea, începută manual şi continuată cu o instalaţie specială, „ajutată” din când în când de un angajat al abatorului.

     

Capetele sunt separate apoi de corp şi puse deoparte. Aici se încheie „zona murdară”.

Primul „post” din „zona curată” e cel unde se face eviscerarea: animalul rămâne fără organele interne. Din nou, mirosul şochează. Cel puţin aşa mi-a spus David, care s-a aflat chiar lângă cel care a efectuat operaţiunea.

O parte dintre organe sunt puse separat şi îşi continuă drumul spre finalul „liniei de producţie” paralel cu corpul şi capetele. Toate sunt numerotate.

 

Într-o altă încăpere, se „recoltează” burta. Doar unul dintre cele patru stomacuri ale bovinelor este folosit pentru celebra ciorbă. Odată separată partea „bună”, se centrifughează într-un aparat special, apoi se spală temeinic.

 

Înapoi la „linia de producţie”: corpul este secţionat în două, cu ajutorul unui imens ferăstrău. Operaţiunea decurge foarte rapid, iar la finalul ei, un nou aspect te şochează: deşi din taurul fioros care intrase cu aproximativ o jumătate de oră înainte mai există doar două jumătăţi, muşchii încă se contractă.

Încerci să uiţi de carnea care încă pare vie şi îţi continui drumul: sub atenta supraveghere a unui medic veterinar este îndepărtată măduva spinării.

Într-o altă încăpere, se prelevează mostre din trunchiul cerebral, care urmează a fi trimise la laborator, pentru analize. A doua zi, se va şti cu siguranţă dacă animalul suferă de „boala vacii nebune”. Dacă e aşa, totul se aruncă. Dacă nu, semi-carcasele vor lua drumul fabricilor de procesare a cărnii. Nu înainte de a fi stat, însă, aproape o zi în hale de refrigerare.

Gata! Trecuseră mai bine de două ore de când am intrat în abator. Două ore de la momentul în care am simţit că mi se taie respiraţia. Două ore în care am reuşit să mă acomodez, atât cu mirosul, dar mai ales cu ideea că am văzut, minut cu minut, tot ceea ce se petrece din momentul sacrificării animalului şi aproape până când acestae gata de ambalat şi apoi vândut în magazine. Uşor nu mi-a fost. Poate doar când am văzut, pentru prima dată, patru tineri ucişi într-un accident rutier să mai fi trăit sentimentele care m-au încercat la Şieu-Măgheruş. Şi totuşi, o experienţă pe care o recomand. În doar două ore poţi afla cât de tare eşti, de fapt.

Evident, “plimbarea” prin abator s-a soldat cu un articol în Adevărul. Îl puteţi citi AICI.

6 thoughts on “Aproape o oră…”

 1. Don Racovitan,

  Vreau sa te felicit pentru cateva reportaje interesante pe care le-am citit (partial) pe adevarul.ro. Am trecut in revista arhiva pe aprilie, mi-au placut f mult reportajele de pe Valea Ciresoii si de la Sic. Am insa 2 nelamuriri.

  In primul rind vad ca majoritatea articolelor sunt trunchiate, pe online se publica doar inceputul. Desigur e ok sa va protejati editia print si sa faceti prin online promo printului. Totusi sunt si unii ca mine care nu pot cumpara ziarul. Nu poti vorbi cu sefii de la adevarul sa publice pe online articolul integral pt cei cu IP-uri din afara Romaniei?

  In al doilea rind, dupa ce s-a modificat site-ul si s-au inlaturat din capul paginii linkul catre editiile regionale (adevarul de Transilvania) mi-a fost extrem extrem de greu sa dau pe site de editia de cluj. De mai multe ori am cautat si nu am gasit-o. Trebuie sa scrollenesti pagina in jos si sa dai click pe o harta a Romaniei. Alt link nu este sau nu am gasit. Poate ar fi mai favorabil si pt cititor si pt adevarul.ro sa puna iarasi linkuri in capul paginii cu editiile regionale ca sa le gaseasca cititorii mai usor si sa aveti mai multe hituri pe site.

  Multumesc pt raspuns si keep up the good work.

 2. @ivan…Mulţumesc. E drept, a dispărut butonul “Transilvania”, dar poţi accesa textele din fiecare editie locală folosind un link super-simplu, pe formatul “judet.adevarul.ro”. Ediţia de Cluj din “Adevărul de Seară”, dar şi multe altele găseşti la http://cluj.adevarul.ro

 3. mai ai poftă să mai mănânci carne de vită de acum înainte? 🙂

 4. mersi pentru sfat.

  as avea inca o ultima sugestie: nu era chiar asa de rea fosta pagina a editiei de transilvania. Ca si ardelean clujean desigur ca ma intereseaza mai mult ce se intampla in cluj, insa ardealul nu se opreste la granitele arbitrarii ale judetului. Poate ca intereseaza si stiri din Sibiu, Brasov, Alba, Bistrita. Nu toate, dar cele mai importante. Daca adevarul ar face si o compilatie pe toata transilvania ar avea de castigat. desigur nu toate stirile, ajunge una pe zi sau una la doua zile din fiecare judet, cea mai importanta. Chiar cu una-doua zile intarziere, pentru ca stirile importante sau reportajele nu-si pierd actualitatea. E pacat ca nu mai exista editii regionale din cate stiu eu niciunde, nici la gardianul nici la romania libera (cel putin eu nu mai intru acolo). Daca adevarul.ro ar face un “best of” al editiilor judetene pe toata transilvania sunt sigur ca ar avea mai multi cititori pe online, si ar profita mai din plin de munca redactiilor judetene

Comments are closed.