Cât e de corect?

Cei mai mulţi dintre noi locuim în România (încă), plătim impozite (inclusiv cel forfetar), cumpărăm Euro cu aproape 4,5 lei, câştigăm din ce în ce mai puţin (mă refer la valoarea adevărată a sumelor), iar când sunt alegeri, mergem la vot.

Mult mai puţini au ales să emigreze. Să ducă o viaţă mai bună, să nu plătească impozite unui stat corupt, să nu cumpere Euro la preţuri aberante, să câştige cinstit în comparaţie cu munca lor. Şi ei, când sunt alegeri, merg la vot.

Iar de această dată, votul lor chiar a contat. Dar e corect? Din moment ce nu şi-au mai dorit să trăiască în România, de ce se încăpăţânează să dicteze care este viitorul ţării? Pentru că “ştiu mai bine”? Atunci să facă bine şi să se întoarcă aici, să pună umărul la redresarea ţării, nu să dea indicaţii preţioase din “tribune” ca la fotbal.

PS: Vă invit să citiţi şi ce spune un român care locuieşte în Austria şi motivele pentru care a decis că nu e de datoria sa să se implice în soarta ţării.

40 thoughts on “Cât e de corect?”

  1. Ai dreptate. Eu i-aş da şase luni lui Băsescu înainte să-l înjur. Şi lui Boc i-am dat vreo şase… şasă cai 😛

  2. De unde pana unde ideea asta transmisa de porodici ca voturile din diaspora au decis rezultatul final? Orice vot din diaspora cantareste fix la fel cu orice alt vot din Calarasi, Ilfov sau Suceava. Faptul ca rezultatele de afara au venit mai tarziu nu schimba cu nimic problema. Pentru ca si in tara a castigat Basescu. A castigat la voturile din tara la o diferenta infima, dar a castigat si fara voturile din diaspora. Deci nu mai aberati pe tema asta, ca nu tine.

    Apoi mi se pare total lipsit de bun simt sa-i acuzi pe cei care robotesc in strainatate ca duc o viata luxoasa si ca-i doare in cur de tara. Pentru ca oamenii aia inca mai platesc taxe si impozite in tara asta. Oamenii aia au trimis zeci si sute de milioane de euro in fiecare an acasa familiilor. Oamenii aia din diaspora au plecat acolo nu acum un an sau doi, ci cu multi ani in umra, pe vremea conducerii rosii pentru a strange un ban si a reveni in tara la un apartament sau o casa noua. Uita-te pe statistici si vezi cati romani au plecat la munca afara in ultimii 5 ani si cati au plecat inainte.

    Si cine se trezeste sa-i acuze pe cei plecati afara la umbra portocalilor, la cafenelele Parisului, la racoarea maslinilor? Tocmai cei care din plictis dau o fuga in Franta sa ia un croisant pentru micul dejun si sa bea o cafea, tocmai cei care isi permit sa dea o caruta de bani pe ulei de masline virgin, tocmai cei pentru care portocalele nu mai reprezinta un produs de lux.
    Mi-ar fi rusine.

  3. Sa nu uitam ca cei mai multi dintre ei isi toaca banii in Romania. Fie trimit o parte acasa familiilor lor, fie construiesc case sau vin la dentistii romani pentru ca nu isi permit nici macar un detartraj in strainatate.

    Cred totusi ca ai deja raspunsul la intrebarea pusa si, chiar daca am dat un argument in favoarea lor mai sus, subscriu si eu.

  4. Sa nu uitam ca cei mai multi dintre ei isi toaca banii in Romania. Fie trimit o parte acasa familiilor lor, fie construiesc case sau vin la dentistii romani pentru ca nu isi permit nici macar un detartraj in strainatate.

    Ei se simt romani, si paradoxal patrioti responsabili pentru soarta Romaniei.

  5. Don Racovitan,
    am votat in diaspora insa din doua motive nu ma simt vizat de descriera ta de mai sus. In primul rind pentru ca am votat altfel decat majoritatea celor din diaspora; mai e si alt motiv, dar nu are rost sa detaliez.

    Inteleg si impartasesc supararea, totusi cred ca a acuza diaspora de acest rezultat e un lucru prea usor, si nu e chiar corect. In strainatate au fost poate maximal 100.000 de voturi pentru basescu. In Romania 5 milioane, mai ales in Ardeal. Numai Clujul daca ar fi votat 50-50 ar fi castigat Geoana. Deci…

  6. @Tudor… Nu îl înjur pe Băsescu. Nici măcar pe cei care l-au votat. Ci doar situaţia în care am ajuns. Din cauza cui, e altă poveste…

    @Irina Maxim… Oare câţi dintre cei care trăiesc în afara graniţelor României mai plătesc impozite şi taxe aici? Dacă trimit bani în ţară, e alegerea lor. Nu îi obligă nimeni. Eu, însă, dacă nu plătesc impozite şi taxe, am doar probleme.

    @Radu… E o opinie şi o respect. Nu sunt însă de acord cu ea.

    @ariana, febrigitta… Ca înainte: îşi toacă banii aici pentru că aşa vor ei. Nu îi obligă nimeni.

    @ivan… Nu mă refeream doar la cei care au votat cu Băsescu. Nedumerirea mea e generală. E doar o opinie, care porneşte de la un calcul simplu: ce oferi şi ce trebuie să primeşti în schimb?
    Cât despre împărţirea voturilor din România, corect. Dar la Cluj chiar nu mă aşteptam să câştige altcineva decât Băsescu. Experienţa ultimilor ani şi “strălucirea” celor aruncate pe piaţă de PDL e greu de ascuns.

  7. Pe de-o parte ai dreptate, dar nu uita ca romanii din strainatate au trimis anul trecut peste 7 miliarde de euro in tara, adica in jur de 5% din PIB (bugetul educatiei).

  8. @Dan… Corect. Şi bravo lor. Cum am mai spus, a fost opţiunea lor. I-a obligat cineva? În afară de situaţia catastrofală în care a ajuns această ţară, nu văd alt motiv.

  9. racovitan cum poti sa zici cu atata usurinta “e problema lor ca isi toaca banii aici” ?? Jesus, esti ziarist, ai citit mii de articole despre diaspora, ziarul tau publica 2 pagini zilnic! Cei care au plecat sunt marea majoritate oameni necajiti, amarati, care infrunta umilinte, riscuri imense ca sa faca un ban sa trimita in tara ca sa isi tina copii, sa plateasca viata lor! Pentru ca aici nu se poate, nu au reusit, salariile sunt mici de tot.
    Cum poti sa scrii cu atata lejeritate? Trebuie sa respectam rezultatul votului si basta.

  10. @Tibi… exact cum spui tu: “aici nu se poate, nu au reusit, salariile sunt mici de tot”.
    Noi înghiţim aceste mizerii, ei nu. Ai dreptate: înfruntă şi ei umilinţe, dar sub nicio formă nu cred că se compară cu ceea ce suntem obligaţi să îndurăm noi.

  11. nu uita inca ceva. Capsunarii tin economia sus, de 7 ani. Au pompat, pe munca lor, miliarde de euro in Romania. Eram in buda rau fara banii astia, daca nu chiar in incapacitate de plata, ca stat. Imi scot palaria in fata lor, ca au avut puterea sa plece, sa lase tot, intr-o lume nesigura, si sa munceasca cinstiti pentru o bucata de pita.

    Esti total nedrept fata de ei, total
    salut

  12. @tibi… Şi eu îmi scot pălăria în faţa lor. Sacrificiul de care vorbeşti e greu de făcut. Dar tot nu înţeleg de ce, dacă nu locuiesc şi plătesc taxe aici, ţin să dicteze cum să fie condusă ţara asta.

  13. Adica romanii care au ales sa traiasca mai normal dar care si-au pastrat cetatenia romana nu sunt tot romani cu drept de vot?!
    Eu unul am votat manat de propria mea constinta, nu sa salvez Romania!!! N-are legatura o optiune cu alta.
    Daca voturile decisive ar fi venit din Secuime ne-am fi dus noi, romanii verzi, sa-i omoram?!
    Pana la urma au fost nici o suta de mii de voturi care au facut diferenta, si aproape jumatate din cetatenii romani cu drept de vot nu au facut-o! Daca jumatatea asta ar fi votat in proportie covarsitoare cu basescu atunci cine mai era vinovat?
    Ca doar nu or mai fi inca atatia romani pe afara. Nu ca nu si-au dori-o tot mai multi. Cu sau fara Basescu.
    Sa stii ca nu stim sa pierdem elegant si inventam acuze. Gata, s-a terminat, hai sa o lasam si sa incercam sa impingem tara la deal.
    Asta o pot face chiar si de departe, nu numai din fata blocului meu din Sibiu.
    Pentru inceput, eu zic sa invatam sa traim unii cu altii si sa fim normali.

  14. Potrivit unui raport al Băncii privind migraţia forţei de muncă, românii care muncesc în străinătate au trimis în ANUL 2007 în ţară 6,8 miliarde de dolari.

    in 2008-11 miliarde de euro!!!

    SURSA: Banca Mondiala, site web

    Cred ca am spus cu asta tot.

  15. @flavius terbea… Tocmai, că sunt tot români cu drept de vot. Cel puţin asta spune acum Constituţia României. Şi evident că nu merge nimeni să omoare pe nimeni. Şi vorba ta… ţara trebuie împinsă la deal. Dar repede de tot, că altfel rămâne pe fundul prăpastiei şi nu o mai ridică nimeni de acolo veci.

    @tibi… Impresionante cifre, într-adevăr. Dar tot nu lămuresc un lucru: e corect sau nu modul în care cei care pleacă din ţară au acelaşi drept asupra deciziilor din ţară ca şi cei care stau aici?

  16. Salut,
    crezi ca oamenii au plecat la munca afara au facut asta ca sa cumpere euro mai ieftin? Au plecat ca sa poata cumpara mai multi lei cu valuta pe care o castiga. Crezi ca la toti le este bine? Sau macar la jumatate dintre ei le este bine? Dar au luat decizia ca nu vor sa munceasca 8-10 ore pe zi pe un salar de 6-700 lei, bani cu care nu poti nici macar sa mananci decent. Sa muncesti 50 de ore pe saptamana sa nu iti permiti nici macar mancarea de pe masa, e absolut jenant. Ii inteleg perfect, nu ma inteleg pe mine de ce am ramas

  17. @mircea… Sunt convins cĂ au plecat să aibă o viaţă mai bună acolo unde şi-au ales să o trăiască. La fel ca tine, nici eu nu mă înţeleg. Sincer.

  18. O, domnule… Daca votam cu celalalt de buna seama eram laudati pe aici, ai fi zis dumneata ca primiti-i si admirati-i, ei au facut diferenta! Imi vine in minte o intrebare simpla, taraneasca: Nu ti-e rusine sa arunci asemenea ocari pe seama oamenilor care au plecat? E alegerea ta sa ramai, chiar si sa te victimizezi, nu ai dreptul sa arunci nici macar umbre de indoiala asupra drepturile celorlalti…

  19. @Maria… Am mai spus-o şi o repet: toţi sunt o apă şi un pământ, dovadă şi ceea ce încearcă momentan să facă liberalii, chiar şi Crin Antonescu.
    M-ai înţeles greşit, nu arunc ocări asupra nimănui. Doar ridic o problemă: atât timp cât obligaţiile celor care trăiesc în România sunt diferite decât ale celor plecaţi (din fericire pentru ei), de ce nu e aceeaşi situaţie şi cu drepturile?

  20. Da vasile mai bine facem altfel ca nu e corect ca aia 150, 1,5 milioane din diaspora, sau 10 milione sa decida. Gata de maine care pleaca din tara si lucreaza la capitalistii imputiti din strainatate le retragem dreptul de vot si ii punem sa mai si plateasca o taxa cand vorbesc limba romana sau se recomanda drept romani. Dar in acelasi timp le impunem prin constitutie sa trimita tot asa ca pana acum miliarde de euro in tara. Chiar nu e corect. Si in plus a spus si Ciutacu ca nu e corect. Si daca zis Ciutacu atunci cred ca o fi adevarat 🙂 Tot ce am scris mai sus e o ironie.

    Din partea mea daca esti roman cu acte in regula si in constitutie legea suprema in stat spune ca ai drept de vot comentariile de genul ca e bine ca aia din afara sa voteze sunt ignorante si care nu pot duce decat la o forma de discriminare de genul da nu mai bine nu mai voteaza nici tiganii sau ungurii? Logic, e acesi judecata. Pentru ca daca judeci dupa criteriul locatiei/resedintei, atunci poti sa pui si criteriul etnic sau cel de varsta. De ce sa mai voteze pensionarii sau de ce sa mai voteze cei din Ardeal sau Moldova ca sunt mai departe de Bucuresti si ca si cei din diaspora nu sunt conectati la pulsul politic de la Palatul Victoria sau Cotroceni? Ma rog putem dezvolta.

  21. Domnule Racovitan,

    Sunt la fel de catranit ca si dvs. pentru ca altii au ales ca eu sa traiesc cu marinelu pentru ca asa le-a dictat lor constiinta. OK, deocamdata asta e ce pot sa fac. Astept, poate ca au fost mai detasati si au ales bine. Daca imi va fi mai bine le voi multumi. Daca nu, o sa ma rog sa le dea al de sus viermi in cur si maini scurte ca sa nu se poata scarpina.

  22. Persisti, vad, in gandirea asta de tip comunist. O sa ajugeti sa le interziceti romanilor din diaspora sa voteze. Apoi o sa le interziceti celor din Harghita si Covasna sa voteze ca doar nu-s romani. Apoi o sa le interziceti celor sub 25 de ani sa voteze, ca doar sunt copii si nu stiu pe ce lume traiesc. Apoi o sa treceti la cei pest 70 de ani, ca deja-s senili. Pana unde vreti sa ajungeti cu conceptia asta?
    Romanii l-au ales o data pe Basescu. Au facut astia referendum de demitere si romanii l-au mai votat inca o data pe Basescu. S-au facut iar alegeri acum si romanii inca o data l-au votat pe Basescu. De cate ori trebuie sa mearga romanii la urne ca sa inteleaga astia rosiatici ca asta e vointa poporului roman? Asa buna, rea cum e. E vointa poporului, ‘tui mama ei de democratie.

  23. @Biro… Da, interzicerea dreptului de vot al celor aflaţi în străinătate mi se pare o variantă. Pentru asta, însă, e nevoie de o modificare legislativă. Până când nu o avem, există doar o discuţie pe această temă.

    @Beauregard… Eu unul nu doresc nimănui răul. Fiecare şi-l alege sau îl evită după cum îi dictează conştinţa.

    @Irina Maxim… Absolut corect: românii l-au ales a treia oară pe Băsescu. Bravo lor! Rezultatele le vom vedea peste câţiva ani. Cât despre aşa-zisa gândire de tip comunist, mă întreb oare de ce alte ţări mult mai civilizate, din toate punctele de vedere, o aplică.

  24. Cei din diaspora nu platesc taxe si impozite? Fa tu un mic calcul, la 11 miliarde de euro trimisi “acasa”, bani cu care cei de “acasa” si-au cumparat mancare, mobila, tzoale sau orice altceva cat TVA a incasat statul “de acasa”? Iti spun eu: 19%. 2 miliarde euro cash. Buna taxa, nu?
    In al doilea rand daca “neplatitorii” de taxe din strainatate nu au dreptul sa decida prin vot soarta tarii, propun ca si cei 2 milioane de someri si asistati social (in special din zonele “rosii”…stim cu totii care) sa nu aiba nici ei drept d evot. Pentru ca pe ajutorul de somaj nu se plateste taxa. Corect, nu?
    In rest, scarbit de parerile vizibil “prostanaciste” ale unui ziarist pe care-l citeam mai demult cu placere (cand se ocupa de sport si nu de politica…

  25. @Ghio… Calculul tău e, până la un punct, extrem de corect. Dar, din punctul meu de vedere, are o singură mică hibă: şi anume, acele taxe despre care vorbeşti au fost plătite de cei care au primit banii. Deci, reducând la absurd, din 2 persoane – una care a trimis banii şi alta care i-a primit – doar una a plătit acele taxe.
    Cât despre propunerea ta: chiar aşa rău ţi se pare că sună?
    Merci pentru aprecieri. Crede-mă că fi fost şi eu extrem de încântat să meargă toate ok şi să pot scrie doar despre lucruri frumoase şi plăcute. Din păcate, însă…

  26. “Calculul tău e, până la un punct, extrem de corect. Dar, din punctul meu de vedere, are o singură mică hibă: şi anume, acele taxe despre care vorbeşti au fost plătite de cei care au primit banii. Deci, reducând la absurd, din 2 persoane – una care a trimis banii şi alta care i-a primit – doar una a plătit acele taxe.”
    Intrebare: cati bani crezi ca a incasat statul de la cei 11 mld euro? Banii aia care se invart in afaceri, case, masini, mancare, chair daca ar ajunge la prostituate, nu se pot rezuma la TVA. banii aia produc dezvoltare pe orizontala: locuri de munca, alte taxe, impozite, banii care circula, ajung intr-un fel sau altul, cel putin in proportie de 80% tot la stat, care la randul lui ii baga in salarii, scoli, spitale, etc. care la randul lor mai aduc si ele un plus valoare societatii. O consider o lamurire necesara.

  27. @mircea… Sunt absolut de acord cu tine că banii, în mod normal, circulă. Iar de pe urma acestei circulaţii trebuie să profite oamenii. Şi nu statul, cum chiar tu constaţi.
    În cazul ţării noastre, undeva se rupe “lanţul”.

  28. Serios Vasile de ce nu faci o strangere de semnaturi pt un proiect de modificare a legislatie care sa zica asa: aia din strainatate fara drept de vot, apoi ungurii sa voteze doar cand au chef romanii, tiganii sa voteze doar cand are chef Vanghelie, protestantii sa voteze cand doresc ortodocsii si ziaristii care nu sunt in trusturile bune sa voteze decat atunci cand vor ziaristii din trusturile bune. Ce zici asa e corect?

  29. @Biro… referitor la primul punct din lista ta ar fi o variantă. Cât despre celelate, să fim serioşi… Nu ţin minte să fi câştigat vreodată extremiştii alegerile în România.

  30. Eu zic ca nu doar cei din strainatate sa nu aiba drept de vot, ci nici transilvanenii. Sau, totusi, ca sa nu exageram, cei din Transilvania sa aiba drept de juma’ de vot.

    E foarte simplu. Romanii din strainatate carora nu le pasa de Romania nu voteaza. Din multele sute de mii, daca nu chiar milioane, au votat sub 150000. Cei carora li se rupe de Romania au stat frumos duminca acasa, au baut o bere, s-au uitat la meciuri, au facut un gratar….chestii obisnuite. Cei carora le-a pasat de Romania, si care sunt mult mai la curent cu ce se intampla in tara decat ar vrea unii sa creada, au petrecut multe ore pe drum spre sectiile de votare, si asteptand la coada sa puna stampila.

    Asa cum tu spui ca disapora a inclinat balanta, eu zic ca Ardealul a fost “de vina”. De ce naiba au votat oamenii din Cluj, Arad, Sibiu, Timis etc peste 60% cu Basescu?

  31. @mircea… Sunt convins că votat cu Băsescu în proporţie mare pentru că sunt siguri că e soluţia cea mai bună. Nici nu vreau să mă gândesc la altceva. Sper din tot sufletul să nu se fi înşelat. Iar “de vină”, cum spui tu, nu cred că e nimeni. Doar cei care au transformat acest proces de votare într-un haos şi un circ fără precedent. Şi anume exact aceia care ne-au cheamt să votăm cu ei, că ei ştiu ce e cel mai bine pentru România. Chiar aşa să fie? E haosul soluţia miraculoasă pentru ţara asta?

  32. N-am fost atent ca a mai postat un mircea inaintea mea…scuze, mesajul de la 8.14 e al meu, mircea2

  33. @ ori te faci ori nu intelegi pur si simplu ca a blama votul celor din strainatate si a impune prin lege restrangerea deptului de vot reprezinta o forma grava de discriminare. Si e o ideea stupida de la un capata pana la celalat. Da ma rog, nu esti singurul care o enunta. Esti in aceeasi galerie cu Nastase si Ciutacu. Cinste lor si tie

  34. Vasile, Sunt o Romanca care locuieste in Cluj acum, dar am fost tot Romanca si atunci cand am locuit in Chicago. Viata in strainatate nu e asa roza cum o vad majoritatea Romanilor din Romania si oricum oamenii in general nu voteaza ca se plicitisesc de bunastare.. Eu am fost la studii acolo (pe banii mei) si m-am intors sa contribui la taxe si bunul mers al tarii mele. Sa nu fi votat atunci cand am fost acolo?

  35. @Biro… bine că unele ţări civilizate acceptă o astfel de “discriminare”, dar noi – cei mai curaţi din lume – nu suntem dispuşi nici măcar să ne gândim la ea. În fine.

  36. “Noi înghiţim aceste mizerii, ei nu. Ai dreptate: înfruntă şi ei umilinţe, dar sub nicio formă nu cred că se compară cu ceea ce suntem obligaţi să îndurăm noi.”

    Te rog, spune-mi, cam ce mizerii nemaiintalnite induri tu in viata ta, Vasile, incat cei angajati la marocani, la tigani si la italieni nu se pot compara cu tine? Faptul ca ai plecat de la ZdC la corporatie si acum inghiti de trei ori mai mult rahat decat poti duce nu-i nicidecum vina sistemului de votare stabilit de lege, nici a emigrantilor si nici a lui Basescu. In rest, chiar nu cred ca esti o persoana impilata, doar una ipocrita.

    Votarea e un drept constitutional! Constitutia Romaniei e o chestie care nu se modifica uite-asa, cu vrei tu sau Basescu. Trebe referendum cu obiectul schimbarii, nu un sondaj de opinie gen “bicameral sau nu?”, adica milioane de euro din alea multe pe care le-avem. Intrebarea ta e buna: e corect sau nu? Poate ca n-o fi corect, fiindca a iesit Basescu. Daca diaspora hotara victoria lui Geoana, te-ai mai fi “deontologit” asa, sau ai fi salutat cetatenii diasporei ca pe “salvatorii Romaniei”?

    Primul pas spre o Romanie mai buna e sa nu-i contesti legile atunci cand aplicarea lor nu-ti convine tie. Tine de bun-simt, ala specific Vestului…

  37. @andrei… Nu are nicio legătură plecarea mea de la Ziua de Cluj cu ceea ce scriu. Chiar niciuna. Şi – dacă chiar eşti atât de interesat de cum e la Adevărul – îţi pot spune, cu mâna pe inimă că ideea de a înghiţi rahat nu se află absolut deloc printre consecinţele muncii de aici.
    Cât despre mizeriile despre care vorbesc, ţi se pare normal ca angajaţii din sistemul bugetar să fie trimişi acsă doar pentru că “şefii” ţării nu au reuşit să descopere altă măsură anti-criză? Mie deloc, mai ales când ştiu persoane care câştigă – la stat – mai puţin de 1000 de lei, iar prin acest conediu forţat pierd o teime din salariu. Sau ţi se pare normală aplicarea impozitului forfetar şi menţinerea lui, mai ales după ce s-au văzut rezultatele? Mie, nu.
    După cum bine ai remarcat, eu doar am ridicat o întrebare: e corect sau nu? Dacă e corect, OK, mergem înainte. Dacă nu, hai să găsim o soluţie. Dacă ea există.

Comments are closed.