Katyn, blestemul Poloniei

În urmă cu 70 de ani, peste 20.000 de soldaţi polonezi au fost masacraţi în pădurea Katyn de către ruşi. E cea mai mare tragedie din istoria poporului polonez. În caz că nu ştiţi despre ce e vorba, vă recomand filmul excelent al lui Andrzej Wajda.

Astăzi, polonezii au fost „loviţi“ din nou. Aproape la fel de crunt ca acum 70 de ani. Avionul în care se afla o numeroasă delegaţie ce urma să participe la Katyn, la comemorarea masacrului, a pierit în urma unui accident aviatic. Aeronava TU-154M, în care se afla inclusiv preşedintele Lech Kaczynski, s-a prăbuşit la circa 1,5 kilometri de pista de aterizare a aeroportului pe care ar fi urmat să aterizeze, la Smolensk, în vestul Rusiei.


Foto: Dmitry Karpezo – www.airliners.net

Alături de preşedinte, polonezii au pierdut numeroşi alţi înalţi oficiali, aflaţi în aceeaşi aeronavă.

Evident, speculaţiile au început să curgă pe această temă. De la atentat la gafă a pilotului, am auzit toate variantele.

Chiar asta contează acum? Sau faptul că am trăit, din nou, o tragedie şi că zeci de familii şi-au pierdut îndoliate?

2 thoughts on “Katyn, blestemul Poloniei”

 1. K A T Y N

  Ne pare foarte rau de prabusirea avionului prezidential polonezm sunt prietenii si vecinii nostri ! Pana mai ieri litoralul romanesc era plin de turisti polonezi, foarte joviali, prietenosi si modesti !
  Dar cu toata prietenia, cu parere de rau, trebuie sa privim si ADEVARUL istoric in fata !
  Domnilor, oameni buni, FIARA NAZISTA , Germania lui HItler, intentiona ca dupa exterminarea evreilor, sa-i extermine pe polonezi, unguri, romani, bulgari, etc.. pt a asigura SPATIU VITAL rasei superioare a ARIENILOR !
  Deci, intentiile Germaniei hitleriste erau CLARE , de desfiintare a statului polonez, de EXTERMINARE a populatiei slave poloneze !
  Deasemenea cu parere de rau, ei, polonezii sunt prietenosi, joviali, etc.., dar nu sunt buni LUPTATORI ! ! !A DEVARATI LUPTATORI remarcabili, de elita, sunt fratii lor slavi RUSII si ceva mai departe, sarbo-croatii !
  Polonezii au lasat capul jos dupa numai 2 saptamani de lupta cu Germania si si-au acceptat destinul !
  Ei au luptat in cel de-al doilea razboi mondial doar 2 saptamani !
  Pe d-nii POLONEZI, pune-i sa faca ceremonii militare, viata boema, uniforme sclipitoare, dar nu-i pune sa lupte precum leii, asa cum au luptat INVINCIBILII soldati rusi la STALINGRAD ! Recomand filmul “EMENY at the GATES “pt exemplificare si edificare a modului de lupta eroic, invincibil ! Mentionez ca acest film este realizat de o putere ostila URSS nicidecum nu este rusesc !
  Nu POLONEZII si-au ELIBERAT tara de sub ocupatia nazista ce voia sa-i extermine !
  Armata Rosie a luptat pentru eliberarea Poloniei, pentru ca poporul polonez sa nu fie exterminat de catre nazisti !
  Chiar in recentul film KATYN facut chiar de ie de POLONEZI , exista aceasta idee a exterminarii polonezilor !
  Cei 22.000 de ofiteri morti in padurea de la KATYN, nu ar fi fost de ajuns sa acopere pierderile pe care le-ar fi avut o ipotetica armata poloneza, daca ar fi luptat pt eliberarea POLONIEI DE SUB NAZISTI !
  AU MURIT IN SCHIMB MILIOANE DE SOLDATI SOVIETICI pt eliberarea Poloniei !
  Acei ofiteri morti la KATYN , pot fi numiti si micul tribut de sange ce a trebuit Polonia sa-l plateasca pentru ca altii sa moara pe front in locul lor, intru eliberarea Poloiei ! Ei vor numai parade cu uniforme sclipitoare iar fii altora sa moara pe campul de lupta sa le elibereze lor tara !
  Acei ofiteri de la Katyn, reprezentau clasa imbogatitilor polonezi, marii proprietari ai economiei poloneze, a exploatatorilor poporului polonerz si erau o amenintare la ideologia egalitarista si filosofiei de “bunuri ale intregului popor ” a lui Stalin.
  Omorarea lor de catre NKDV sau noua anagramare NKVD , este doar o ipoteza, nu o certitudine, propaganda germana fiind mai activa decat cea sovietica si a reusit sa arunce pisica in curtea NKDV -ului.
  Armata Rosie ne-a salvat de la exterminarea nasistilor pe toate popoarele mici din Europa !
  Dar acest adevar istorib nu se vrea de catre puterile imperialiste sa fie dezvaluit !
  Daca nu ar fi fost MAREA JERTFA a soldatilor sovietici ELIBERATORI, astazi nu am mai fi existat nici polonezi, nici unguri nici romani, bulgari, etc…
  Unii cu capul plecat in fata nazistilor si altii cu milioanele de soldati cazuti pe campurile d lupta !
  Sa nu uitam ca nici noi nu suntem mai breji, i-am lasat pe rusii ortodocsi sa lupte cu turcii la greu, au fost aparatorii ortodocsilor din Balcani timp de secole, religia noastra ortodoxa ne-a mentinut in aliniamentul luptei antiotomane, cu toata slugarnicia unora ce pupau tulpana vizirilor si unii frumosi ce isi puneau poponetul la bataie !

Comments are closed.