Willkommen!

Se zice că omul se obişnuieşte cel mai uşor cu binele. Dar până să înceapă să-şi facă un locşor în noua ţară gazdă, românul trăieşte nişte şocuri care îl schimbă pentru totdeauna. Da, am mai fost în alte ţări, am văzut, am admirat, m-am întors, am hulit. Dar una e să zici: ehe, ce le pasă nemţilor, n-au ei griji – şi apoi să te întorci la eternele românisme: şpagă la doctor, să arunci pe jos o mizerie că, deh, nu te vede nimeni, să parchezi pe locurile rezervate persoanelor cu handicap sau să ridici roşiile la hypermarket când le cântăreşti – şi alta e să vii aici, la mama lor, şi să trăieşti ca ei.

Este o vorbă care spune „when in Rome, do as the romans do”. Nemţii ţin mult la două lucruri: la berea lor şi la regulile lor. Da, poţi trăi decent în Germania, da, poţi să îţi deschizi o afacere şi să prosperi şi nu, nimeni nu se uită cruciş la tine când le zici că eşti român. Trebuie doar să te comporţi corect, să nu le înjuri cumva berea şi să nu te grăbeşti. După ce aplici regulile astea de principiu, în rest totul e simplu. Rămâne doar să te obişnuieşti cu binele.

Şi când începi să faci asta, te simţi ca un copil în raionul cu dulciuri. Nu ştii ce să alegi, unde să te mai uiţi şi ce să mai guşti. Şi te trezeşti că, vreme de câteva zile, nu îţi poţi şterge pe faţă zâmbetul tâmp şi mina recunoscătoare pentru toate amabilităţile neînsemnate, pentru glastrele cu flori şi pentru toate danke-schön-urile. Adică pentru ceea ce ei numesc stare de normalitate.

Willkommen! Du bist in Deutschland!

Va urma.

6 thoughts on “Willkommen!”

 1. O, da, au mers mai multe, crede-ma. 🙂 Berea locala are 12 feluri! Te asteptam cu drag ;D

 2. E superb atunci cand mergi in vacanta in alta tara, dar sa traiesti acolo e cu totul si cu totul diferit. Eu sunt in SUA de aproximativ 10 luni si nu e usor sa te adaptezi la alta cultura, alt gen de oameni si dorul de casa te copleseste in fiecare zi. Da e mai bine aici dar a trebuit sa renunt la familie si prieteni, care aici sunt foarte greu de gasit. Numai bine!

 3. @Andreea… perfect de acord. Usor nu e, dar din pacate acasa, acolo unde e usor dintr-un punct de vedere, e greu din multe altele. Din pacate, din ce in ce mai greu.

 4. Ai are dreptate ca tin la bere (desi personal nu-mi place berea nemteasca, cea belgiana imi palce cel mai mult, dupa cate am degustat pana acum)..la partea cu regulile si cu conceptia fata de romani depinde de zone. Cei care au vizitat Romania, au cunoscuti, prieteni sunt prietenosi, altii in schimb au aceiasi parere de romani ca in alte tari, tigani, hoti etc. NU toti nemtii/firmele au reguli la sange, din multe puncte de vedere suntem mai bine organizati ca si ei, dar din pacate nu avem o sustinere pe masura. La ei si cand e rau e foarte bine, plus asistenta sociala bine e foarte bine pusa la punct.
  Dar e bine ca ai dat de oameni faini fara idei preconcepute.
  Mult succes in Goerlitz!
  Salutari din Cesena.

 5. @Cuibus… “La ei si cand e rau e foarte bine” Incredibil cat adevar in cuvintele astea. Chiar ma minunez acum cat se agita din cauza masurilor de austeritate propuse de guvern. Masuri care lovesc mai mult in firmele cu bani multi decat in oamenii simpli. Si totusi, acestia din urma se plang. Le va fi rau, se tem. Rau, adica nu chiar asa de bine ca pana cum.
  Bafta la Cesena. Sper ca ai dat si tu peste italieni de treaba.

Comments are closed.