Skimming. Sau ce am cautat (si gasit) in Romania

Putini sunt cei care stiu ca – nu de mult – am fost pentru cateva zile in Romania. Nu a fost o simpla “plimbare”, ci am avut de lucru. Am petrecut trei zile in Bacau, alaturi de trei jurnalisti de la Spiegel TV. Motivul “excursiei” a fost realizarea unui reportaj despre bandele de skimmeri (persoane care sustrag date de pe carduri si ulterior ii “usureaza” pe proprietari de bani) care dau lovitura dupa lovitura in Germania. Multi dintre cei prinsi in ultimul timp sunt bulgari si romani, iar acestia din urma vin – in marea majoritate – din zona Bacaului.

Dupa o discutie – extrem de interesanta – cu reprezentanti ai BCCO Bacau, am ajuns intr-un sat despre care imi imaginam ca e uitat de lume – Bacioiu. De fapt, e o asezare ce pare prospera, daca e sa te iei dupa casele nou construite, dar care te duce cu gandul in urma cu 100 de ani, daca ii privesti pe locuitori. Saracia e si la ei destul de mare. Astfel ca majoritatea merg sa lucreze in vestul Europei, in Olanda sau in Germania. Spun ca vand ziare, canta si cersesc. Cu banii castigati, mai pun cateva caramizi la palatele pe care si le ridica de ani de zile. Dar de fapt de ce am ajuns la Bacioiu? Simplu: doi tineri de aici au fost filmati in timp ce montau dispozitive de skimming pe un bancomat din orasul german Schwerin. Au fost prinsi, iar acum sunt in arest. Vestea a ajuns si pana in Bacioiu, dar oamenilor de acolo nu le vine sa creada ca tinerii, plecati la munca in Olanda, au fost arestati in Germania. “Au fost trimisi la inaintare si au cazut de fraieri”, e explicatia cea mai la indemana. Si probabil asa si e. Bandele de skimmeri sunt conduse din umbra, iar in plasa politistilor cad, de obicei, cei “mici”.

Cei doi tineri romani, filmati in timp ce montau dispozitivul de skimming la bancomatul din Schwerin

Dupa Bacioiu, am revenit la Bacau, unde – spre surprinderea mea – o sursa m-a ajutat atat de mult, incat am avut ocazia de a sta de vorba cu un tanar care a “lucrat” in domeniul skimming-ului in Anglia si care chiar a fost condamnat pentru faptele sale. Asa ca totul a iesit mult mai bine decat imi imaginam.

Dar cum “vorba lunga, saracia omului”, ma opresc aici cu povestile. Si va invit sa vedeti reportajul – prima parte si a doua partedifuzat duminica seara, la Spiegel TV Magazin, pe RTL. Vizionare placuta!

PS: Le multumesc celor care mi-au spus ca ma duc degeaba la Bacau pentru a documenta un astfel de subiect, celor care m-au avertizat ca nu va vorbi nimeni cu mine, celor care au incercat sa imi taie orice chef de munca spunandu-mi ca povestile despre skimming sunt tabu in zona. M-au ambitionat si mai mult si gustul reusitei e acum mult mai dulce.

5 thoughts on “Skimming. Sau ce am cautat (si gasit) in Romania”

Comments are closed.