Evadări (VI) – Berzdorfer See

Nici că există mai mare păcat decât să stai în casă într-o duminică superbă, mai ales de 1 mai. Aşa că, împreună cu Mihaela, ne-am “lustruit” bicicletele şi le-am scos la plimbare. Sau mai degrabă ele pe noi 🙂 Destinaţia: Berzdorfer See, un lac artificial, aflat cam la 6 kilometri sud de Görlitz.

Lacul este amenajat pe locul unei fost exploatări de cărbuni, închisă în 1997, şi care începând din 2002 este inundată cu apă  provenită din pârâurile şi râurile din zonă, în special Neisse. Inundarea lacului este programată să se termine în acest an, astfel că, la final, Berzdorfer See va avea o suprafaţă de 960 de hectare, cu peste 330 de milioane de metri cubi de apă.

Malul sudic al lacului, cu o parte a drumului pentru biciclete

 

După finalizarea operaţiunilor de inundare, Berzdorfer See va fi amenajat pentru agrement şi va avea “de toate pentru toţi”: zone pentru înot, surfing, plimbări cu diverse tipuri de ambarcaţiuni, echitaţie, un teren de golf, locuri de campare, restaurante, plus un drum pentru biciclete de 18 kilometri, în jurul lacului. O parte dintre ele sunt aproape finalizate, între care şi mai mult de jumătate din drumul pentru biciclete – din nefericire, lucrările au fost întârziate de inundaţiile din vara lui 2010, care au cam distrus drumul.

În fiecare weekend, zona este plină. Nu doar nemţi, ci şi polonezi sau cehi, vin să se relaxeze în natură. Indiferent că sunt cu bicicletele, pe jos sau pe patine cu rotile, nu ratează nicio ocazie de a se bucura de aer curat şi de a admira o zonă în care, deşi a fost “invadată” de mult timp de oameni, tot natura şi frumuseţile ei reprezintă principala atracţie.

Mai multe fotografii cu Berzdorfer See, realizate cu diverse ocazii, în galeria foto de mai jos.

4 thoughts on “Evadări (VI) – Berzdorfer See”

  1. Si eu pot spune acelasi lucru despre voi. Din pacate, eu nu am fost niciodata prieten mare cu alergatul. Din fericire, exista alternative, iar bicicleta face legea la acest capitol 🙂

  2. sa nu iti inchipui ca mie imi place sa alerg. dar am vorbit cu vasile bogdan si mi-a spus ca asa poti slabi sigur (cica e cel mai eficace medicament in domeniu, mai bun decit inotul de exemplu).sigur ca si bicileta, ca si orice forma de miscare in aer liber, e foarte bună.

  3. Era si culmea ca un antrenor de atletism sa spuna altceva 🙂 Acuma lasand gluma la o parte, evident ca orice fel de miscare face bine la “siluete” precum ale noastre.

Comments are closed.