Finala si finaluri

“U” Mobitelco va juca din nou finala campionatului national de baschet, dupa ce a trecut cu 3-2 la general de Gaz Metan Medias., la capatul unei serii foarte stranse. Urmarind in paralel disputa dintre CSU Asesoft si Steaua Turabo, mi-e clar ca adevarata finala a fost, de fapt, semifinala ardeleana. Ce va urma de acum inainte e binecunoscut: clujenii vor cauta din nou sa scape de complexul ce ii bantuie si sa se impuna in fata ploiestenilor. Sincer, nu cred ca vor reusi. Cu toate ca, la ora actuala, “U” Mobitelco mi se pare echipa mai motivata, mai flamanda de succes. In general, echipa mai buna. Dar asa a fost si cu alte ocazii. Sper doar sa ma insel…

Daca pentru clujeni urmeaza finala, pentru Gaz Metan Medias a venit finalul unei povesti frumoase, care a cuprins un moment de glorie – castigarea Cupei Romaniei – si unul de cosmar – meciul al patrulea cu “U” Mobitelco. Daca ar fi fost putin atenti, mediesenii sarbatoreau acum calificarea in finala si reintalnirea cu echipa pe care au invins-o de doua ori in sezonul regulat. Dar cum la baschet chiar si cateva secunde pot face diferenta, iar Gaz Metan nu a stiut cum sa gestioneze acele cateva secunde si minute extrem de importante, vor fi nevoiti sa se multumeasca doar cu finala mica.

Adevarata senzatie a baschetului mondial s-a petrecut, insa, peste Ocean, in NBA: Los Angeles Lakers, marea favorita la titlu, a fost eliminata din play-off de Dallas Mavericks. Dupa ce ani la rand a fost considerata echipa pentru care faza eliminatorie a campionatului este o corvoada, trupa creata in jurul lui Jason Kidd si Dirk Nowitzki a dat lovitura. Si nu oricum, ci dupa un sec 4-0 care i-a cam lasat muti pe Kobe Bryant si compania si care ii pregateste o retragere discreta din NBA lui Phil Jackson. Urmeaza acum finala din Vest pentru Dallas, contra lui Memphis Grizzlies sau Oklahoma City Thunder, practic infruntarea dintre experienta si entuziasm. Si – as putea sa pariez acum – daca trec de acest hop, pentru Dirk si colegii sai urmeaza titlul NBA. Indiferent ca adversarul din ultimul act al NBA se va numi Chicago, Atlanta, Miami sau Boston.