Joacă din altă lume

FC Barcelona a câștigat Champions League parcă fără să se chinuie. Impresia mea a fost că trupa lui Guardiola mai degrabă s-a jucat cu Manchester United decât a jucat contra englezilor. Catalanii au marcat când au vrut, i-au lăsat pe elevii lui Alex Ferguson să simtă și ei că au șanse de victorie, iar când s-au săturat să le mai creeze emoții fanilor au apăsat scurt pe accelerație și au închis finala.

Ca non-fan al celor două formații, dar ca iubitor al fotbalului, am sperat la un meci de calitate. Din păcate, calitatea a venit doar dintr-o singură parte și sporadic din cealaltă. Am spus mereu că prefer, în locul sutelor de pase pe care le oferă Barcelona meci de meci, câte un șut de la distanță și, dacă se poate, și goluri venite astfel. Ei bine, s-a putut. La fel, am avut mereu impresia că Alex Ferguson este unul dintre puținii care poate găsi un atidot pentru jocul din altă lume al Barcelonei – m-am înșelt din nou!

La ora actuală, fotbalul jucat de FC Barcelona – mai degrabă joaca celor de la FC Barcelona – e din altă lume față de ceea ce oferă toate celelalte echipe de top. Iar până când cineva nu va descoperi ”cheile” care vor închide pentru totdeauna fiecare lacăt dintre cele pe care le deschide Barcelona de fiecare dată când dă drumul mașinăriei infernale de pase tare mă tem că tot fotbalul european se va transforma într-o luptă inegală: FC Barcelona contra ”restul lumii”.