Pariul meu: Franța

Ca de obicei la marile competiții fotbalistice, voi fi și la EURO 2012 din Polonia și Ucraina suporter al Germaniei.

Totuși, nu cred că nemții vor deveni campioni europeni. Așa cum sunt sigur că Spania nu va repeta performanța de acum patru ani. Deși sunt cotate drept cele mai puternice echipe naționale ale Europei, cred că în cazul ambelor vor ieși mai mult la suprafață lipsurile. Mă refer în cazul Germaniei la lipsa omogenității, cauzată de o perioadă de pregătire foarrte scurtă, dar și la starea psihică proastă a celor mai importanți jucători, cei de la Bayern, apăsați încă de eșecul din finala Champions League. În privința Spaniei, absențele lui Puyol și Villa par că ar putea  fi compensate, dar nu cred că se va întâmpla. În plus, am impresia că victoriile de la EURO 2008 și CM 2010 le-au cam știrbit spaniolilor din dorința de victorie.

Dorință de victorie, în schimb, văd în echipa națională a Franței. După dezastrul din Africa de Sud și după reconstrucția făcută mai degrabă în liniște, Laurent Blanc a creat o formație care poate bate pe oricine și, cel mai important, o echipă plină de jucători avizi de succese. O echipă care, cred eu, va deveni campioană europeană după finala de pe 1 iulie, de la Kiev.

Ar mai fi alte două echipe ce pot emite pretenții: Olanda, dar conform regulii – întărită doar de excepția din ’88 – ”Portocala” pierde dacă ajunge în finală, apoi Anglia – lipsită de o serie de jucători de bază, mi-e greu să cred că va putea rezista. Și cam atât… Evident, oricând poate apărea o surpriză, precum Danemarca în 1992 sau Grecia, în 2004.