Londra 2012 (I): Start perfect, cu medalie pentru România

Ceremonia de deschidere a fost fabuloasă. Cine nu a avut ocazia să o vadă, nu va pierde nimic dacă își va sacrifica aproape o jumătate din zi pentru a vedea spectacolul unic pus în scenă la Londra.

Prima zi de întreceri a adus României și prima medalie. Una ”uriașă” – vorba prietenului Tibi Fărcaș – chiar dacă e numai de argint. După aurul de la Beijing, Alina Dumitru își ia adio de la cariera de judoka urcând din nou pe podiumul olimpic. Fabulos!

Alina Dumitru, alăuri de noua campioană olimpică, brazilianca Menezes. Sursa foto: www.tolo.ro

La fel de spectaculoasă e și retragerea lui Alexander Vinokourov. El, cel care a scăpat, numai el știe cum, de sutele de controale antidoping din lumea ciclismului, a strâns din dinți și, la 39 de ani, acîștigat Olimpiada. Acuzele de dopaj nu se vor îndepărta de el, dar nici medalia de aur nu i-o va mai putea ”sufla” cineva, vreodată.

Tot în prima zi, Michael Phelps a demonstrat că și ”zeii” sportului sunt vulnerabili. A pierdut podiumul la 400 mixt, noul ”rege” fiind compatriotul său Ryan Lochte. Tot în bazin au venit cele mai spectaculoase întreceri de până acum, cu recorduri mondiale aproape neverosimile în cursul zilei de duminică.

România a mai fost aproape de o medalie, dar Rareș Dumitrescu a ratat-o ”la mustață”la sabie. Și gimnastele au cam ratat ”repetiția generală” dinaintea finalei pe echipe, dar cum în ultimul act totul începe de la  zero, nu e nimic pierdut.

Una peste alta, primul weekend al Olimpiadei mi s-a părut ok. La superlative, aș nota doar pretsația regizorului ceremoniei de deschidere, Danny Boyle, cele ale una dintre înotători și… cam atât deocamdată. Iar asta mi se pare cel mai bun lucru, că adevăratele momente de vis ale Jocurilor Olimpice de la Londra vor veni curând și că nu s-a epuizat după două zile de întreceri.