Londra 2012 (V): Dream Team II?

Să facem un ”mic” pas înapoi până în 1992, la Barcelona. Christian Laettner, David Robinson, Patrick Ewing, Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, Charles Barkley și Magic Johnson au format atunci ”Dream Team”, cea mai bună echipă de baschet ce a evoluat vreodată într-o competiție de nivel mondial. De atunci, la fiecare Campionat Mondial sau Olimpiadă, SUA caută să construiască o nouă echipă de vis. Până acum, însă, nu a reușit în totalitate. Formația aliniată la Londra, însă, e extrem de aproape de a-și cîștiga dreptul de a se numi ”Dream Team” în urma prestațiilor și nu doar a laudelor din media.

Kobe Bryant și colegii săi s-au distrat cu Nigeria / Foto: www.london2012.com

Deocamdată, Franța, Tunisia și – mai ales – Nigeria au simțit din plin ce înseamnă să dai piept cu Kobe Bryant, Carmelo Anthony, LeBron James, Kevin Durant și colegii lor. Contra Nigeriei, SUA a învins cu 153-76 (!). După primul sfert, marcase 49 (!) de puncte. Carmelo Anthony a reușit 37 în doar 14 minute petrecute pe parchet. E clar, ceea ce reușesc americanii e de domeniul fantasticului. Suntem, însă, doar la faza grupelor. Meciurile ”tari” abia urmează. În 1992, ”Dream Team” a câștigat partidele cu o diferență medie de 44 de puncte, fără să ceară vreodată time-out pe parcursul turneului. Croația lui Drazen Petrovic și Toni Kukoc a părut doar un sparring-partner în finală, chiar dacă la un moment dat a condus. Dacă se va întâmpla la fel și cu adversarii puternici de la JO 2012, rămâne de văzut. Oricum, selecționata din acest an îmi pare cel mai aproape de ”Dream Team”. Doar aproape, pentru că magia pe care ne-a oferit-o trupa din 1992 nu va putea fi egalată niciodată.

Altfel, ziua de joi a fost din nou una nefericită pentru sportivii români. Cele mai mari speranțe (ale mele, cel puțin) se legau de gimnastică, unde însă reprezentantele noastre la individual compus nu au urcat pe podium. Pentru britanici, în schimb, a fost excelentă, cu victoria – a cincea din carieră – a ciclistului Chris Hoy. La fel, și pentru ”zeul înotului”, Michael Phelps, care și-a trecut în cont a 20-a medalie (a 16-a de aur).