Ca la 20 de ani…

Dacă ar fi să aleg un sport de iarnă care mereu m-a atras – din punct de vedere al telespectatorului – și de care nu mă pot plictisi nici în ruptul capului, e clar ce aș alege: săriturile cu schiurile.
”Preferatul” meu încă de când am urmărit prima dată concursurile de gen a fost Andi Goldberger. Au urmat mulți alții pe care i-am simpatizat, unii cărora le-am apreciat performanțele, dar fără a le deveni mare fan, precum Adam Malysz sau Simon Ammann. Pe lângă toți a fost, însă, mereu, unul căruia i-am apreciat cel mai mult devotamentul față de acest sport: Noriaki Kasai.
Mereu între cei mai buni, dar niciodată ”cel mai”, japonezul căruia cred că zâmbetul îi este lipit de figură, nu a renunțat niciodată la pasiunea sa. Nici atunci când alții mai tineri îi luau locul fruntaș în echipa țării sale înainte de competițiile majore: când conta, el era mereu acolo, să pună umărul la succese. Oarecum, din umbră.
Acum, la Sochi, a făcut la fel: a rămas în umbra strălucitorului polonez Kamil Stoch. Și totuși, parcă a strălucit la fel de mult, prin câștigarea medaliei de argint. La 41 de ani! Ca de obicei, cu zâmbetul pe buze.
Văzându-l cum zburdă alături de cei care i-ar putea fi fii, am încercat să-mi imaginez cum de a reușit, în ciuda vârstei, să rămână la fel de tânăr precum îl știu de pe vremea când abia începeam să mă uit cu atenție la sărituri cu schiurile. Iar răspunsul mi-a venit mult mai ușor decât mă așteptam. ”Secretul” e extrem de simplu și totuși atât de complicat pentru mulți: când vine vorba despre fericire, vârsta din acte contează la fel de puțin precum numărul de la pantofi sau măsurile la haine. Atâta timp cât spiritul e tânăr. Iar dacă nu l-aș fi știut pe Noriaki Kasai de atâta și atâta vreme, mai că aș fi jurat că abia a împlinit 20 de ani.

Acum, poate mai mult ca niciodată, sunt convins: vom fi tineri atâta vreme cât vom gândi și ne vom comporta ca atare. Atâta vreme cât ne vom dori să fim tineri și ne vom lăsa duși pe val de pasiuni care ne mențin tineri. Indiferent că avem 30, 50 sau 70 de ani.