Eroul neașteptat

Și a început Campionatul Mondial… Așa cum cred că ne așteptam cu toții, cu un meci cât de cât spectaculos. Cu Brazilia decisă să facă de la început impresie plăcută, cu o echipă a Croației dispusă să facă orice sacrificu pentru a părăsi terenul învingătoare. În cele din urmă, s-a impus Brazilia, echipa mai ofensivă, echipa mai bună. Și asta, deși croații au condus cu 1-0 după un autogol nefericit al lui Marcelo.

Gazdele CM au egalat relativ rapid, înainte de pauză, după o fază lucrată de Oscar – în opinia mea, cel mai bun jucător brazilian, cu două clase peste restul colegilor săi – și finalizată de Neymar. Acesta avea să ducă scorul la 2-1, după un penalty inventat, pentru ca pe final Oscar să stabilească scorul final, 3-1.
Cum spuneam, Brazilia a fost mai bună. Merita să învingă, dar la fel de mult merita Croația și, de fapt, întreaga lume, un meci corect. Doar că japonezul Yuichi Nishimura a avut alte planuri. Probabil ca să nu știrbească din renumele poporului său, acesta s-a comportat ca un oaspete politicos: a adus gazdelor un cadou. Sub forma unei lovituri de la 11 metri. Și astfel a devenit primul „erou” al acestei ediții a Campionatului Mondial.

Neymar sau orice alt brazilian ar fi putut să îl eclipseze, dacă ar fi trimis penalty-ul aiurea. Dar în zilele noastre, într-o lume a fotbalului care a părăsit de mult timp zona pasiunii și a devenit o simplă afacere, chiar și cadorurile nemeritate sunt primite cu brațele deschise.

Să sperăm că nu a fost doar începutul. Deși, dacă mă gândesc la Coreea de Sud în 1998, mă aștept la ce e mai rău. Chiar și la o finală cu Brazilia pe teren și – de ce nu? – cu eroul neașteptat de joi seară la centru.