Griji după 4-0

Germania-Portugalia 4-0. Măcel. Ronaldo, distrus de Müller. Nemții sunt cei mai tari de la acest Mondial. Și astfel de aprecieri pot continua. În opinia mea sunt, însă, total greșite.

Eu sunt mult mai rezervat. Ca fan declarat al naționalei Germaniei, pot spune cu mâna pe inimă că, în afară de determinarea lui Thomas Müller, nu multe mi-au plăcut la meciul cu Portugalia.
Joachim Löw, pe care l-am apreciat multă vreme, îmi lasă impresia că vrea să dea cu piciorul la tot ce a construit. Apărarea e șubredă, ideea cu patru fundași centrali în echipa de start e extrem de riscantă. Lahm e la mijloc, la fel ca la Bayern, dar acolo Kroos nu îl calcă pe picioare la orice fază. În față, Özil e pierdut, iar dacă nu ar fi Müller, ce s-ar întâmpla? Să nu mai zic de încercarea de a copia din jocul Spaniei de acum patru ani.
Portugalia a avut ghinion că arbitrul a văzut faultul asupra lui Götze, apoi că Pepe și-a ieșit inexplicabil din minți. Pe când s-au trezit Ronaldo și ai lui, era deja 3-0. Și nu au avut chef de fotbal. La 4-0, nici atât.

Eu nu aș pune mare preț pe acest succes. Și asta, până când nemții nu vor demosntra că pot să obțină astfel de rezultate cu echipe de top în deplinătatea forțelor lor. Iar pentru asta, vom avea de așteptat.

Ghana și SUA, celalte adversare din grupă, au demonstrat că se apropie de această categorie. Dar cam atât. Au oferit un meci disputat, câștigat în cele din urmă de americani cu 2-1. Dar vor avea viață grea, ambele, atât cu Germania, cât și cu Portugalia.

Cât despre Iran-Nigeria, ce să zic? Nimic la nimic. Plus încă o dovadă că multe echipe sunt în plus la o astfel de competiție. Mai bine un campionat ”tare”, cu 16 echipe, decât unul cu 32 de echipe, doar ca să joace fiecare… Dar atunci afacerile nu ar mai ieși așa cum visează șmecherii de la FIFA.