Nici brazilienii nu sunt extratereștri

Euforia de după victoria din primul joc al Campionatului Mondial, cu Croația, sprijinul necondiționat din tribune, faptul că joacă pe propriul teren – toate acestea au făcut ca mulți să aibă impresia că Brazilia arre deja titlul mondial în buzunar.
Că nu e chiar așa a demonstrat-o meciul cu Mexic. Deși mai activi, Neymar și colegii săi s-au lovit de un zid bine organizat de Marquez, iar când au trecut de el s-au trezit în față cu portarul Ochoa, care a blocat orice minge a ajuns în zona sa. Și astfel, după 90 de minute, tabela a rămas blocată la 0-0. Mai mult decât două puncte, brazilienii au pierdut după acest joc aura de favorită certă la titlu. Sunt o echipă bună, fără îndoială, dar până la a se visa pe drept campioni mai e drum lung.

În celelate două jocuri ale zilei, favoritele s-au cam chinuit. Belgia, considerată și ea pretendentă la titlul mondial, a întors rezultatul pentru un 2-1 cu Algeria și le-a dat apă la moară tuturor celor care consideră că e ochipă prea ”crudă” pentru a avea mari pretenții.

Rusia a teminat nedecis, 1-1, cu Coreea de Sud, la capătul unui joc în care s-a remarcat portarul rus Akinfeev, printr-o gafă care aproape că le-a adus asiaticilor succesul. Noroc cu golul ”de ping-pong” care a salvat un punct pentru ruși.

Odată cu această partidă, a luat sfârșit și prima ”etapă” a grupelor Mondialului. Am avut ocazia de a vedea la lucru fiecare echipă, de a descoperi surprize – unele plăcute, dar și multe neplăcute – de a îmi face o primă idee despre cum ar putea arăta desfășurarea ulterioară. Care nu diferă mult de ceea ce anticipam la începutul competiției: nici Spania, nici Brazilia nu vor câștiga titlul. Germania și Italia sunt favoritele mele. Și m-ar face extrem de fericit dacă una din celelalte două semifinaliste ar fi Olanda.