Idei fixe

80 de milioane de ”selecționeri” au o idee, doar unul nu vrea să asculte. Pe numele său, Joachim Löw. Nici în ruptul capului nu vrea să renunțe la planul pe care l-a conceput dinainte de Mondial: patru fundași centrali în fața lui Neuer, Lahm la mijloc, iar în față oricine, dar nu Klose.
Și astfel, ținând de ideea lui până la capăt, mai-mai că era să distrugă – încă o dată – visele unei țări întregi.

Foto: fifa.com
Foto: fifa.com

Germania-Algeria 2-1 (după prelungiri)
Gripa care l-a ținut la pat pe Mats Hummels a venit ca un șoc pentru selecționerul Germaniei, chiar înaintea jocului cu Algeria. De fapt, vestea ar fi trebuit să fie privită ca o mare șansă. Aceea de a schimba ceva în sistemul care s-a dovedit cam ruginit în primele partide. Și totuși, Löw a rămas fixat pe ideea sa.
L-a tras pe Boateng în centru, lângă Mertesacker, l-a plasat pe Mustafi în dreapta și l-a menținut pe Höwedes în stânga. Patru fundași centrali, destul de lenți, mai ales cei trași în lateral – pradă ușoară pentru orice echipă cu un joc de atac bazat pe viteză. Cam ca al Algeriei.
Și Löw aproape că a ajuns să plătească scump. Echipa sa a fost surprinsă de nenumărate ori descoperită – noroc că Neuer știe să joace și fotbal, nu doar să stea între bare. În față, aproape nimic. Lahm șters, Schweinsteiger ambiționat, dar cam atât, Özil și Kroos se calcă pe picioare, Götze e palid. Doar Müller ce a mai mișcat. Mult prea puțin, de la o echipă cu asemenea pretenții.
De cealaltă parte, Algeria a făcut ce știe mai bine: a luptat și a căutat să lovească decisiv de fiecare dată când a avut ocazia. Uneori, a dovedit că e o echipă necoaptă, gafând nepermis în apărare, dar nemții nu au șitut să profite și astfel după 90 de minute, tabela arăta 0-0.
Prelungirile au fost fără istoric. Istoviți, algerienii nu au mai avut forța de a menține același ritm, iar nemții i-au taxat cu sânge rece. Întâi, Schürrle, apoi Özil, au semnat calificarea. Golul din final al africanilor nu a mai avut decât darul de a sublinia faptul că această echipă e una cu mult avânt, cu mult entuziasm, care nu renunță la luptă nici măcar atunci cțnd ea e deja pierdută. Felicitări, Algeria!

Cât despre Germania, dacă va continua așa, va pleca acasă după următorul meci. Personal, însă, cred că se va întâmpla cu totul altceva: nemții se vor trezi din șoc și vor deveni campioni mondiali. Pentru asta, e nevoie însă ca și Löw să se trezească și să accepte că, poate 80 de milioane de oameni nu vorbesc cu toții prostii. Dacă până și Louis van Gaal a reușit să-și lase orgoliul deoparte când Olandei i-a ajuns cuțitul la os…

Franța-Nigeria 2-0
Teoretic, un sfert de finală dezechilibrat. Practic, la fel. Și asta, deși africanii au dat impresia că pot da lovitura. Eforturile lor au fost însă în van. De cealaltă parte, Franța a arătat și ea palid în prima parte a jocului, mai ales în față, unde Giroud și Benzema parcă nu își găseau locul în teren. După pauză, mai ales după schimbarea lui Giroud cu Griezmann, totul a devenit mai bine. Combinațiile în viteză i-au cam amețit pe nigerieni, care în cele din urmă au cedat, după o gafă a lui Enyeama, speculată prompt de Pogba. Golul din prelungiri – un autogol, de fapt, al lui Yobo – nu mai contează decât pentru statistici: Nigeria abandonase de mult lupta, iar Franța sărbătorea deja calificarea în sferturi, unde va da piept cu Germania.

Pe hârtie, pare cel mai ”tare” meci din faza următoare. Dacă, însă, cele două echipe vor juca la fel ca în ultimele lor meciuri, mă tem că vom avea parte de o confruntare anostă. Dar cum spuneam mai sus, cred că Germania se va trezi și va arăta în sfârșit de ce e în stare. O veste deloc bună pentru francezi…

One thought on “Idei fixe”

  1. Nu știu dacă vor fi campioni mondiali, dar sigur vor arăta altfel în sferturile de finală…

Comments are closed.