Favorite vs. surprize

Când a început Campionatul Mondial din Brazilia, mai toată lumea a pariat fie pe gazde, fie pe Spania sau Germania. Nici Olanda, Italia sau Argentina nu lipseau de pe lista celor care ar putea cuceri trofeul. Acum, mai sunt de jucat doar 8 meciuri: avem oare aceleași favorite? Sau ne aflăm aproape de o surpriză? Aș înclina spre prima variantă, mai ales după ce și ultimele două optimi au adus succese ale echipelor ce au pornit cu prima șansă.

Argentina-Elveția 1-0 (după prelungiri)
Dacă nu e Messi, atunci… trebuie să fie Messi. Altfel, Argentina e o echipă banală. Iar Messi nu s-a văzut pe teren contra elvețienilor decât foarrte rar. O dată, însă, a fost decisiv. Când mai erau două minute până la loteria penalty-urilor, a pornit într-o cursă nebună spre poarta lui Benaglio, iar când toți așteptau să șuteze a pasat spre Di Maria. Jucătorul lui Real Madrid a plasat apoi mingea subtil, pe lângă portarul elvețian și a adus calificarea pentru ”pume”. O calificare ce putea fi ”blocată” un minut mai târziu, dar bara a ținut cu Messi și ai lui și a pus punct nu doar parcursului Elveției la CM 2014, ci și carierei lui Ottmar Hitzfeld.

Belgia-SUA 2-1 (după prelungiri)
Acest meci ar fi tebuit să înceapă în minutul 91. Până atunci, a fost parcă doar o luptă a belgienilor cu Tim Howard, portarul american. Odată cu prelungirile, a început și spectacolul. A fost mai întâi golul lui De Bruyne, apoi alte parade ale lui Howard. Dincolo, Courtois nu s-a dat nici el bătut. Lukaku a dus scorul la 2-0, dar americanii nu au cedat. Green a redus din diferență, Howard a mai avut câteva reflexe incredibile, dar totul s-a dovedit a fi prea puțin. Belgia merge mai departe și, dacă va continua să evolueze precum pe finalul meciului din optimi, se înscrie cu șanse mari în lupta pentru titlul mondial.

Au mai rămas, așadar, doar opt. Ne așteaptă patru meciuri încinse. În trei dintre ele, cred eu, favoritele se vor impune: Germania, Brazilia, Olanda. Al patrulea nu pare a avea vreo favorită. Argentina sau Belgia? Merg totuși pe mâna europenilor.