Avantaj Croația!

Turcia-Croația 0-1. Un șut fabulos al lui Modric, o groază de ocazii ratate de croați, o prestație palidă a turcilor, în special a vedetei lor, Arda Turan. A fost meciul în care am văzut cea mai solidă echipă de până acum de la EURO 2016: Croația. Cuplul format din Modric și Rakitic la mijloc, deși nu a strălucit, mi-a plăcut extrem de mult. În special, pentru că știu că ambii pot avea prestații mult mai bune. Când se va întâmpla asta și dacă Mandzukic și Perisic vor fi mai siguri pe ei în fața porții, Croația va fi cu adevărat greu de învins.
Pe lângă fotbal, mi-a plăcut la nebunie suporterul croat care s-a bucurat alături de jucători după gol. Fără discuție, e o dovadă a slabei organizări, dar parcă fotbalul e uneori mult mai frumos când regulile stricte sunt încălcate.

Foto: Bild / Srdjan Suki
Foto: Bild / Srdjan Suki

Polonia-Irlanda de Nord 1-0. Nu am văut nicio secundă din acest meci, astfel că, la prima vedere a rezultatului, mi se pare unul normal. Poate prea blând pentru ce așteptări aveam.

Germania-Ucraina 2-0. După 25 de minute, eram convins că nemții se vor distra. Au marcat prin Mustafi, după care însă s-au blocat. Ucraina a fost cât pe ce să egaleze, ar fi meritat… Dar Germania a demonstrat din nou de ce e mereu printre echipele de top la turnee finale: știe să scape de momentele critice, iar apoi, cu sânge rece, să lovească atunci când adversarul nu mai are șanse de a reveni. De această dată, preferatul meu din ultimii 10 ani în fotbalul german – Bastian Schweinsteiger – a fost cel care a punctat decisiv. Fără îndoială, Germania va trebui să crească mult dacă are pretenții la titlu. Cu Polonia va fi cu totul altceva, sunt sigur…

Când scriam ieri despre fața urâtă a EURO 2016, speram să fie pentru ultima dată. Din păcate, evenimentele din jurul stadioanelor țin din nou primele pagini ale ziarelor. Nemții s-au luptat cu ucrainenii pe străzile din Lille, românii și-au dat și ei în petec, încăierându-se doar pentru că țin cu echipe diferite în București… În fața acestor scene de prost gust, prezența lui Daniel Nivel, jandarmul aproape omorât în bătaie de huligani germani în 1998 la Lens, în tribunele meciului cu Ucraina aproape că a trecut neobservată.