Fără emoții

A doua zi a meciurilor din optimile de finală ale EURO 2016 a fost, poate, prima din întregul turneu în care favoriții nu au avut prea mari emoții. În afara Franței, care a avut puâin de furcă, Germania și Belgia s-au calificat lejer mai departe.

Franța-Irlanda 2-1. După o primă repriză în care s-au văzut conduși, francezii au apăsat serios pe accelerație după pauză și, grație golurilor lui Griezmann, și-au asigurat biletul pentru sferturi. Dacă până la final ar fi fost 4-1, 5-1 sau 6-1, nimeni nu s-ar fi mirat. Doar imprecizia atacaților a făcut, însă, ca tabela să arate la final un scor strâns, care nu a reflectat deloc desfășurarea de forțe de pe teren.

Germania-Slovacia 3-0. Ca de obicei, nemții și-au intrat mai greu în ritm, dar odată ce au luat avânt, par greu de oprit. Nici nu apucaseră să se încălzească bine slovacii, că tabela arăta 1-0, după ”bomba” lui Boateng. Iar când Özil și-a potrivit balonul pentru a executa un penalty, în minutul 14, mecul părea încheiat. Ratarea loviturii de pedeapsă le-a mai dat speranțe slovacilor, dar Gomez și Draxler au închis socotelile și au pus punct etapei de ”acomodare” a Germaniei. De acum încolo, urmează greul pentru trupa lui Löw…

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

Ungaria-Belgia 0-4. Văzând doar scorul, oricine poate să își imagineze că vecinii noștri au fost distruși de trupa lui Marc Wilmots. Pe teren, însă, lucrurile nu au arătat chiar așa, mai ales până la al doilea gol al Belgiei. Ungaria a luptat, dar i-a lipsit șansa la finalizare. Iar pe final, când totul era deja decis, a dat o lecție de ambiție, din care poate ar trebui să învețe și națioanal României: a jucat totul pe cartea atacului. A fost pedepsită de o echipă superioară, dar Ungaria, una dintre marile surprize din faza grupelor, pleacă acasă cu capul sus.