Examen

Dacă CFR e deja în Champions League, Clujul îşi dă azi examenul de amitere. Nu am nici cel mai mic dubiu cu privire la rezultat: nu îl va trece. Tot ceea ce trebuia făcut de luni de zile se face, acum, de mântuială. Se printează nişte pliante, se împânzeşte oraşul cu voluntari, se asfaltează mai ceva ca în campanie, se transformă centrul într-un birt imens în aer liber şi într-un târg, totul ca oaspeţii – englezii de data asta – să rămână impresionaţi de cât de bine s-a pregătit Clujul pentru Champions League.
Oare ar fi fost greu ca aceste eforturi să fie făcute cu ceva timp în urmă, iar acum totul să fie doar perfecţionat? Nu cred. În vară, când am fost în Elveţia, la Campionatul European, totul funcţiona “ceas”. Deşi am ajuns pentru prima dată în viaţa mea în oraşe precum Zürich, Basel sau Berna, nu am avut nici o secundă impresia că sunt într-un loc străin. Tot ce era legat de organizare funcţiona, nu îmi lăsa senzaţia că ar fi fost făcut de mântuială, aşa cum îmi lasă acum, cu câteva ore înainte de CFR-Chelsea.
Colac peste pupăză, mă trezesc azi dimineaţă cu un poliţist trimis de Primărie pe strada Emil Racoviţă, care îmi spune sec, după ce parchez în faţa redacţiei: “Doar nu vă lăsaţi maşina aici şi după ora 2, că o să v-o ridice”. Am dormit eu prea mult şi nu am aflat că între timp s-au construit parkinguri în zonă, unde pot să îmi las maşina în timp ce sunt la serviciu? Abia aştept ora 14.00.

UPDATE: Pe la 14.30 am urcat, lejer, pe Racoviţă, am parcat maşina din nou în faţa redacţiei. Doi poliţişti comunitari s-au uitat cam urât la mine, dar atât. Mă gândesc că şi-au dat şi ei seama că nu aveau ce să facă. Ar fi fost chiar o prostie din partea lor să blocheze o stradă ce trebuia să fie liberă cu hardughia de ridicat maşini. Sau? Plus că nici acum nu înţelg în baza a ce intenţionau să ridice maşinile de acolo azi şi nu în oricare altă zi.

2 thoughts on “Examen”

  1. 1. ai dormit prea mult şi n-ai aflat că s-a inventat transportul în comun.
    2. nu sunt în măsură să judec, dar ai şi tu un pic de clemenţă pentru autorităţi; e prima dată cînd se organizează aşa ceva la Cluj, n-au oamenii experienţă. în plus, am impresia că tot Clujul se dă peste cap să facă pe plac la o mînă de oameni.

  2. Transport în comun? Da, l-am folosit în oraşele europene unde chiar funcţionează. În plus, am maşină, aşa că îi mulţumesc frumos domnului Neag, dar nu mă interesează oferta lui.
    E prima dată la Cluj, corect. Dar nu e prima dată în lume, aşa că cei în măsură s-ar fi putut inspira de la alţii. Au făcut-o? Nu.
    Cât despre dat peste cap… e cel mult o glumă, nu?

Comments are closed.