Paraleli cu fotbalul
“Sunt mulţumit. Am jucat bine”. Vorbele îi aparţin patronului Oncos, Vasile Onacă, şi au fost rostite la câteva minute după finalul jocului “U”-Liberty Oradea. Un meci în care “U” s-a prezentat sub orice critică. Aşadar, ceea ce ştia toată lumea a fost confirmat – dacă mai era nevoie – chiar de “personajul principal”: patronul de la “U” habar nu are de fotbal! E grav? Chiar dimpotrivă. E foarte bine. Am văzut atâţia patroni care se pricep la fotbal şi nu rezolvă nimic, încât aştept să văd şi ce poate face unul care nu are nici o treabă cu fotbalul, dar care a dovedit că se pricepe la afaceri. Cu fotbalul, sunt alţii.
Staţi liniştiţi, nu mă refer la Piţurcă şi trupa lui de măscărici. Nu am fost la meci, aşa că habar nu am cum au jucat. Scorul, însă, spune totul: 0-3. “Nu e ruşinos”, zicea Piţurcă. Logic. 0-1 ar fi fost ruşinos. 0-3 e cel puţin umilitor.
5 thoughts on “Paraleli cu fotbalul”
Comments are closed.
Cot-co-dac! Il rog pe domnul Onaca sa suplimenteze primele pentru egalul obtinut in fata triplei campioane a Romaniei, Liberty Salonta. Totusi, suntem in obiectiv: evitarea promovarii
corect. nu cred ca trebuie facut prea mare caz din declaratiile lui Onaca. nu conteaza ce zice, conteaza ce face. de altfel ma mira foarte mult atat asteptarile exagerate pe care le au unii de la acest lot al lui “U”, cat si inversunarea cu care sunt injurati unii jucatori (n loc sa fie injurati cei care i-au adus sau pastrat in lot).
off topic: in avancronica meciului cu Lituania, Dvs sau Dl Grecu ati strecurat o greseala. o greseala care s-a gasit si in articole din Gazeta Sporturilor sau Prosport. Mi se pare o greseala cam inpardonabila pentru ziare de specialitate. Si anume ca Spania ar fi castigat la Euro folosind un sistem 4-1-4-1. Spania pana la accidentarea lui Villa in semifinala a jucat cu 4-4-2, cu 2 atacanti adevarati (Villa Torres), si 4 mijlocasi foarte ofensivi (Senna, Xavi, Silva Iniesta); 4-1-4-1 a jucat doar in finala pt ca Villa era accidentat. Villa a fost golgetterul turneului ( a marcat si sambata unicul gol al Spaniei), si e lesene de presupus ca daca nu s-ar fi accidentat, Spania ar fi jucat si in finala cu Villa si Torres. Deci atata vreme cat in 5 din 6 meciuri la Euro 11le titular a fost 4-4-2 si in finala a fost 4-5-1 pt ca Villa era accidentat, mi se pare aberanta afirmatia de mai sus.
@ivan
Îmi pare rău că trebuie să te contrazic. Chiar dacă părea 4-4-2, sistemul Spaniei a fost mereu 4-1-4-1 (la EURO 2008). Pe rând, Villa şi Torres au jucat rolul vârfului împins, dar şi al celui de-al patrulea mijlocaş.
Cât despre “U”, lotul e cum e. Important e să sperăm până când mai putem că DOrinel Munteanu va reuşi ceva cu el. Sincer, am dubii. Dar asta e altă poveste…
@Vasile Racovitan
Imi mentin parerea ca nu aveti dreptate in chestiunea sistemului Spaniei. Clar ca nu au stat pironiti amandoi atacantii in careu, clar ca fie Villa, fie Torres au pendulat cu schimbul din cand in cand pentru a primi mingea si mai departe de careu. Dar asta e jobul lor si ca atacanti, asta nu ii face mijlocasi. Ei sunt amandoi atacanti pursange, goalgetteri veritabili. A spune 4-1-4-1 inseamna a spune ca unul dintre ei a jucat mijlocas coordonator de joc ofensiv sau mijlocas ofensiv de banda, ceea ce nu e cazul. E a spune ca pana in semfinila unul dintre ei, ori Villa ori Torres nu a jucat pe postul de atacant (in acest caz ma intreb, care dintre ei, Villa golgetterul turneului si a Spaniei in cateva randuri nu era atacant, sau Torres, golgetterul Liverpoolului?) Fie cum o fi…
Ce se poate spune insa e ca intr-adevar tot mai multe echipe (mai ales dintre cele care au ajuns departe in turneu) au jucat cu un singur varf fie 4-1-4-1 fie 4-2-3-1. Si ca in general diderentele dintre atacanti si mijlocasi se dilueaza tot mai mult pt ca nici o echipa nu-si mai poate permite sa nu implice atacantii in faza defensiva. Si pe de alta parte pentru ca si mijlocasii de valoare sunt cei polivalenti, ofensivi, si periculosi in fata portii. Si sunt tot mai multi jucatori de valoare care pot fi folositi si ca atacanti si ca mijlocasi, in functie de nevoie (cr ronaldo, podolski, olandezii van der vaart, van persie, robben). e tot mai greu de diferentiat intre mijlocasi si atacanti si poate candva se va ajunge la un fel de 4-6 cu 6 mijlocasi polivalenti capabili si de recupare si de presing si de pasa si de fenta si de gol.
Corect. Polivalenţa jucătorilor devine un factor din ce în ce mai important în fotbalul de astăzi.