Curăţenie

„Dintre publicaţiile online vor rezista doar puţine, iar piaţa va fi acaparată de trei cotidiene şi un săptămânal“
Asta scriam în 6 ianuarie 2009, când afirmam că, pentru piaţa media din Cluj, criza financiară va fi cel mai bun lucru posibil. Şi asta, deoarece o va curăţa.
Ei bine, la peste un an de atunci, situaţia nu arată foarte diferit faţă de ce anticipam. Pe piaţă mai sunt cinci cotidiene, de la două dintre ele (Monitorul de Cluj şi Foaia Transilvană) veştile nu sunt deloc bune. Online sunt mulţi, dar foarte puţini rezistă cu adevărat (citynews.ro, ziuadecj.ro şi cluj.adevarul.ro). Săptămânal e unul singur – Mesagerul de Cluj.
Sună cinic, dar mă bucur că e aşa. E mai bine pentru cei care „servesc“ presă să fie pe piaţă calitate, în detrimentul cantităţii.

11 thoughts on “Curăţenie”

 1. @IDEM… 1. postarea respectiva am pierdut-o, 2. nu ma asteptam sa fiu singurul care observa ce se intampla in presa din cluj

  @Echipa Ghilotina… nu e vorba de risc, e vorba de preferintele fiecaruia. Ale mele sunt simple: print – Ziua de Cluj (dimineata) si Adevarul de Seara (seara :D), iar online – CityNews si cluj.adevarul.ro.

 2. Nu e completa analiza ta pentru ca pe piata mai apar saptamanalele Gazeta de Cluj si bilunarul Viata Clujeanului. Cetateanul Clujean este acum doar online, dar e posibil sa revina pe print. Din cate stiu eu. Deci acum sunt trei saptamanale print si un saptamanal online. Cel mai vizibil este insa Mesagerul de Cluj, indiscutabil, zic eu.

  La online o surpriza foarte placuta este http://www.ziuadecj.ro, datorita muncii lui M. Prodan si http://www.stiridecluj.ro, un site civilizat, cu stiri bune. Citynews.ro sunt insa regii online-ului clujean, indiscutabil.

  Salut!

 3. @tibi… 1. Analiza mea e subiectivă.
  2. Gazeta de Cluj e un ziar pe care nu l-am văzut de luni de zile, Viaţa Clujeanului e o revistă pierdută, din păcate, între alte revistuţe pe tarabe.
  3.Când am spus despre online, mă refeream doar la cele care contează. Ştiri de Cluj e simpatic, dar are mult prea multe ştiri din afara Clujului, Cetăţeanul Cluj e foarte slăbuţ, din păcate. Iar ideea de “săptămânal online” mi se pare cel mul o glumă.
  4. Dacă vei citi cu atenţie, vei observa că am inclus http://www.ziuadecj.ro în rândul site-urilor care contează. Asta nu mă împiedică, însă, să prefer varianta print.

 4. Daca adevarul.ro, editia de Cluj, “rezista cu adevarat pe online”, inseamna ca si uncopilutz.wordpress.com are un succes asemanator.

 5. Vasile, informaţiile şi ideile pe care le avem în legătură cu acest subiect se pare că ni se asemănă. Asta până la faptul că proiectele online din Cluj sunt chiar PUŢINE, dacă nu INVIZIBILE. Vrei să spui că un site “regional” de ştiri care “are” 7 judeţe, printre care şi Clujul şi maximum 20.000 de vizitatori pe zi (deci maximum 3.000 de vizitatori pe judeţ într-o zi)”rezistă” cu adevărat? 3.000 de cititori clujeni pe zi înseamnă că e de bine? Ce să îţi mai spun despre cluj.adevarul.ro, care are aproximativ 500 de AFIŞĂRI la ştirea de deschidere şi maximum 200 de AFIŞĂRI la celelalte ştiri.
  Iar săptămânale, cum spunea şi Tibi, sunt MAI MULTE DE UNUL: Gazeta de Cluj, Cetăţeanul Clujean şi Mesagerul de Cluj. Nu e de vină nimeni că ţie îţi scapă săptămânale cu vechime.

 6. stii ce da goagal daca dai cautare dupa adevarul de cluj .ro eu zic sa incerci sa vezi ca e amuznt.
  Si apoi daca ne uitam ce zice trafic.ro despre cititorii din cluj este ca sunteti sub ziua de cluj si sub citynews.ro
  Hai sa zicem ca citynews mai poate concura cu adevarul.ro ca ai zice ca are tot o acoperire nationala, dar evident este ca city e inca un site cu baza in cluj de unde are 5324 de unici ieri 16, tot nu da bine pt voi care aveti megaplatforma nationala si regionala. Si apoi sa nu vb de ziua de cj care ieri 16 feb v-a batut cu 3585 de unici din Cluj, iar adevarul.ro avea tot ieri 3414. Asa ca sa raspundem la intreabarea ce zice trafic.ro Si e de mirare pentru ca de exemplu ziuadecj.ro are un site hai sa ii spunem nu tocmai de ultima generatie in schimb la adevarul de cluj ai tot ce vrei ca si utilitate web da ma rog eu am fost curios sa vad ce zice trafic.ro

 7. Nu am mai intrat de mult timp pe aici (:(), dar imi zice şi mie careva ce se întâmplă cu newsarena.ro?

Comments are closed.