Romania chiar vrea in Schengen?

Pur si simplu nu mi-a venit sa cred: toata lumea s-a ambalat cand ministrul de Externe al Ungariei – tara care momentan detine presedintia UE – a lasat sa se inteleaga ca aderarea la Spatiul Schengen ar putea fi amanata putin pentru Romania si Bulgaria. L-am vazut inclusiv pe presedintele Basescu facand spume – de parca ar mai conta. Apoi l-am vazut pe ministrul de Externe Baconschi spunand ca isi asuma un eventual esec – de parca ne-ar interesa. Apoi, reprezentanti ai Opozitiei, europarlamentari, plus “expertii” nelipsiti de la toate emisiunile de adormit copiii de la televiziunile romanesti… Cu totii cauta vinovati – ba Franta, ba Germania, ba mai stiu eu cine.

Putini sunt insa cei care se uita la Romania. Mai precis, la ceea ce a produs Romania la granita de Est a UE: haos. Cautati doar prin arhivele ziarelor informatii despre acuzele aduse sefilor din politie, vama, politie de frontiera din zona granitei cu Moldova si Ucraina – unul din raspunsurile la intrebarea “De ce nu vrea Europa ca Romania sa intre in Schengen?” e acolo.

Iar povestea cu renuntarea la contractul cu EADS e doar o noua mostra de incompetenta a diplomatiei romane. Amenintand puterile Europei – chiar si voalat – nu va reusi nimeni sa sporeasca sansele Romaniei de a adera la Schengen. Dimpotriva, va transforma Romania tot mai mult in “Cenusareasa” Europei civilizate. Vorba lui Ovidiu: suntem mandri, dar rupti in cur.

Pe zi ce trece ma intreb din ce in ce mai des: oare Romania chiar vrea sa adere la spatiul Schengen?

2 thoughts on “Romania chiar vrea in Schengen?”

  1. mersi de link vasi. mai, am facut ce am facut si nu ne-am intilnit cind ai venit la cluj (imi pare rau). ar fi culmea sa ne vedem la tine, cine stie?

Comments are closed.