”Hai, România!”, chiar dacă țin cu alții

Au trecut aproape doi ani de când am scris aici. De mult timp încerc să mă conving să o fac din nou… Cine știe, poate de data asta reușesc să mă țin de promisiunea pe care mi-am făcut-o timp de mai mult de o lună.

O să scriu, pentru început, tot despre fotbal. Azi începe EURO 2016. Ca niciodată, un turneu final mă atrage atât de puțin precum cel de anul acesta din Franța.
Da, România e din nou prezentă, dar nici asta nu mă prea încălzește, când mă gândesc la trecut… SUA 1994. Nici nu merită făcută comparația. Formatul acestui campionat european mi se pare o glumă, e unul gândit doar pentru bani, pe când valoarea sportivă e trecută pe planul secund. Clar, și aceasta se va vedea. Dar nu din start. Poate abia din sferturile de finală. Până atunci, o să trebuiască să ne amăgim cu echipe precum Irlanda de Nord, Albania, Islanda, Ungaria sau România.

Nu, nu țin cu România la EURO 2016. Nu am ținut, de fapt, niciodată cu România. L-am apreciat pe Lăcătuș în 1990, am ajuns să iubesc întreaga echipă, în frunte cu Hagi, în 1994, mi-a plăcut puțin și trupa de la EURO 2000, mai ales tupeul lui Ganea… de la EURO 2008, de la meciul cu Olanda, când doar ”ai noștri” nu au înțeles că toți vor ca ei să câștige, mi-am cam pierdut orice simpatie pentru naționala de fotbal a României. Iar de când ”Tata Puiu” a revenit pe bancă, doar la fotbal nu mă mai pot gândi când văd echipa pe teren.


Ce va fi la EURO 2016? Probabil că România va merge mai departe, deși nu prea cred. Până și Albania mi se pare mai solidă. Dar sistemul e de așa natură, încât și cei mai buni dintre cei foarte slabi au șanse de calificare din grupe. Pentru primul meci, cu Franța, nu îmi fac iluzii. Vreau să câștige România, dar nu am nici cea mai mică urmă de încredere.

De un singur lucru sunt, însă, sigur: că preferata mea dintotdeauna, Germania, va avea un turneu reușit. O văd principală favorită la titlul european, alături de Spania și Croația. Dacă și Italia va ajunge în semifinale, atunci o să spun că EURO 2016 a fost un turneu perfect pentru preferințele mele. Dar mai e mult până atunci… Să ne bucurăm de fotbal!

Și, totuși, ”Hai, România!”