”Foc de Payet”

Franța-România 2-1. Nu am putut vedea meciul, dar m-am bucurat citind despre el. M-am bucurat să aflu că România s-a prezentat mai mult decât onorabil, că ”Tata Puiu” nu rămas blocat într-o tactică absolut defensivă, m-am bucurat să aflu că România nu doar a marcat din penalty, ci și-a creat șanse bune de a mai puncta.

Mi-a părut rău când am citit că, aproape de final, Payet a înclinat balanța în favoarea gazdelor. Un gol superb! Fără șansă pentru Tătărușanu.

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

La fel, mi-a părut rău să citesc despre lamentările unora dintre ”tricolori”, legate de arbitraj. Am revăzut faza golului lui Giroud. Dacă acolo e fault la portar, înseamnă că fotbalul are nevoie de alte reguli. Când ai 2 metri și în plus posibilitatea de a prinde mingea cu mâna, nu te plânge că altul e mai atletic!

În orice caz, startul EURO 2016 a fost, în mare parte, așa cum îl așteptam. Franța, marea favorită, copleșită de emoții pe proriul teren, s-a chinuit în fața adversarului mai slab cotat, România. În cele din urmă, a învins la limită. Greu, fără să strălucească. Așa cum se întâmplă mai mereu cu marile favorite în meciurile de debut – nici acum nu uit Argentina-Camerun din 1990 🙂

Ce urmează pentru cele două echipe? Poate că par cârcotaș, dar nu cred că România are puterea de a ține ritmul. Tare mi-e teamă că prestația din jocul cu Franța e doar un ”foc de paie”. Elveția și Albania nu sunt, la prima vedere, mai tari decât gazda EURO 2016 sau chiar decât România. Dar la fel părea și România înainte de jocul de vineri.

Iar pentru Franța, cred că situația stă cam fel. Succesul de ieri e doar un ”foc de Payet” – sună prea tentant jocul de cuvinte. ”Les Bleus” se vor califica, dar nu am încredere că vor reuși mare lucru.