Faliment

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

România-Albania 0-1. Sau falimentul fotbalul românesc, prezentat cu ”fast” în fața întregii Europe. După speranțe cu Franța, dezamăgire cu Elveția, naționala României ne-a oferit șansa de a fi martorii celei mai mari rușini din istoria reprezentativei. Nu atât scorul, cât mai ales modul în care s-a prezentat trupa lui Tata Puiu au fost de toată jena. 20 de minute de fotbal promițător, apoi nimic… Am fost depășiți total de o echipă a cărei principală calitate este ambiția. Pe când la noi contează fițele, tupeul, impresia că suntem parte din lumea bună a fotbalului. De fapt, suntem slabi, foarte slabi, jenanți. Nu doar cei 23 plus staff care au fost la EURO 2016: întreg fotbalul românesc e la pământ. Cu o ligă plină cu echipe în insolvență, cu o Federație măcinată de scandaluri, cu jucători care, în cel mai bun caz, prind câteva meciuri într-un campionat vestic, dar mai ales fără speranțe de viitor. E momentul resetării totale. Mai bine ne aliniem din nou la coada Europei fotbalistice, o luăm de jos, pas cu pas, iar peste câțiva ani poate reajungem aproape de unde am fost decât să continuăm să ne facem iluzii că suntem deja acolo, la aceeași masă cu Germania, Italia sau Spania. Nu suntem nici măcar la același nivel cu Slovania, Ungaria sau chiar Albania. Luxemburg, Feroe, Liechtenstein și Andorra ne mai suflă deocamdată în ceafă. Deocamdată…

Franța-Elveția 0-0. Ocazii multe, goluri deloc. Câte un punt pentru fiecare, suficient pentru calificare. De acum încolo va începe greul pentru ambele echipe. Franța pare a avea misiunea mai ușoară, mai ales că va juca acasă, dar impresia mea e că nu va ajunge prea departe. În schimb, pentru Elveția capătul aventurii la EURO 2016 e mult mai aproape. Atâta vreme cât nu vor reuși să își schimbe total jocul, Xhaka și colegii săi pot deja să se apuce de făcut bagaje.

Și cum de trei zile nu am prea apucat să scriu mare lucru despre EURO 2016, un mic rezumat al ultimelor zile:
Italia-Suedia 1-0. Ibrahimovic e una din marile dezamăgiri pentru mine. Fără idei, fără șut la poartă, Suedia e copia fidelă a liderului ei. Italia, în schimb, continuă să impresioneze. Nu m-ar surprinde să fie una dintre cele patru semifinaliste.
Cehia-Croația 2-2. Patru goluri, un meci frumos pe teren, dar un dezastru în tribune. Încă o dovadă că organizarea de l EURO 2016 e mult sub ceea ce ar fi trebuit să fie.
Spania-Turcia 3-0. Eșecul de la campionatul mondial pare să nu fi fost finalul pentru succesele Spaniei, ci mai degrabă prilej pentru un restart. Iniesta e constanta de care avea nevoie trupa lui Del Bosque, iar cei de lângă el intră încet în rolurile deținute de predecesori. Doar printr-o minune Spania va fi eliminată înainte de semifinale.
Belgia-Irlanda 3-0. După eșecul cu Italia, belgienii s-au trezit și joacă așa cum aștepta toată lumea de la ei. Chiar și așa, nu cred că va ajunge prea departe.
Islanda-Ungaria 1-1. Surprizele nordicilor dse țin lanț. Și sunt plăcute. Dacă ar fi învins, nu s-ar fi mirat nimeni. Chiar și așa, egalul e un rezultat fabulos. De cealaltă parte, Ungaria a trecut mai greu peste succesul cu Austria, dar acum, cu 4 puncte, visează la calificare. Pe care o și merită.
Portugalia-Austria 0-0. Speranțe multe, realizări puține, vedete neinspirate. Ronaldo – cu un penalty ratat – și Alaba, cu un joc extrem de șters, au dezamăgit și și-au pus echipele ăn postura de a avea nevoie de un succes pentru a nu pleca acasă după faza grupelor.