Portugalia ≠ Ronaldo; Portugalia = campioană!

Până la urmă, nu a mai fost Griezmann vs. Ronaldo. A fost Franța vs. Portugalia. Sau Sissoko vs. Rui Patricio. Sau (aproape) un stadion întreg împotriva a 11 jucători deciși să țină cu dinții de șansa lor de a răzbuna eșecul din finala de acum 12 ani. Și exact ca atunci, favoriții au părăsit terenul învinși. Franța nu a știut să profite de toate atuurile de care a dispus duminică seară. Și mai ales nu a știut să profite de ”cadoul” pe care l-a primit de la Payet imediat după startul jocului: accidentarea lui Cristiano Ronaldo.

Fără liderul ei, Portugalia a tras și mai tare la ”munca de jos”: s-a apărat cum a știut mai bine, iar când nu a mai avut soluții, s-a bazat pe portarul Rui Patricio. Din când în când, destul de timid, a mai atacat poarta adversă. Finala de pe Stade de France mi-a lăsat impresia unui meci de box între doi adversari de la categorii diferite: de o parte, luptătorul greoi, dar care își poate trimite adversarul la podea cu o singură lovitură bine plasată – Portugalia; de cealaltă unul mult mai agil, care caută să lovească rapid, conștient de faptul că, o dată și o dată, va obosi să tot încerce – Franța.

Când după 90 de minute tabela arăta tot 0-0, șansele Franței scăzuseră condsiderabil. Portugalia s-a dovedit experta meciurilor întinse pe 120 de minute la acest campionat european. Iar duminică seara a arătat tuturor că până și luptătorii greoi, obosiți, storși de puteri, pot lovi nemilos. Eder a preluat la 25 de metri de poarta adversă, s-a debarasat de Koscielny – jucătorul cu cel mai bun procentaj de dueluri unu la unu câștigate la EURO 2016; păcat pentru el că a pierdut duelul cel mai important – și a șutat cu sete, spre colț. Lloris s-a arcuit cât a putut de mult, dar degeaba… Portughezii jubilau, pe când francezii căutau să-și adune ultimele resurse de energie. Fără succes.

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

Regula celor 12 ani s-a păstrat și la acest campionat european. Așa cum în 1992 Danemarca, cu o echipă adunată de pe plajă, a câștigat turneul, sau cum Grecia, în 2004, le-a dat peste nas favoriților portughezi, chiar la ei acasă, așa a stricat și Portugalia calculele și petrecerea gazdelor EURO 2016. Nu Cristiano Ronaldo, ci echipa Portugaliei. Luată în derâdere pentru că nu a câștigat decât un joc după de minute, considerată mai mereu doar un ”accesoriu” al starului de la Real Madrid, Portugalia i-a redus pe toți la tăcere. A făcut ceea ce trebuie să facă orice campioană: a câștigat finala.

Iar istoria va ține minte doar acest aspect: campioana europeană în 20016 – Portugalia!