50%

Cluj-Napoca: tărâmul lui 50%. De ce?

Vreme de patru ani şi ceva, oraşul a fost condus de o persoană jumătate primar, jumătate preşedinte de partid.
După terminarea primului mandat, obiectivul lui Emil Boc a fost 50%. I-a ieşit pariul.
Plecarea lui Boc la Guvern va lăsa Clujul pe mâna unuia poreclit “50%”.
Jumătate din anul 2009, Clujul va aştepta un nou primar.
Jumătate din PD-L Cluj e de partea lui Sorin Apostu pentru o viitoare candidatură la primărie. Cealaltă jumătate îl vrea pe Alin Tişe.

Mai aveţi altele? Eu voi completa când îmi vin în minte.

3 thoughts on “50%”

 1. salut vasi,
  a sosit momentul sa dezbatem impreuna si altceva decat baschet! 🙂
  perceptia mea despre boc, ca primar al clujului, poate fi una gresita datorata distantei. de la sibiu eu am vazut doar o crestere economica a clujului dupa o perioada de anonimat marca ghita funar. cresterea asta am pus-o pe umerii lui boc. repet, perceptia mea poate fi gresita.
  boomul economic al clujului facea ca acest oras sa ajunga in postura de o mini-capitala economica a romaniei(clar ca nu reusea sa se ridice la nivelul bucurestiului, din pacate-chiar era interesant sa vedem clujul un fel de milano romanesc).
  boc pleaca. dupa parerea ta:
  1. cine crezi ca poate deveni primar al clujului?
  2. cine consideri ca este cel mai potrivit primar al clujului? si de ce?
  3. ce pierde clujul prin plecarea lui boc si ce castiga?
  4.(si poate cea mai grea intrebare) o sa fie boc capabil sa conduca tara intr-o perioada de criza economica?
  e interesant sa vad parerea unui clujean care a trait sub “regimul” boc si care ar putea sa ofere o “imagine” la ce ne asteapta pe toti.
  multumesc vasi

 2. Salut. Mda, vorba ta, să lăsăm baschetul deoparte pentru o vreme 😀
  Am să încep prin a-ţi răspunde la întrebări:
  1. Din păcate, la ora actuală, nu văd în Cluj un om capabil să preia frâiele oraşului. Toţi cei care sunt în prim-plan fac parte din clasa politică, iar asta mă deranjează. Un oraş – mare, mic, nu contează – are nevoie de un administrator în frunte, nu de un politician.
  2. Asta mă întreb şi eu. Bănuiesc, în mare parte, cine va candida. Iar din acea listă, îmi va fi imposibil să spun: X e cel care poate, trebuie şi merită să fie primar.
  3. Ce pierde Clujul? Pierde, în primul rând, un primar. Bun, rău, cum o fi… Va exista o perioadă – destul de lungă după părerea mea – în care oraşul nu va avea o mână forte la conducere. Ce câştigă? Oportunitatea de a-şi găsi un nou lider. Poate nu mai bun, poate nu mai “conectat” la “centru”, dar cu siguranţă cu altă viziune. Asta, evident, dacă nu se va întâmpla ca până acum, iar cel care se va fotografia alături de Boc va câştiga alegerile. Pentru că atunci, fenomenul “portavoce” se va prelungi, dinspre Cotroceni, spe Palatul Victoria, iar apoi spre Primăria Clujului.
  4. Nu ştiu dacă va fi capabil. Nu cred, cu toate că îmi doresc să reuşească. Din păcate, el va fi limitat atunci când va trebui să ia decizii. va avea, permanent, nevoie de aprobare. Or, un prim-ministru, un lider, în general, care nu e în stare să ia decizii pe moment, e un lider prost.

  Revin la constatările tale. Nu cred că greşeşti. Chiar deloc. După “perioada Funar”, era logic să existe un boom al oraşului. Investitorii se înghesuiau la uşa primăriei, doar că nu le deschidea nimeni. Indiferent cine ar fi preluat Primăria în 2004, nu ar fi avut de făcut decât un singur lucru: să deschidă uşa. Boc a făcut-o, iar acesta e marele lui merit. Problema, din punctul meu de vedere, e că a făcut-o intrând într-o serie de combinaţii periculoase în primul rând pentru oraş. Licitaţiile importante erau adjudecat mereu de aceleaşi 4-5 societăţi “prietene”, care, cu timpul, au ajuns să nu mai pună preţ pe calitate, ci pe cantitatea de lucrări. Implicit, pe strândul banilor, în defavoarea bunăstării oraşului. Asta îi reproşez, eu, cel mai mult lui Emil Boc, că a permis crearea unui “cerc de interese” în jurul Primăriei. Alături de faptul că ne-a minţit!

 3. orice putere are o clientela, ca vorbim de Rasimo sau vorbim de Haliburton.
  peste tot in lume. Se pare ca numai asa se poate.
  In rest, Boc a avut un merit cert, incontestabil. A iesit primar cu 70 la suta! Asta spune tot.
  Intr-o democratie daca nici voturile numai conteaza atunci s.a zis cu ea! Are dreptate Cristian Tudor Popescu in ce a scris azi
  ca Stolojan a compromis actul votului si ca lumea se va pisa pe vot de acum.
  sa nu uitam 60 la suta din Romani nu au fost la vot!

Comments are closed.