Verdicte din fotoliu

Prima: “În ceea ce priveşte locurile de parcare, proiectul cuprinde un număr de 800 de locuri sub Sala Polivalentă. Deşi platforma poate suporta mai multe maşini, arhitecţii susţin că vor «reeducarea» clujenilor spre mersul pe jos“.

Şi a doua: “Mai mulţi arhitecţi independeţi s-au întrebat ce se întâmplă în cazul  în care se vor desfăşura evenimente simultan, la stadion, în Sala polivalentă şi la Sala Sporturilor? Explicaţia a venit din partea primarului interimar Sorin Apostu, care a explicat faptul că există posibilitatea construirii de mai multe parking-uri, dar municipalitatea speră să nu fie cazul

Ambele citate sunt din acest articol din Clujeanul.

S-ar putea construi locuri de parcare, dar mai bine nu. Zic arhitecţii. Iar primarul interimar îşi doreşte să nu fie nevoie de locuri de parcare.

Oamenii ăştia au ieşit în ultima vreme pe străzile din oraş, ca să vadă situaţia traficului, sau dau verdicte direct de pe fotoliile lor călduţe?

PS: Tocmai mi-am adus aminte de interviul de azi, cu primarul interimar, din Monitorul de Cluj. Unde spune aşa: “Maşinile ocupă trotuarele şi puţinele spaţii verzi şi de aceea trebuie construite parkinguri”.

Poate mă ajutaţi voi să înţeleg ce vrea primarul interimar: trebuie sau nu trebuie locuri de parcare în oraş?

6 thoughts on “Verdicte din fotoliu”

 1. Asa-i ca tare? Ma bucur ca a sesizat cineva minunea zilei in varianta Apostu. Undeva, in fundul tunelului, e o luminita logica: nu sunt necesare nu-stiu-cate parkinguri intr-o singura zona, dar daca va fi cazul, avem un plan de rezerva. Si, fireste, multe locuri din lume ar suporta mai multe masini, dar localnicii au preferat – sa zicem – spatii verzi.

  Dar daca educatia pentru mersul pe jos se face prin lipsa parcarilor, clujenii ar trebui sa domine deja clasamentele competitiilor internationale de maraton.

 2. E foarte simplu: in interviul din monitorul se refera la situatia din cartiere in contextul in care primaria are cateva proiecte de parkinguri de cartier. In discutia despre viitorul complex sportiv arhitectii si primarul s-au referit la ceva de bun simt: la meci poti sa mergi si cu bicicleta, in plimbare sau cu tramvaiul. Anul trecut am fost la un meci in Germania, iar in locurile de parcat biciclete erau incredibil de multe biciclete, desi stadionul se afla in afara orasului.
  E vorba de civilizatie. Pe de-o parte ai nevoie de locuri de parcare in apropierea domiciliului, pentru a nu parca pe trotuare sau pe spatiile verzi. Pe de alta parte in timpul liber poti inlocui gipanul cu bicicleta, asa cum se intampla in tarile civilizate

 3. La infrastructura ce o avem, cu patru vagoane la tramvai va crapa noul stadion in 2-3 luni.
  Bani aruncati degeaba, studii degeaba, machete degeaba, idei degeaba, conferinte degeaba. Sau pur electorale?

 4. @alecs
  Sunt total de acord cu faptul că trebuie încurajaţi cei care preferă biciletele. Dar nu aşa. Un exemplu ar fi crearea unor piste speciale, care chiar să poată fi folosite.
  Pune-te într-o situaţie simplă: Stai depate de stadion, e meci la 9 seara şi vrei să mergi. Ai de ales între maşină, transport în comun şi bicicletă. Pe care o alegi?
  Dacă alegi maşina, poţi merge liniştit, te poţi întoarce liniştit. Dar ce faci când ajungi la stadion, dacă nu ai unde parca?
  Dacă alegi transportul în comun, din start ai dat-o în bară, la ce situaţie e în Cluj.
  Dacă alegi bicicleta, poţi merge pe străzile din Cluj fără să te temi că te doboră vreunul pentru simplul motiv că nu te vede?

 5. Stadionul cfr n-are niciun loc de parcare si s-au jucat meciuri in fata a peste 20.000 de oameni. Iar in gruia se ajunge mai greu pe jos , cu bicicleta sau cu transportul in comun.
  Noul Moina va avea vreo 2000 de locuri de parcare proprii, iar daca vor fi ocupate toate, iti poti lasa masina pe platoul din fata actualei sali Horia Demian sau pe stradutele din zona.
  Mi se pare o falsa problema!
  Sa dea Dumnezeu sa se faca stadionul, sa avem echipa in A si promit ca voi veni doar cu trotineta la stadion

 6. Declaratia imi aduce aminte de categoria “Emil Bobu” din Academia Catavencu.

  Cu toate astea cred ca parcarile nu sunt problema. Doamne da ca parcarile sa fie problema construirii acestui stadion.

  In al doilea rind in opinia mea nici nu e recomandabil sa fie cat mai multe parcari chiar langa stadion. Conceptul modern e sa ai parcari in mai multe locuri decentrale, si sa incurajezi lasarea masinii departe de stadion si venitul in tramvai sau pe jos. Altfel vor fi mari ambteiaje inainte si dupa meci.

Comments are closed.