Adio, regi!

Campioni europeni, campioni mondiali, iar campioni europeni. Spaniolii au fost, din 2008, numărul 1 în fotbalul mondial. Perioada de domnie a luat sfârșit, însă, în 2014. Primul semn a fost eșecul cu Olanda, iar punctul final a fost pus de prestația palidă din meciul cu Chile. Regii spanioli ai fotbalului au murit. Coincidență sau nu, exact în ziua în care regele Juan Carlos a abdicat.

Ar fi multe de spus despre cât de slab a jucat Spania la acest Mondial, despre cât de puțin impact a mai avut tiki-taka, despre cum Xavi, Iniesta, Pique sau Casillas par doar umbre ale jucătorilor de acum câțiva ani. Despre cum Vicente del Bosque, cândva considerat un inovator, nu a avut niciun răspuns în fața declinului echipei sale. Și toate ar fi adevărate… Dar la fel de adevărat e că Spania, cu jocul ei de pase enervat dar eficient, cu ”bătrânul” del Vicente del Bosque, a uimit lumea și a dat ora exactă în fotbal vreme de șase ani. Iar eșecul de la acest Mondial nu face decât să sublinieze încă o dată că orice eră de dominație în acest sport are și un sfârșit. Iar ca orice sfârșit, și acesta reprezintă un nou început. Pe de o parte pentru Spania, care va fi nevoită să reconstruiască naționala, iar pe de altă parte pentru Chile. Priviți ca o echipă solidă, sud-americanii au dovedit că pot pune probleme oricui. Și nu doar că au obținut calificarea în faza următoare a competiției, dar au devenit o sperietoare pentru favoriți.

Alături de Chile, Olanda e a doua echipă calificată din grupă. După euforicul 5-1 cu Spania, Robben și colegii lui au fost treziți puțin la realitate de Australia. În cele din urmă, au învins, dar impresia lăsată nu a fost tocmai strălucitoare. De cealaltă parte, Cahill a uimit pe toată lumea cu golul său fabulos, fără îndoială cel mai frumos al competiției până acum.

În al treilea meci al zilei, Croația – întărită serios după revenirea lui Mandzukic în echipă – s-a distrat cu echipa Camerunului, doar o palidă copie a trupei ce făcea furori în anii ’90.

Dar pe cine mai interesează astfel de ”detalii” după ziua în care regii fotbalului au părăsit tronul pe care îl ocupau de șase ani?