Echipe ”mici”?

Austria-Ungaria 0-2. Fără doar și poate, prima mare supriză de la EURO 2016. Nu știu câți dădeau doi bani pe echipa Ungariei – eu, cu siguranță, nu aveam nicio speranță că ar putea scoate mai mult de un punct în grupă – dar fotbalul se joacă pe teren și nu în calcule pe hârtie. După ce au scăpat de primele minute, jucătorii maghiari, bine organizați, au lovit prima dată prin Szalai, după care arbitrul le-a mai dat o mână de ajutor, eliminându-l destul de ușor pe Dragovic. Din acel moment, Austria a părut blocată complet. A încercat câte ceva, dar degeaba, iar contraatacul finalizat excelent de Stieber a lămurit lucrurile. Ce frumos poate fi fotbalul când echipele considerate mici și fără șanse le mai dau peste nas ”specialiștilor”!

hun
Foto: uefa.com

Portugalia-Islanda 1-1. Și totuși, uneori diferența de pe hârtie rămâne și pe teren. Ronaldo și colegii lui au început mai greoi – Cristiano chiar a rămas la acest nivel 90 de minute -, portughezii au avut chiar emoții serioase în primele minute, dar după aceea totul a revenit la normal. Nani a punctat la al doilea duel cu portarul Halldorsson și totul părea că se îndreaptă spre o victorie lejeră. Islanda, însă, a venit cu planuri mari în Franța. Iar când nimeni nu mai aștepta nimic de la nordici, Bjarnasson a dat lovitura și a egalat. Iar din acel moment, parcă am revăzut la Portugalia jocul Belgiei cu Italia: fotbaliști de valoare, cu câteva idei bune, dar fără sclipirea necesară în momentul decisiv. Iar Islanda putea juca rolul Italiei – ce rău îmi opare că nu a făcut-o – doar că s-a opus Rui Patricio la ocazia bună a lui Finnbogasson.
Acum cred că a înțeles multă lume de ce Olanda nu e la EURO!

isl
Foto: uefa.com

Și cum EURO 2016 se ”joacă” și în afara stadioanelor, știrea zilei a venit de la UEFA: Rusia e la un pas de a fi dată afară de la campionatul european. La primul scandal provocat de suporterii ruși, echipa va fi nevoită să își facă bagajele.
Și apropo de făcut bagaje: România ar vrea să amâne acest moment cât mai mult cu putință. Un succes în meciul de joi cu Elveția – chiar nu cred că tricolorii vor câștiga, mai mereu meciiul al doilea din turneele finale ne-a creat probleme – ar aduce multă liniște și mai ales ar confirma imaginea bună lăsată de trupa lui ”Tata Puiu”. Dacă tot am stabilit că și echipele considerate ”mici” pot face surprize frumoase, de ce să nu cred în șansele României de a impresiona și pe viitor?